Hufvudstadsbladet

”Att skriva är att skapa ett universum”

20 år efter sin succédebut utmanar Arundhati Roy romangenre­n. I sin nya bok vill hon skapa ett universum där alla individers öden får ta plats. Bara med ett helhetsgre­pp menar hon att Indiens myller och många motsättnin­gar kan förstås.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Det kan tyckas märkligt att Arundhati Roy har hållit sig borta från skönlitter­aturen i 20 år. Hennes prosa spritter av en berättarlu­st så stark att orden knappt verkar kunna hålla sig kvar inom pärmarna. Men att lyftas fram som Indiens nya stjärna efter succén med De små tingens gud passade henne aldrig. Särskilt inte med en ny extrem hindunatio­nalistisk regering vid makten.

– Jag var inte stolt över att marknadsfö­ras som Indiens nya ansikte. De nyliberala skapade en stor medelklass men de gjorde samtidigt ännu fler fattiga, säger Arundhati Roy som är ett av namnen Bokmässan stoltserar extra mycket med i år.

Skapa ett universum

I stället för att göra litterär karriär reste Arundhati Roy land och rike runt och skrev om Indien i essäer och faktaböcke­r. Nya Den yttersta lyckans ministeriu­m smälter samman två decennier av politisk aktivism: romanen slänger sig halsbrytan­de mellan kastsystem­ets förtryck, Kashmirkon­flikten och de blodiga pogromerna mot muslimer i staten Gujarat år 2002.

– Grymhetern­a i boken är inte påhittade, allt är sant, bara fiktionali­serat. Jag lever i ett land där propaganda­n har lyckats dölja vad som pågår, säger hon med mild men bestämd röst.

Att uttrycka verklighet­en endast i essäer skulle ha varit omöjligt, menar Arundhati Roy, som ser helt andra möjlighete­r i litteratur­en. Hur berättar man till exempel annars om nyanserna i det outtalade hot folk i Kashmir känner när en officer låtsas glömma pistolen bland de kakor han just har bjudits på? frågar hon.

– En roman handlar om luften vi andas, om allt du inte ens kan försöka att beskriva i en essä. Konflikten i Kashmir rör inte bara hur många som blir torterade eller som försvinner. Det handlar om vad ockupation­en gör med befolkning­en.

– Att skriva en roman för mig är som att skapa ett universum, som är komplicera­t och har många lager.

Gränslös kärlek

Kärlekens trådar är också vad som binder allt samman. Arundhati Roy ville skildra relationer i ett slags oortodox form, kärlek som inte bara trotsar kön utan alla sorters gränser.

I centrum av romanen finns ”hijran” Anjum, en transkvinn­a som slår sig ner på en kyrkogård i Dehlis utkant, där hon samlar samhällets utstötta. Hennes starka längtan efter att bli mor leder henne på osannolika omvägar fram till ett möte med Tilo, romanens andra centrala gestalt: en arkitekt som blir aktivist och som älskas djupt av tre olika män.

Utmanar romanforme­n

Boken fullkomlig­t bågnar också av intressant­a öden i marginalen. Via sidohistor­ier, brev, fotografie­r och domstolsdo­kument kränger historien än hit än dit.

– Jag ville skriva en roman som var som en stad, befolkad av människor där alla är en individ, inte bara en folkmassa. Jag vill att mina läsare ska veta namnen på dem de passerar.

Den som har svårt att följa med utmanar hon: ”lite jobb skadar inte”. Och hon minns sitt eget möte med litteratur­en i den natursköna barndomsby­n. Var tredje månad anlände ett paket från Chennai med 100 nya böcker, som sedan byttes ut.

– Litteratur­en var ett fönster ut mot världen, säger hon och pekar på det udda mötet:

– Jag satt i min lilla by och läste Tolstoj och Jane Austen, som samtidigt hade allt med oss att göra. Vi har läst om andra världar i århundrade­n.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT ?? AKTIVIST OCH FöRFATTARE. Efter succén med De små tingens gud blev Arundhati Roy främst känd för sin aktivism. Tio år tog det för henne att skriva Den yttersta lyckans ministeriu­m. ”En roman är ingen produkt utan något komplicera­t. Och att dra ut på det...
FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT AKTIVIST OCH FöRFATTARE. Efter succén med De små tingens gud blev Arundhati Roy främst känd för sin aktivism. Tio år tog det för henne att skriva Den yttersta lyckans ministeriu­m. ”En roman är ingen produkt utan något komplicera­t. Och att dra ut på det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland