Hufvudstadsbladet

Oboy och Odin har skiljts från sin mamma

Hösten har kommit också till Koskis gård. HBL:s fadderko Lovely får visserlige­n gå ute på grönbete ännu, men hennes kalvar Odin och Oboy har tillsamman­s med alla andra tjurkalvar flyttat in i ladugården.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

De●är●inte●störst●och●duktigast●i●årskullen●–●tvillingka­lvarna●Odin●och● Oboy,●vars●mamma●Lovely●är●HBL:s● fadderko.●För●är●man●en●köttproduc­ent●så●är●det●önskvärt●att●man●tar● tillvara●näringen●på●bästa●tänkbara●sätt●och●växer●sig●stor●och●stark.● Visst●växer●Odin●och●Oboy●också,● men●klart●långsammar­e●än●de●flesta●andra●tjurkalvar­na●på●Koskis●gård● i●västra●Nyland.

–●Vi●har●valt●ut●åtta●potentiell­a●avelstjura­r●bland●årets●kalvar.●Tyvärr● är●varken●Odin●eller●Oboy●med●bland● dem,●de●väger●bara●149●respektive● 208●kilo,●då●den●största●kalven●vägde●376●kilo,●berättar●bonden●Helena von Limburg-Stirum.●

Det●har●skett●stora●förändring­ar●i● kalvarnas●liv●efter●sommaren.●I●mitten●av●september●togs●alla●djur●in● från●grönbetet●för●att●delas●in●i●nya● grupper●inför●vintern.●Och●redan●i● slutet●av●augusti●fick●de●fyra●avelstjura­rna●avsluta●årets●arbete●och●flytta● ihop●till●en●liten●gubbgrupp.

–●Vi●tog●in●avelstjura­rna●först,●för● vi●vill●inte●ha●några●nyfödda●kalvar●i● maj●nästa●år.●Nu●hoppas●vi●bara●att● de●har●lyckats●göra●sitt●jobb●och●befruktat●så●många●som●möjligt●av●gårdens●kor●under●sommaren.

Flyttade till nya ladugården

Odin●och●Oboy●separerade­s●från●sin● mamma●Lovely●i●mitten●av●september,●efter●att●ha●fått●tillbringa●sina● första●sex●månader●i●livet●tillsamman­s.●Till●en●början●råmade●kalvarna●och●korna●lite●sorgset●efter●varandra,●men●Helena●fokuserar●hellre●på●halvåret●som●de●fick●tillsam

mans, jämfört med mjölkkor som skiljs från sina kalvar ett dygn efter nedkomsten.

– Lovely verkade inte bry sig om sina kalvar speciellt mycket i slutet av sommaren, de har nog mest fått klara sig på färskt gräs. Korna är inte så glada över att ha tjurkalvar­na springande efter sig när de har blivit så här stora och klumpiga.

Nu bor Odin, Oboy och över åttio andra kalvar i det som kallas nya ladugården på Koskis gård, en ladugård som byggdes för några år sedan och ligger en bit ifrån de gamla fähusen på gården. Där finns trettio tjurkalvar och femtio kokalvar som alla är födda i våras plus en del fjolårskal­var.

– Vi har precis fått allt spannmål skördat, det är havre, korn och ärter som vi ger till ungdjuren i höst och vinter som ett komplement till höet. Det kommer också Oboy och Odin snart att få börja äta av, berättar von Limburg-Stirum.

Nu ska kalvarna äta upp sig. De kommer att bo i ladugården över vintern och serveras bästa tänkbara foder – lokalt odlat hö och en blandning av krossad havre och ärter. Nästa sommar hägrar grönbetet igen, men sen är det slut. Nästa höst åker Odin och Oboy till slakteriet för att återvända till gårdsbutik­en som saftiga bitar entrecote, innerfilé, ytterfilé, köttfärs och andra köttproduk­ter av ekologisk Hereford. Så ser ett liv som köttproduc­ent ut.

Korna går ute

Gårdens kor får fortfarand­e gå ute på grönbete, tack vare det vackra och soliga höstvädret som de senaste veckorna har bjudit på.

– Gräset växer igen efter en paus i början av hösten, så korna klarar sig bra på det gräs som växer i hagarna. Det är trevligare för korna att få vistas ute i höstsolen än inne i ladugården.

Den här veckan väntar korna på besök, då gårdsägarn­a har kallat på veterinäre­n.

– Korna ska genomgå en dräktighet­sundersökn­ing för att vi ska veta hur många av dem som blivit befruktade i sommar. Nästa års kalvar borde födas i mars och april, beräknar Helena von Limburg-Stirum.

Nu går livet på landet in i en lite lugnare fas, när djuren är separerade och fodret bärgat.

 ??  ??
 ?? FOTO: HELENA VON LIMBURG-STIRUM
FOTO: HELENA VON LIMBURG-STIRUM ?? INTE RIKTIGT MINST. Oboy (till vänster) väger endast 149 kilo och är klart mindre än sin tvillingbr­or, men ändå inte den minsta tjurkalven på Koskis gård.
FOTO: HELENA VON LIMBURG-STIRUM FOTO: HELENA VON LIMBURG-STIRUM INTE RIKTIGT MINST. Oboy (till vänster) väger endast 149 kilo och är klart mindre än sin tvillingbr­or, men ändå inte den minsta tjurkalven på Koskis gård.
 ??  ?? OMGIVEN AV UNGTJURAR. Odin (till vänster) är den större av HBL:s tvillingka­lvar och vägde i slutet av september 208 kilo.
OMGIVEN AV UNGTJURAR. Odin (till vänster) är den större av HBL:s tvillingka­lvar och vägde i slutet av september 208 kilo.
 ?? FOTO: HELENA VON LIMBURG-STIRUM ?? SISTA UTEBILDEN. Sommaren är slut för tvillingar­na Odin och Oboy, som har separerats från sin mor och flyttats inomhus, där de ändå kan gå ut i friska luften på rastgården.
FOTO: HELENA VON LIMBURG-STIRUM SISTA UTEBILDEN. Sommaren är slut för tvillingar­na Odin och Oboy, som har separerats från sin mor och flyttats inomhus, där de ändå kan gå ut i friska luften på rastgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland