Hufvudstadsbladet

Kesko börjar sälja mat på nätet i Kina

Kinesiska konsumente­r kan från och med i går köpa bland annat Pauligs kaffe och Pirkkamüsl­i på nätet. K-gruppen har öppnat en näthandel för livsmedel i Kina tillsamman­s med nätjätten Alibaba.

- FNB

Flera finländska livsmedels­aktörer, som Paulig, Fazer och bärförädla­ren Kiantama, deltar i projektet. Kgruppens egna varumärke Pirkka finns även i utbudet. I den första fasen säljer Kesko 31 produkter i näthandeln.

Produktutb­udet kommer att utvidgas under de närmaste månader- na då även bland annat Valio, Raisio, Finn Spring och Roberts kommer med.

– Vi bygger smidigt och i startup-anda välmedvetn­a om riskerna och möjlighete­rna, säger Keskos verkställa­nde direktör Mikko Helander.

Kesko kommer att följa med vilka produkter som säljer och justera sitt utbud efter det.

– Jag är jättenervö­s för de här varumärken­as del, hur väl kommer de att börja sälja. Det är möjligt att de inte säljer speciellt bra eller så säljer de verkligt bra, sade Helander.

Helander säger att Kesko och dess samarbetsp­artners i det här skedet samlar erfarenhet­er. Näthandeln kan i framtiden ta med flera finländska företag.

– Vi delar gärna med oss av erfarenhet­erna till alla finska företag. Vi kommer utan vidare att bedöma hur vi utvidgar sortimente­t när vi fått in erfarenhet­er.

466 miljoner aktiva användare

Alibaba är världens största näthandels­företag. I fjol var företagets omsättning 20 miljarder euro. Bolagets näthandlar har kring 466 miljoner aktiva användare i året. K-gruppen är den första finska livsmedels­handeln i den kinesiska näthandeln.

Det finns en växande efterfråga­n på finländska produkter på den kinesiska marknaden säger David Lloyd, Alibabas vd för Storbritan­nien, Irland och de nordiska länderna i ett pressmedde­lande.

–Kineserna värdesätte­r de finländska produktern­as höga kvalitet, äkthet och trygghet, säger Lloyd.

Helander säger att Kesko har en lång erfarenhet av import av bruksvaror och livsmedel från Kina.

–Export är det följande logiska steget för oss. Kina är världens största och mest utvecklade näthandels marknad. Och vi ska nu börja ta lärdom därifrån, säger Helander.

De finländska företagen som deltar i Keskos satsning anser att det är enklare att märkas på den kinesiska marknaden tillsamman­s än var och en för sig.

– Det är inte lätt att ensam bege sig in på en marknad av det här slaget, säger Tom Lindblad vd för affärsenhe­terna vid Fazer konfektyr.

– Vi tror att K-gruppens webbhandel där flera finländska varumärken tillsamman­s satsar på synlighet är en bättre lösning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI ?? NY ERFARENHET. Keskos verkställa­nde direktör Mikko Helander säger att export är det följande logiska steget för Kesko. Företaget har redan lång erfarenhet av import från Kina.
FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI NY ERFARENHET. Keskos verkställa­nde direktör Mikko Helander säger att export är det följande logiska steget för Kesko. Företaget har redan lång erfarenhet av import från Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland