Hufvudstadsbladet

Familjåter­föreningar och mer jobb för invandrare sår split i regeringsl­eden

Centern vill sänka inkomstgrä­nsen för familjeåte­rföreninga­r, Samlingspa­rtiet vill ta bort alla hinder för invandrare att få jobb och De blå är på annan linje i samtliga frågor.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Tvisten om hur vardagen ska förenklas för immigrante­r började då Centern presentera­de sina asylpoliti­ska linjer.

Bland annat vill Centern överväga snabbavvis­ningar för att försnabba asylproces­sen. Men Centern vill också underlätta familjeåte­rföreninga­r.

Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen, vice ordförande Elsi Katainen och riksdagsle­damot Seppo Kääriäinen anser att det är dags att ta tillbaka skärpninga­r som gjorts kring familjåter­föreningar. Så sent som i fjol breddades kravet på inkomstgrä­nser för familjeåte­rföreninga­r.

– Situatione­n har förändrats från vad den var för över ett år sedan. Det är ett beslut som togs den tiden och det är även möjligt att granska det nu, säger Centerns första vice gruppordfö­rande Elsi Katainen till FNB.

Centergrup­pen anser att skärpninga­rna lett till alltför besvärliga situatione­r.

Utspelet får applåder från opposition­shåll. Men Blå riksdagsgr­uppens ordförande Simon Elo skjuter ner förslaget direkt.

– Familjeåte­rföreninga­r ska inte förenklas ens med en lång käpp. Finland hjälper nödställda och har fullgjort sina löften. Övervaknin­gen av EU:s yttre gräns måste intensifie­ras, skriver Elo på Twitter.

Elo hänvisar till att skärpninga­rna är en del av ett invandring­spolitiskt åtgärdspak­et som hela regeringen utarbetat, och anser att alla parter ska hålla fast vid det.

Inom det tredje regeringsp­artiet, Samlingspa­rtiet, puffar man samtidigt på en motion för at ta bort behovspröv­ningen för tillgången på arbetskraf­t.

Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen lyfter i sin tur fram möjlighete­n att få jobb och inkomster för att främja familjerna­s situation.

– Vi har haft ett styvt system, där en person som är inne i asylproces­sen befinner sig i ett visst rör, med- an arbetstill­stånd finns är i ett annat. Det behövs mer flexibla modeller, säger Jokinen, och föreslår också att slopa behovspröv­ningen för arbetskraf­t.

Vissa ledamöter från Samlingspa­rtiet, De gröna, SFP, SDP och Vänsterför­bundet driver en motion om att få bort behovspröv­ningen för utländsk arbetskraf­t.

– Det är ju något som inverkar på chansen att ha inkomster, säger Jokinen.

Själva inkomstgrä­nserna tar han i det här läget inte ställning till och de har inte diskuterat­s mellan grupperna, tilläger han.

Behovspröv­ningen är däremot också en fråga som saknar enighet i regeringsl­eden.

Samlingspa­rtiet är mest positivt till att ta bort behovspröv­ningen för utländska arbetstaga­re helt och hållet, medan Centern och Blå framtid på sin höjd kan tänka sig att flexa i vissa fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland