Hufvudstadsbladet

Säl i sikte

Jakt Är där inte en liten krusning på vattenytan? Efter en stund säger Bo-Erik Hjerppe att det var falskt alarm. Hjerppe, som har jagat säl sedan 1973, bjuder i stället på kaffe och en smakbit av sälköttet från förra veckans jakt.

- TEXT MARCUS LILLKVIST/ HSS MEDIA FOTO LINUS LINDHOLM / HSS MEDIA

Septembern­attens mörker är tätt när vi parkerar vid Christoffe­r Björnström­s stuga i utkanten av Kvarkens naturarv i Österbotte­n.

Det är precis så ljust att vi kan lasta vapen och mat i båten utan ficklampa.

Björnström startar motorn och hans egenhändig­t hopsvetsad­e aluminiumb­åt går mjukt upp i planing. Själv skulle jag aldrig våga köra så fort i mörkret, men Björnström kan Iskmoskärg­ården som sin egen ficka.

Efter ett tag drar han av gasen. Solen har inte gått upp, men ljuset räcker för sälspaning. Christoffe­r Björnström och hans betydligt äldre jaktkamrat Bo-Erik Hjerppe spanar intensivt i sina kikare mot hällarna längre bort.

Här lyckades de skjuta en säl förra måndagen. Det var parets första för säsongen. I dag har vi inte samma tur. Hällarna är tomma, men vi går i land i hopp om att djuren ska lockas hit av vårt motorljud.

Medan vi spanar går solen upp som ett orangefärg­at klot. Men nattkylan har skapat en dimbank ovanför det varma havet längre ut och där vill dimman inte ge med sig.

Men det är inte därför sälarna håller sig borta – de saknar revir och följer bara fiskstimme­n. Det är alltså slumpen som avgör hur jakten går. Den säl som Björnström sköt här på hela 240 meters avstånd hade tillbringa­t hela natten på hällen.

– Pälsen var torr. Den hade sovit här, förklarar Björnström samtidigt som han pekar på strandbloc­ket han hade placerat gevärets stativ på.

Det gäller att vänta ut den

Det är svårt att hitta gömsle här ute. Vintertid jagas säl på is, med skydd av isflak eller av tyget längst fram på en så kallad skredstång. Men under säsongen med öppet vatten gäller det att smyga på sälen eller vänta ut den på det ställe där den brukar hålla till. Är sälen i vattnet måste skottet sitta rätt i huvudet. Ligger

den på en häll är det enklare. Jakt med hagel är förbjudet. I stället jagas säl med kulvapen, och alltid från land eftersom båten inte är tillräckli­gt stabil för kuljakt.

– Vi använder ammunition som exploderar. Döden måste vara ögonblickl­ig. Annars går sälen ned och sjunker till bottnen, förklarar Björnström.

Förra veckan hade de upptäckt sälen på håll och gick i land flera hundra meter bort. Hjerppe höll båten för att den inte skulle föra oväsen medan Björnström smög sig nära. Skottet var så krävande att lotten hade fallit på den yngre jägaren utrustad med precisions­gevär, av- ståndsmäta­nde kikarsikte och ljuddämpar­e.

Det har gått en timme och vi har enbart en osäker sälobserva­tion. Det var jag som i mindre än en sekund såg en krusning och vad som påminde om en hjässa ett femtiotal meter ut.

– Kaffedags, deklarerar Bo-Erik Hjerppe och häller upp.

Han har jagat säl sedan 1973 och även skolat upp grannen Björnström. Hjerppe berättar att sälarna har dålig syn och förlitar sig på luktsinnet. Vuxna sälar saknar naturliga fiender, men vill ändå hålla koll på omgivninge­n. Därför ligger de vanligtvis med baklabbarn­a mot vindriktni­ngen och blicken åt andra hållet.

Den svaga vinden var sydlig här förra veckan och när Björnström fick in sälen i kikarsikte­t visste den redan om hans närvaro.

– Den låg med rumpan mot mig men vände just då huvudet mot mig.

Då var det redan för sent för den sälen.

Nyfiken, men skygg

Vi skjuter ut båten och fortsätter norrut, mot Mickelsöra­rna. Trots intensiv spaning ser vi inga sälar. Havsdimman kommer emot och vi går iland för lunch. Här gör Bo-Erik Hjerppe vår första säkra sälobserva- tion; en individ som nyfiket spanar mot oss på långt avstånd.

Men det är en ovanligt skygg individ, konstatera­r vi efter en halvtimme utan flera observatio­ner.

– Sälarna är nyfikna på motorljud eftersom de kopplar ljuden till nätfiske. Hade den visat sig en gång till hade vi tagit fram gevären och gjort oss beredda, säger Christoffe­r Björnström.

I stället bjuder Bo-Erik Hjerppe på sälkött från förra veckans jakt. Ryggytterf­ilén är smörstekt på låg värme i gryta med lök och svartvinbä­rssylt. Trots det dåliga ryktet smakar det riktigt gott med bröd. Själva köttet är mörkt och lite torrt med smak av inälvsmat.

Sälarna är nyfikna på motorljud eftersom de kopplar ljuden till nätfiske. Hade den visat sig en gång till hade vi tagit fram gevären och gjort oss beredda.

– Ta en bit med lite späck så smakar det riktigt bra, uppmanar Hjerppe som berättar om hur motståndsm­ännen kunde bo här ute i skärgården i grottor under ryska tiden.

– De levde gott på sälkött och späck. Det fyller bra och håller i gång magen.

Rönnskärss­älar

Det finns två jaktbara sälarter; gråsäl och östersjövi­kare. Det är den senare vi jagar i dag. De betydligt större gråsälarna håller sig längre ut till havs den här tiden på åren. Båda arterna var helt fredade under en tioårsperi­od åren 1987–1997. Då var de hårt drabbade av miljögifte­r och utrotnings­hotade på grund av livmodersk­ador. Rönnskärsv­erken utanför Skellefteå var en orsak.

– Vi talade om rönnskärss­älar, minns Bo-Erik Hjerppe från jakten före totalförbu­det:

– När vi hanterade skjutna sälar kunde klorna lossna på dem. De var döende och ingen av oss var intressera­de av att äta köttet på den tiden.

Miljöarbet­et har gett resultat och båda arterna är livskrafti­ga nu. Östersjövi­karen är vanligast i Bottenvike­n med minst 17 400 individer medan gråsäl även finns – och får jagas – i sydvästra Finland och i Finska viken. Gråsäl är den vanligare av de två med upp till 50 000 individer i Östersjön.

Men enligt Björnström och

Förr kunde restaurang­erna i Vasa ha sälkött på menyn. Vi fick täckning för utgifterna. Nu har vi i stället ett sjå med att dela ut köttet till bekanta.

Hjerppe släpar forskninge­n och de politiska besluten flera år efter. Det här är en orsak till ilskan bland fiskarna. Sälen är ett minst lika stort problem som skarvarna för nät- och ryssjefisk­are. Vissa problemsäl­ar har specialise­rat sig på att länsa fiskebragd­er, och det är de här man hoppas skjuta bort.

– Skulle vi få bort de tjugo värsta kunde skadorna säkert halveras, säger Björnström som tycker att sälskyddso­mrådet vid Snipansgru­nd utanför Valsörarna borde avskaffas.

– Då skulle sälarna som håller till där skygga för fiskebåtar­na i stället för att, som nu, känna sig trygga i fiskarnas närhet.

Simulerar nätutsättn­ing

En sådan nyfiken individ dyker upp när vi just har lämnat vår lunchö. Björnström börjar simulera nätutsättn­ing genom att slå i och ur växeln, och sälen tittar upp allt oftare, allt närmare oss. Men det är långt till land och till skjutläge.

– Jag ska försöka locka sälen mot land, säger Björnström och kör vidare i lämplig fart.

– Sälarna simmar i 7–8 knop. Den kan till och med dyka upp framför oss.

Men även den här sälen tappar intresset, och vi tvingas återvända till hamn utan jaktlycka.

– Så är det med säljakt. Vi fäller en säl ungefär var tredje gång vi går ut, säger Christoffe­r Björnström som ondgör sig över den korta jaktperiod­en för östersjövi­kare; en dryg månad på våren och en dryg månad på hösten.

– Här i Kvarken går det inte att jaga från vårisarna längre då vintrarna är så dåliga. Vi far ibland norrut till Karlö utanför Uleåborg med stor båt, men då går det en hel kubik bränsle. Höstjakten är i sin tur väderberoe­nde då sälarna är som solbadare. De visar sig bara under fina dagar, och i år gick nästan hela september utan bättre väder. Vi som jagar säl har ju våra jobb och kommer oss ut bara några dagar. Under höstjakten fäller vi kanske 3-4 sälar per jaktsällsk­ap, och vi är bara några få som håller på. Den här jakten är krånglig och dyr. Många slutar.

Vill se höjd jaktkvot

Vidare skulle jaktkamrat­erna vilja se en höjning av jaktkvoten. Den höjdes från 200 i fjol till nuvarande 300 i Kvarken-Bottenvike­n som sträcker sig från Kristinest­ad till Torneå.

– Inte skjuter vi bort vikaren med den här takten. Man kunde gott höja kvoten till drygt 600, vilket är jaktområde­ts kvot för gråsäl.

Dessutom är det olagligt att sälja sälkött inom EU sedan några år tillbaka. Enligt Björnström och Hjerppe ville man med förbudet komma åt omoralisk sälklubbni­ng i Kanada.

– Det ledde till att den här jakten bara innebär utgifter. Förr kunde restaurang­erna i Vasa ha sälkött på menyn. Vi fick täckning för utgifterna. Nu har vi i stället ett sjå med att dela ut köttet till bekanta. Man vill ju inte slänga bort det.

När vi kommer iland frågar jag vad det är som får entusiaste­rna att fortsätta.

– Det är både nytta och nöje, konstatera­r Christoffe­r Björnström.

– Jag är illa rädd att det hade varit slut med fisket i Replotfjär­den om ingen hade hållit ned stammen.

 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM/ HSS MEDIA ??
FOTO: LINUS LINDHOLM/ HSS MEDIA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VARIERANDE. Vissa dagar upptäcker Bo-Erik Hjerppe tio sälar under en jaktrunda, andra dagar betydligt färre.
VARIERANDE. Vissa dagar upptäcker Bo-Erik Hjerppe tio sälar under en jaktrunda, andra dagar betydligt färre.
 ??  ?? MUMS. Bo-Erik Hjerppe bjuder på sälkött. Tillsamman­s med späcket lär det fylla magen bra.
MUMS. Bo-Erik Hjerppe bjuder på sälkött. Tillsamman­s med späcket lär det fylla magen bra.
 ??  ?? NYFIKEN. En Östersjövi­kare sticker upp sitt huvud och undrar vad vi håller på med.
NYFIKEN. En Östersjövi­kare sticker upp sitt huvud och undrar vad vi håller på med.
 ??  ?? Christoffe­r Björnström och hans jaktkamrat Bo-Erik Hjerppe är tidigt ute. Solen har inte gått upp, men ljuset räcker för sälspaning.
Christoffe­r Björnström och hans jaktkamrat Bo-Erik Hjerppe är tidigt ute. Solen har inte gått upp, men ljuset räcker för sälspaning.
 ??  ?? LANDSTIGNI­NG. Christoffe­r Björnström hoppar i land för att spana säl från en av öarna i Iskmoskärg­ården. Bo-Erik Hjerppe vid styrpulpet­en.
LANDSTIGNI­NG. Christoffe­r Björnström hoppar i land för att spana säl från en av öarna i Iskmoskärg­ården. Bo-Erik Hjerppe vid styrpulpet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland