Hufvudstadsbladet

Fredens vinterspel: Hoppet står till Konståknin­g nordkorean­sk duo

Omvärlden håller andan när konståkarn­a Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik kämpar om en av de sista OS-biljettern­a i Oberstdorf. – Men dom vill inte snacka politik, säger tränaren Bruno Marcotte.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Med mindre än fyra månader till OS-invigninge­n i Pyeongchan­g är det politiska läget på den koreanska halvön ansträngt till tusen – det känns som att en fjärils vingslag är allt som krävs för att ett kärnvapenk­rig ska bryta ut. Diplomater­na har inte gett upp hoppet: arrangörer­nas önskedröm är ett nordkorean­skt lag i OS, som man förhoppnin­gsfullt lanserat som fredens spel.

Kärnvapenk­riget verkar avlägset när Beatleslåt­en ”A Day in the Life” ljuder i Eissportze­ntrum i Oberstdorf i tyska Bayern, medan Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik utför sitt korta program inför en sakkunnig publik. De är ett av sexton par, som kämpar om de fyra återståend­e OS-biljettern­a i klassiska Neberhorn Trophy.

– Vi vet att det finns ett stort intresse för oss, säger duons tränare Kim Hyon-so via en tolk till NY Times.

Hängivna

Ryom, 18, och Kim, 25, tränade i Montréal i somras, under Bruno Marcottes ledning. Hans syster, Julie Marcotte fungerar som parets koreograf.

– De var bra redan då de anlände, men de utvecklade­s med ljusets hastighet, säger Julie Marcotte till NBC Sports.

– Ryom och Kim är världens trevligast­e människor. Det var mycket inspireran­de att få bekanta sig och jobba med dem.

I VM i Helsingsfo­rs slutade Ryom och Kim på femtonde plats. I Oberstdorf ligger de femma efter det korta programmet. OS-biljettern­a avgörs slutligen i det fria programmet i dag, där Ryom och Kim framträder till tonerna av Ginette Reno – en kanadensis­k sångare.

– De var så hängivna och positiva. De var som tvättsvamp­ar som sög upp allting. De var så ivriga att lära sig, berättar Bruno Marcotte för NY Times.

– De frågade mig om de är tillräckli­gt bra, om jag tror de kan kvala in och vad som krävs av dem.

Diplomatis­kt hopp

För fyra år sedan var ett annat nordkorean­skt par mycket nära OS, men samlade till slut en poäng för lite i Oberstdorf. Nordkorea har inte deltagit i vinterspel­en sedan 2010.

– Jag hoppas Nordkorea deltar i OS. Det skulle vara ett mycket bra tillfälle att bygga fred mellan Koreorna, säger Sydkoreas president Moon Jae-in till CNN – och nämner OS i Seoul 1988 som en milstolpe för att avsluta kalla kriget.

Arrangörer­na räknar med att risken för att Nordkoreas ledare Kim Jong-un får för sig något fuffens är mindre ifall ett nordkorean­skt lag deltar i OS. Åtminstone skulle en nordkorean­sk delegation ha ett enormt symboliskt värde – och ge deltagarna och åskådarna sinnesfrid.

– Om Nordkorea deltar, skulle det vara ett enormt bidrag till vårt mål att ordna fredens olympiska spel och det skulle vara ett bra trumfkort, säger Gangwonpro­vinsens guvernör Choi Moon-Soon enligt NY Times.

Ingen politik

Pyeongchan­g ligger i Gangwon, cirka 70 kilometer söder om gränsen till Nordkorea och den demilitari­serade zonen som avskiljt länderna sedan vapenstill­eståndet 1953. Krigshotet hänger över vinterspel­en – men det sista Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik vill diskutera är världspoli­tik.

– De vill inte snacka om politik, säger Bruno Marcotte, tränaren.

– Vi talade bara om sport, om OS, om att krossa barriärer och göra sitt bästa.

Politik är ett känsligt ämne. När AP intervjuad­e Ryom och Kim i Helsingfor­s sade de att de vill delta i ett stort evenemang, men ville inte berätta om hur det skulle vara för dem att resa till Sydkorea.

När AP frågade om deras val av Beatles som sin låt i korta programmet avbröt deras eskort intervjun.

– De förtjänar att klara sig bra. Jag hoppas det för deras skull, säger Julie Marcotte.

Wild card?

Ryom och Kim har goda möjlighete­r att kvala in till OS, men de är in-

Jag hoppas Nordkorea deltar i OS. Det skulle vara ett mycket bra tillfälle att bygga fred mellan Koreorna. Moon Jae-in, Sydkoreas president

te Nordkoreas sista chans. Nordkorea försöker också kvala in i längdåknin­g och short track. Dessutom kvarstår förstås möjlighete­n att internatio­nella olympiska kommittén IOK beviljar wild card till ett antal nordkorean­ska idrotts utövare – förutsatt att Nordkorea ens vill delta.

 ??  ??
 ?? foto: Lehtikuva/ Markku uLander ?? siktar på Os. Den nordkorean­ska konståknin­gsduon Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik slutade på femtonde plats i VM i Helsingfor­s i vintras.
foto: Lehtikuva/ Markku uLander siktar på Os. Den nordkorean­ska konståknin­gsduon Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik slutade på femtonde plats i VM i Helsingfor­s i vintras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland