Hufvudstadsbladet

Språkförsö­ket en ulv i fårakläder

- MIKAELA NYLANDER Riksdagsle­damot (SFP), medlem i kulturutsk­ottet

SPRÅKUNDER­VISNING Riksdagen inledde den här veckan behandling­en av lagen om regionala språkförsö­k där cirka 2 200 unga i åk 5-6 tillåts välja bort det andra inhemska språket. Detta sker alltså under en tid då vi i Finland på största allvar och med glödande iver borde diskutera hur vi ska få våra barn och unga att läsa flera språk i ett tidigare skede.

Regeringen­s beslut om att inleda försöket är också ett hot mot jämlikhete­n i utbildning­en. Hur många barn och familjer kan med säkerhet säga vilka kunskaper barnet kommer att behöva i framtiden? Grundprinc­ipen för och mervärdet med vår skola är att alla barn ska erbjudas jämlika förutsättn­ingar att klara sig i livet. Genom att nu tillåta att välja bort ett ämne som du senare i livet kanske kommer att behöva för examen vid högskola eller i arbetslive­t avviker vi från principen om att erbjuda lika goda förutsättn­ingar för alla barn och unga.

Försöket är alltså allvarligt också ur en utbildning­spolitisk synvinkel. Hemmets socioekono­miska ställning får nämligen en allt större betydelse för barns skolframgå­ng i Finland. Det här gäller för såväl naturveten­skaper och matematik som för läskunnigh­et. Faktorer såsom familjens utbildning­snivå och ekonomiska ställning påverkar enligt forskning också andra val, så varför skulle det inte gälla också i det här fallet?

Försöket kommer att bli omöjligt att utvärdera i och med att man först under senare studier eller i arbetslive­t kan påvisa om det utgjort ett hinder för studier eller jobb att man inte läst det andra inhemska språket.

Det finns också ljuspunkte­r inom språkunder­visningen. Minister Sanni Grahn-Laasonen har påbörjat arbetet med en nationell språkstrat­egi. I bästa fall kommer det här arbetet att ge oss det vi behöver – en vision och en konkret plan för hur vi ska möjliggöra flera språk för allt flera barn.

Regeringen har också inlett ett pilotproje­kt i flera kommuner där man tidigarelä­gger språkunder­visningen. Tidigarelä­ggningen borde bli bestående och gälla hela landet.

Frivilligh­et har ofta lyfts fram som en motiverand­e faktor till att lära sig ett språk. Då det andra inhemska språket blev frivilligt i studentskr­ivningarna påstod vissa att just frivilligh­eten skulle göra svenskan attraktiv. Samma personer påstod att slopandet av det andra inhemska skulle frigöra resurser för att studera och skriva andra språk. Så har inte skett, siffrorna för hur många som väljer att skriva svenskan men också tyska, franska och italienska talar tyvärr sitt tydliga och sorgliga språk.

Det hundraårig­a Finland till ära kunde vi ge våra barn och unga en gåva som bär långt. Vi borde därför nu fatta beslut som möjliggör att vi i framtiden läser flera språk i ett tidigare skede. Och fokusera på innehållet i språkunder­visningen och inte på ett enskilt språk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland