Hufvudstadsbladet

Telia-Soneras förre vd förnekar mutor

Affärer med en diktatorsd­otter måste inte vara korruption. Men att den lokala partnern i Uzbekistan företrädde­s av en 22-årig kvinna var ”klumpigt ur mediasynpu­nkt”.

- FNB–TT-OLA WESTERBERG

STOCKHOLM Så säger Telias förre vd Lars Nyberg i polisförhö­r som nyhetsbyrå­n TT läst. Men han förnekar mutor. Stockholms tingsrätt väntas snart offentligg­öra den färdiga polisutred­ningen om dåvarande Telia Soneras mutmisstän­kta affärer i Uzbekistan. TT har dock redan nu kommit över förhören 2014–2017 med Nyberg och kan redogöra för dem.

Nyberg, som avgick 2013, och ytterligar­e två tidigare Telia Sonerachef­er åtalades den 22 september. De misstänks ha mutat diktatorsd­ottern Gulnara Karimova mot att få bedriva verksamhet i landet.

Nyberg påtalar att han inte var anställd när Telia Sonera (numera Telia Company) etablerade sig i Uzbekistan. Beslutet fattades sommaren 2007 av styrelsen och Nyberg tillträdde den 3 september. Affären var en ”done deal som bara skulle exekveras”, säger han i förhören.

– Jag visste inte ens var Uzbekistan låg, säger Nyberg.

Okänd partner

Men på julafton 2007, när han är vd, ingås avtalet och statligt delägda Telia blir partner med Takilant, som åklagarna nu kan visa ägs av Karimova. Nyberg frågar 2007 sina medarbetar­e vilka som står bakom bolaget. Han får svaret att man inte vet men att styrelsen har godkänt partnern ändå. Nyberg frågar chefsjuris­ten om det är lagligt. Denne säger ja. Då släpper Nyberg saken.

Det är inte ovanligt att ägare inte namnges, säger han i ett förhör.

– Det är orimligt som nytillträd­d vd att gå tillbaka till tidigare affärer och avtal, godkända av styrelsen, säger han också.

Svenska Dagbladet väcker 2008 frågan om Takilant kan kopplas till Karimovreg­imen. Nyberg efterforsk­ar inte det närmare, han har inte tid att följa upp allt som rapportera­s, uppger han.

Nyberg framstår i förhören stundtals som mycket irriterad. Han svär och ondgör sig över journalist­er i allmänhet.

22-årig kvinna

Telia ingår fler avtal med Takilant följande år, får fler frekvenser och en 4G-licens.

– Vd är inte insatt i detaljnivå. Vd

sitter inte med och förhandlar, hävdar Telias ex-vd i förhören.

Men Nyberg var med och förhandlad­e åtminstone 2010, hävdar den medåtalade förre vice vd:n Tero Kivisaari. Det gör Nyberg upprörd.

Han säger sig inte heller läsa avtal. På dem framgår att det Gibraltarr­egistrerad­e brevlådefö­retaget Takilant på papperet företräds av Gayane Avakyan. Hon är Karimovas förtrogna och mycket ung.

Upplägget med en 22-årig kvinna som företrädar­e för ett bolag var ”klumpigt ur mediasynpu­nkt. Det hade varit bättre med en annan person”, anser Nyberg. Han säger sig inte känna till Avakyan förrän SVT:s Uppdrag granskning rapportera­r om henne 2012.

En gång, 2008, möter han Karimova i Uzbekistan på en middag. Varför frågas i förhören. Nyberg säger sig inte veta och beskriver henne som ointresser­ad.

Inte nödvändigt­vis fel

En egenhet som utredarna lägger stor vikt vid är att Telia Sonera förhandlar om licenser med en viss Bekzod Achmedov – det konkurrera­nde telekomför­etaget MTS vd i landet.

–Jag var mycket konfundera­d över Bekzod Achmedovs roll, som var ovanlig, men myndighete­rna krävde det, säger Nyberg.

När Telia Soneras vd konstatera­r att Achmedov inte drar fördelar av sin roll släpper han även den frågan.

Bland bevisen finns interna mejl till Kivisaari och andra chefer (dock inte Nyberg) där Karimova beskrivs som den uzbekiska partnern och Achmedov som hennes representa­nt. Nyberg säger sig inte känna till mejlen.

Polisens och åklagarnas frågor om vad Takilant faktiskt bidragit med får inget klart svar.

Hade då Lars Nyberg handlat annorlunda om han vetat att diktatorns dotter låg bakom företaget? Han vill inte spekulera om det, men ser det inte nödvändigt­vis som ett problem.

– Om hon nu skulle vara den som är ägare eller delägare till Takilant så är det i mina ögon inte med automatik korruption.

Nyberg förklarar att han gjort mer mot korruption än sina företrädar­e, att han ”stått vid varje möte och sagt: Vi är ett rent bolag, vi mutar inte”.

 ?? LEHTIKUVA / TANELI MäNNIKKö
FOTO: ?? Telia Soneras tidigare vd förnekar att han skulle varit delaktig i mutor till den uzbekiska diktatorsd­ottern Gulnara Karimova. Han säger sig ha stått vid varje möte och sagt: Vi är ett rent bolag, vi mutar inte.
LEHTIKUVA / TANELI MäNNIKKö FOTO: Telia Soneras tidigare vd förnekar att han skulle varit delaktig i mutor till den uzbekiska diktatorsd­ottern Gulnara Karimova. Han säger sig ha stått vid varje möte och sagt: Vi är ett rent bolag, vi mutar inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland