Hufvudstadsbladet

En beundrad europeisk man?

Också TT har frågat svenska litteratur­vetare om vem de tror kommer att få priset – och vem de hoppas på?

-

■■Svante Weyler

förläggare vid Weylers förlag

❶■ Jag har fått en aning om att David Grossman kan få det, det är inte så originellt men folk har nämnt det och jag tycker om det.

❷■ Man har rätt att tala i egen sak som förläggare så jag hoppas på Marilynne Robinson. Jag tycker att hon är en av de skarpaste författarn­a i världen. Och eftersom Jayne Svenungsso­n är en av hennes främsta förespråka­re så måste man ge henne priset nu, innan Jayne sätter sig i juryn för sen kommer hon nästan att bli jävig.

■■Cecilia Ekebjär

Kulturchef vid Mittmedia

❶■ Det känns helt öppet, med förra årets Bob Dylan-bomb och med valet av Jayne Svenungsso­n som ny ledamot förväntar jag mig att Akademien vill överraska. Om jag ska gissa? Ja, kanske är det Haruki Murakamis tur i år? Jag garderar med Jon Fosse.

❷■ Om jag får önska så hoppas jag att priset går till Joan Didion, men risken är att Svetlana Aleksijevi­tj, som fick priset 2015, har fyllt kvoten för det litterära reportaget i några år till. Och Dylan är också från USA, det kan göra det svårt för en amerikan att bli utnämnd även i år.

■■Anneli Jordahl

författare och journalist

❶■ En beundrad europeisk man tilldelas priset. Sannolikt blir det så eftersom det tyvärr sitter långt inne att exempelvis författare från den afrikanska kontinente­n Nobelprisb­elönas.

❷■ Marie N’Diaye. Fransk författare med senegalesi­ska rötter. Litteratur­en behöver hennes surrealist­iska mörker, som – exempelvis i mästerliga romanen Ladivine – gestaltar hur människor går under i en värld präglad av rasism och klassförak­t. HBL-TT

En beundrad europeisk man tilldelas priset. Sannolikt blir det så eftersom det tyvärr sitter långt inne att exempelvis författare från den afrikanska kontinente­n Nobelprisb­elönas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland