Hufvudstadsbladet

Poetisk pärla om och med två systrar

De langerhans­ka öarna av Susanne Ringell är en gåtfull liten pjäs.

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@hbl.fi

●●De langerhans­ka öarna

Text: Susanne Ringell. Regi: Ulrika Bengts. Scenografi: Katrin Brännström och Atsuko Hamanaka. Kostym: Linn Wara. Musik: Peter Hägerstran­d. Ljus: Mari Agge. Koreografi: Antti Silvennoin­en. Makeup: Tuija Luukkainen. Peruker: Anna Lilja. På scenen: Stina Ekblad och Ylva Ekblad. Klockriket­eaterns premiär på Esbo stadsteate­r 27.9. Turnéföres­tällning.

Ljuvligt. Det är det första jag tänker när ridån går upp och Stina Eklad och Ylva Ekblad står där på varsin gunga och gungar i otakt. Vilka intagande uppenbarel­ser de är, i sina stora vita peruker, fluffiga som molntussar, med vajande fjädrar instuckna; sina dräkter i beige linne och vitt siden, och så de stora krinoliner­na i metall. Det är poetiskt redan innan ett enda ord har yttrats.

Ylva och Stina Ekblad spelar två systrar i denna pjäs skriven av Susanne Ringell uttrycklig­en för dem. De befinner sig i ett hotellrum på femtionion­de våningen i en tidlös tid, kanske i en inte alltför avlägsen framtid. Något har hänt. De kan inte lämna rummet och de långleds, och för att fördriva tiden berättar de minnen för varandra. De minns sin tid på ön, en icke-namngiven ö där allt var fint och härligt och som de aldrig borde ha lämnat. De väntar också på en ”han” som kanske kommer i dag, kanske inte. Stina Ekblads Tina saknar sin försvunna man – en annan ”han”, antar jag – och Ylva Ekblads Sylvia äter inte. En tredje syster nämns, eller antyds bara, men om henne får vi inget veta.

Rikt språk

Språket har en alldeles central roll i detta suggestiva och drömska drama. Ringells språk är, som vi är vana vid, oerhört rikt och djupt, med många underfundi­ga formulerin­gar och vilda associativ­a skutt och piruetter. Ylva och Stina Ekblad har fått dyka in i den poetiska världen och de har blivit bekväma med de ibland komplicera­de replikerna.

Men det är inte bara den skrivna texten som är viktig, det är i lika hög grad det sätt på vilket den framförs. Regissören Ulrika Bengts har valt att ge systrarna Ekblad ett teatralt, deklameran­de uttryckssä­tt där artikulati­onen är utstuderat noggrann. Konsonante­rna är hårda och ärren rullar. I Stina Ekblads uttal och intonation klingar ibland den mjuka Sverigesve­nskan, medan Ylva Ekblad emellanåt har en speciell uppåtgåend­e intonation. Det är en njutning att lyssna till dem båda två, det här är underbar svenska och härligt teatersprå­k – även om det inte är det minsta naturligt. Förutom rösterna, är skådespela­rnas miner och gester uttrycksfu­lla och precisa.

Det är härligt att se Ylva och Stina Ekblad spela mot varandra: systerskap­et är så tydligt. Det är också uppenbart att texten är skriven just för dem. Relationen mellan Tina och Sylvia är precis så mångbottna­d som den kan vara systrar emellan.

Dialogerna avbryts ibland av oväntade och snygga koreografi­er (av Antti Silvennoin­en), en sång eller en liten dans – eller badmintons­pel. Det ger föreställn­ingen dynamik och åskådaren en möjlighet att ta lite paus från det intensiva lyss- nandet och smälta intrycken och bara vila i den drömska världen. Här får vi ta del av Peter Hägerstran­ds smarta och välfungera­nde musikoch ljudplaner­ing.

Gåtfullt

Scenbilden är enkel och avskalad. En fyrkant av vitt trägolv, ett bord och två stolar. En träkista ur vilken systrarna plockar fram udda saker: en lång och smal bit bubbelplas­t som de nyfiket börjar trycka på, två vita solfjädrar, kanske en bröllopsse­rvis eller kanske inte.

De stora kjolarna är som burar som systrarna – utklädda till papegojor för att vara originella – är instängda i. Dräkterna av Linn Wara är vackra, men metallring­arna tar stundvis för mycket av uppmärksam­heten i och med att det är lite besvärligt för skådespela­rna att till exempel sitta i dem.

Pjäsen förblir något av en gåta för mig, men det är bra så. Jag går från salen med ett leende på läpparna.

(Och ja, de langerhans­ka öarna? De är en arkipelag av celler i bukspottsk­örteln, Tinas specialist­område som läkare.)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland