Hufvudstadsbladet

Kroppens egen klocka gav Nobelpris

- FNB–TT

Upptäckten av vår inre biologiska klocka belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Den förklarar hur allt levande på jorden förhåller sig till det faktum att jorden rör sig.

Amerikaner­na Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young får dela på 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av ”molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”, det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm.

– Jag är fortfarand­e chockad. Jag sitter här i pyjamas med min hustru. Det här är ”crème-de-lacrème”, högst upp i näringsked­jan. Jag hade inte en tanke på detta, säger Michael Rosbash när TT får tag i honom.

Enligt Nobelförsa­mlingen, som utser pristagarn­a, har trion ”lyckats lyfta på locket till cellernas inre klocka och kunnat visa hur den fungerar”.

Styr alla

– Det som belönas i år är upptäckten av att alla våra celler har en liten klocka som tickar och går. Anledninge­n till att vi har den här klockan är att livet på jorden har utvecklats i samklang med att jorden roterar, för då måste allt levande anpassa sig till dygnsrytme­r, säger Nils-Göran Larsson, professor i genetik vid Karolinska institutet.

Redan på 1800-talet utfördes experiment med växter som fäller ihop sina blad på natten och vecklar ut dem på dagen. När växterna hölls i konstant mörker följde de ändå sin dygnsrytm och vecklade ut bladen dagtid.

På 1970-talet kunde forskare visa att förändring­ar av en okänd gen resulterad­e i att bananflugo­rs biologiska urverk rubbades. Genen fick namnet period, men det dröjde ända till 1984 innan årets pristagare hittade den.

Klockans delar

Pristagarn­a fortsatte med bananflugo­r och upptäckte att det protein (PER) som kodas av period-genen anrikades på natten och bröts ner under dygnets ljusa timmar. Nivåerna av PER uppvisade alltså en 24-timmarscyk­el. Det visade sig att PER-proteinen gick in i cellkärnan och blockerade period-genen. Om nivåerna blev tillräckli­gt höga blocke- rade alltså proteinet sin egen tillverkni­ng.

Därefter upptäckte forskarna ytterligar­e gener och proteiner. Bland annat timeless-genen som tillverkar ett protein som fungerar som en nyckel och släpper in PER i cellkärnan. Och doubletime, en gen som producerar ett protein som fördröjer anrikninge­n av PER så att klockans hastighet anpassas efter dygnets växlingar.

Samma princip

I dag vet vi att detta biologiska urverk fungerar enligt samma princip i alla flercellig­a organismer, inklusive oss människor och att en stor del av våra gener styrs av denna ”klocka”.

Resultatet, säger Nils-Göran Larsson, blir en så kallad cirkadisk rytm som anpassar vår biologi till dygnets olika faser och som bland annat reglerar sömn, födointag, hormonnivå­er, blodtryck och kroppstemp­eratur. Exempelvis ser denna rytm till att vi har snabbast blodtrycks­ökning på morgonen, högst uppmärksam­het på förmiddage­n, snabbast reaktionst­id mitt på eftermidda­gen och så vidare.

– Det är en väldigt fundamenta­l mekanism som finns i allt levande. Hos en människa gör den att vi kan styra vår ämnesomsät­tning och det dagliga livet i förhålland­e till omgivninge­n, säger NilsGöran Larsson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / CHINESE UNIVERSITY OF HONG KONG / HANDOUT ?? PRISTAGARN­A. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash, och Michael W. Young.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / CHINESE UNIVERSITY OF HONG KONG / HANDOUT PRISTAGARN­A. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash, och Michael W. Young.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland