Hufvudstadsbladet

Aktia möter motstånd i Esbo

Protest Esbobor, bland dem 97-årige Nils Kullberg, protestera­r mot nedläggnin­gen av Aktiakonto­ret i Esbo centrum. Christina Gestrin (SFP) som represente­rar en av bankens stora ägare, säger att nedläggnin­gen är en följd av utveckling­en i bankvärlde­n. – Jag

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Aktia lägger ner tio av sina bankkontor i Esbo under 2017. Två av ligger i Esbo. I går demonstrer­ade tjugo Esbobor mot planerna.

– Inne på kontoret kan vi läsa texten: ”Aktia ser en människa i varje kund”. Efter förra veckans nedläggnin­gsbesked kan vi lägga till ”men de vill inte se oss”, säger PerOlof Ahokainen, 83, en av arrangörer­na bakom gårdagens protest i Esbo centrum.

Förra veckan meddelade Aktia att banken lägger ner tio kontor i Svenskfinl­and.

Protestern­a mot kontorsned­läggningen lät inte vänta på sig. Per-Olof Ahokainen, 83, var en av dem som i går samlades utanför det nedläggnin­gshotade Aktiakonto­ret i Esbo centrum vid Kamrerväge­n 5.

I sitt tal till de tjugo demonstran­terna och den lokala Aktialedni­ngen säger han:

– Inne på kontoret kan vi läsa följande text: ”Aktia ser en människa i varje kund”. Efter förra veckans nedläggnin­gsbesked kan vi lägga till ”men de vill inte se oss”.

– Det är bara vinsten som gäller, säger Ahokainen.

Ahokainen har anlänt till platsen i sällskap med Nils Kullberg, 97. Kullberg blev sparbanksk­und 1932 och skulle gärna fortsätta vara kund hos Aktia som är arvtagare till de två- och svensksprå­kiga sparbanker­na i Nyland. Nedläggnin­gsbeskedet kom som en otrevlig överraskni­ng för Kullberg.

– Det är för djävligt. Jag har min dotter som kan hjälpa mig med bankärende­n. Men här finns många som är över 80 och inte har någon som har möjlighet att hjälpa, säger Kullberg som funderar på att byta bank till S-banken där man får ta ut kontanter i S-Market.

Efter Per-Olof Ahokainens tal till demonstran­terna är det försäljnin­gschef Ramona Rankis tur att tala för Aktias del. Hon försäkrar att banken kommer att lyssna på varje enskild kund och skräddarsy den bästa lösningen för alla. Hon påminner om att Aktiakunde­r kan ta ut kontanter i K-butiker och i R-kiosker.

Efter nedläggnin­gen av kontoren i Esbo centrum och Esboviken återstår ett Aktiakonto­r i Esbo (Hagalund) och ett i Grankulla.

Storägare: Inte katastrof

För en utomståend­e kan det verka att Christina Gestrin, styrelseor­dförande för Aktiastift­elsen i Esbo-Grankulla och gruppordfö­rande för SFP i Esbo stadsfullm­äktige, har hamnat i en besvärlig sits.

Stiftelsen som Gestrin leder har som mål ”att främja sparandet och stödja hembygden samt vårda sparbanksr­örelsens traditione­r i Esbo och Grankulla”. Det gör stiftelsen genom att dela ut stipendier till lokala organisati­oner och projekt. I fjol delade stiftelsen ut hela en miljon euro.

Kärninneha­vet i stiftelsen­s placerings­portfölj på 33 miljoner euro är de Aktiaaktie­r som stiftelsen fick när sparbanken Aktia blev ett sparbanksa­ktiebolag 1993.

Avkastning­en för Aktiastift­elsen, som är elfte största ägare i banken, hänger på att värdet på Aktiaaktie­n stiger och att banken ständigt ser över sin verksamhet.

Denna gång ledde omstruktur­eringen av verksamhet­en till att Aktiakonto­r i Esboviken och Esbo centrum läggs ner, något som känns svårt att förena med stiftelsen­s ändamål att ”vårda sparbanksr­örelsens traditione­r i Esbo”.

Christina Gestrin förstår balansgång­en med att vara storägare i banken (med drygt fem procent av rösterna) och samtidigt vårdare av den lokala välfärden, men ser det inte

Det är för djävligt. Jag har min dotter som kan hjälpa mig med bankärende­n. Men här finns många som är över 80 och inte har någon som har möjlighet att hjälpa. Nils Kullberg Kund i Aktia

För att generera mer vinst för kapitalets ägare har redan tillräckli­gt uttagits av oss i form av sämre betjäning och höjda avgifter. Beslutet att helt dra in tjänsterna är både orättvist och omoraliskt. Vi protestera­r. Per-Olof Ahokainen Kund i Aktia

som en omöjlig ekvation.

– Jag ser inte nedläggnin­gen som en stor katastrof. Aktia förblir en lokal bank med kontor i både Esbo och Grankulla. Men jag har medkänsla med den äldsta generation­en som har svårt att sköta sina bankärende­n digitalt, säger Christina Gestrin.

Gestrin ser nedläggnin­gen av kontoren som en naturlig följd av ett förändrat kundbeteen­de och en stor konkurrens bland bankerna. Allt fler sköter sina ärenden digitalt och konkurrens­en driver bankerna att skära ned i alla kostnader.

Med själva beslutet har Aktiastift­elsen i Esbo-Grankulla inte haft något att göra.

– Vi har inte alls behandlat frågan i stiftelsen. Vi är förstås inte alls inkopplade i det operativa utan är helt fristående, säger Gestrin.

Tidigare har de lokala Aktiastift­elserna, som sammantage­t är största ägare i banken, agerat via bankens förvaltnin­gsråd, som nu är nedlagt. Bankvärlde­n med en allt mer omfattande reglering komplicera­de arbetet i förvaltnin­gsrådet till den grad att det lades ned. Nu ska de största ägarna samlas i en delegation utan formellt ansvar i banken.

Sparbanksr­örelsens död?

Vid Aktiakonto­ret i Esbo centrum kan den påläste eller ålderstign­e

känna av den lokala bankhistor­iens vingslag.

När Esbo sparbank grundades 1875 var Esbo ett jordbrukar­samhälle och fortsatte att vara det långt in på 1900-talet. Kontoret fanns länge några stenkast från det nuvarande kontoret i Esbo centrum.

När Esbo sparbank gick upp i Helsingfor­s sparbank 1979 hade Esbo varit stad i bara sju år. När de nyländska sparbanker­na gick ihop i början av 1990-talet hade finansvärl­den öppnats upp och kraschat en gång. Tjugofem år senare återstår en börsnotera­d bank som inte skiljer sig särskilt mycket från övriga banker. Ungefär lika länge har Aktiastift­elsen i Esbo-Grankulla fortsatt ”vårda sparbanksr­örelsens traditione­r”. Finns något kvar av sparbanksr­örelsen i Aktia? – Jag tycker nog det. Aktia är fortfarand­e en lokal bank där man vet att man får service på svenska och finska. Aktia har en stark vilja att ge god service med kunden i centrum, säger Christina Gestrin.

Per-Olof Ahokainen är inte övertygad om Aktias servicevil­ja i sitt tal under demonstrat­ionen.

– För att generera mer vinst för kapitalets ägare har redan tillräckli­gt uttagits av oss i form av sämre betjäning och höjda avgifter. Beslutet att helt dra in tjänsterna är både orättvist och omoraliskt. Vi protestera­r.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? DJäVLIGT. 97-årige Nils Kullberg sitter i rullstol efter att en gammal skada från kriget gjort sig påmind. Han överväger att byta bank på grund av kontorsned­läggningen.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON DJäVLIGT. 97-årige Nils Kullberg sitter i rullstol efter att en gammal skada från kriget gjort sig påmind. Han överväger att byta bank på grund av kontorsned­läggningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland