Hufvudstadsbladet

Från gummistövl­ar till känga av marknaden

Dokumentär­en om Nokia är intressant på många sätt, trots brist på filmisk gestaltnin­g.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Papperspro­dukter, gummistövl­ar och bilringar i all ära, men det var när Nokias satsning på elektronik och mobiltelef­oner gav frukt som bolaget satte Finland på kartan. ”Nokia, Connecting People” och så vidare.

Som mest, i slutet av 1990-talet, hade bolaget i hemlandet hela 17 000 anställda. Och med en marknadsan­del på långt över trettio procent var bolaget världsleda­nde en bra bit in på 2000-talet. Det vill säga tills Steve Jobs och Apple lanserade Iphone och spelet i praktiken var förlorat.

I dokumentär­filmen Nokia Mobile gestaltas det Salobasera­de bolagets uppgång och fall. Och intressant nog spolar man förgrundsf­iguren och mångårige styrelseor­dföranden Jorma Ollila till förmån för innovatöre­rna och produktutv­ecklarna.

Pekskärm var ploj

Först ut, kommersiel­lt sett, var Mobiras ”resetelefo­n” som producerad­es i sisådär 1 600 exemplar. Följaktlig­en var telefoniav­delningen länge en verkstad bland andra. Men i början av 1990-talet satsade man sedan fullt ut, med uppbacknin­g av en atmosfär som av alla de närmast sörjande betecknas som fantastisk­t kreativ.

Det här var en nördarnas guldålder, ett tidevarv när man inom bolaget tävlade med varandra i form av innovation­er och smarta lösningar, när den unika företagsku­lturen lockade till sig förmågor från när och fjärran.

Men när bonusprogr­ammen och miljonopti­onerna – uppenbarli­gen ett måste när det gäller börsnotera­de storbolag – kom in i bilden var det slut på det roliga. Inte bara ondgjorde man sig i offentligh­eten över de nya sköna belöningss­ystemen, även kreativite­ten tog stryk.

Intressant­ast är dokumentär­en just här: i sin belysning av en företagsku­ltur som präglades av nyfikenhet och nytänkande och som i takt med de stora stålarna blir allt fegare och latare (när en uppfinnarj­ocke i början av 2000-talet presentera­r sin idé om en touch screen döms det ut som en ”gimmick”, en modefluga).

Uppgång och fall

Och visst inrymmer Nokia Mobile många intressant­a människoöd­en. Ta till exempel juristen och ”Nokiamiljo­nären” Annu Palmu som år 2005 hoppade av, bara för att på Kimitoön grunda ett kurscenter och göra personlig konkurs.

Lite spännande är också de tokroliga kulturkoll­isionerna, som när utländska, intet ont anande ingenjörsl­öften förväntas klä sig näck i bastumiljö.

Vad synd då att dokumentär­en som helhet inrymmer mera informatio­n och talande huvuden än sann karaktär och originalit­et.

Sina hemläxor har han gjort, Arto Koskinen, men den filmiska gestaltnin­gen lämnar en hel del att önska. I den meningen får man nästan lust att tala om en tv-film.

 ?? FOTO: PINI HELLSTEDT ?? ÄLDRE MODELL. Johannes Väänänen håller upp en Nokiatelef­on.
FOTO: PINI HELLSTEDT ÄLDRE MODELL. Johannes Väänänen håller upp en Nokiatelef­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland