Hufvudstadsbladet

En dag i Estland

- PETTO

En sällsynt indiansomm­ar och färjan styr stäven mot Tallinn. Georg Ots smäktande baryton skapar Estlandsst­ämning ombord och vid horisonten höjer sig torn och kyrkspiror över den stränga ringmuren. Flaggan är hissad på Långe Herman-tornet precis som varje morgon till tonerna av den under sovjettide­n förbjudna Mu isamaa on minu rôôm – nationalså­ngen komponerad av Fredrik Pacius.

Vi åker österut längs det lågland som sträcker sig från Östersjön till Uralbergen. I Estland stötte jag ännu för inte så länge sedan på bilder av något som påminde om 40-talet, men nu ser man inte längre skjul av korrugerad plåt vid fält av stenkross. Inte heller trasiga redskap, omkullvält­a bostadsvag­nar, kvarlämnad­e maskiner som kraschat eller leriga trottoarer.

Bussen följer den breda strandväge­n rakt förbi Estlands mest folkkära monument, Russalka. En svart ängel med ett kors i handen skådar från sitt granitbloc­k ut över havet och Piritastra­nden, Tallinnbor­nas uppskattad­e badstrand. Till höger om Piritabron ligger de stolta ruinerna av Birgittakl­ostret och vi gör en avstickare till Skogskyrko­gården. Vägen som förbereder oss för kyrkogårde­ns stillhet slingrar sig genom en barrskog. Här är den estniska kulturens främsta företrädar­e begravda, som sångaren Georg Ots.

Vi susar förbi sovstaden Mustamäe där det mot rubel langades ut cigaretter, saltgurkor och vodka och kommer till vårt mål Jägala – det största, naturliga vattenfall­et i Estland. Med fart och dån brusar vattnet över den åtta meter höga kalkstensk­lippan. En svart rovfågel svingar sig ut ur skogsdjupe­t. Allt är vilt och ensamt och ger tillfälle till en stunds meditation innan vi skyndar vidare till Tallinn.

Infarten till Gamla stan är flankerad av total arkitekton­isk oreda. Förfallna trähus, nya glaspalats och pompösa byggnader från sovjettide­n står sida vid sida. En övergiven fabriksbyg­gnad har fått en svart glaskub på taket. Som fragment från olika epoker samsas det gamla och det nya. Vi tar oss till det inre av ringmuren. Hos den historiska 1500-talsskönhe­ten råder harmoni bland pastellfär­gade hus med höga gavelvägga­r kantade av kullersten­sgränder.

När vi på färjan hem ser Estlands flacka silhuett i kalksten försvinna vid horisonten, halas flaggan från Långe Herman till ljudet en annan nationell sång – Mu isammaa armas, körverket som uruppförde­s på den första estniska sångfesten i Tartu 1869. Sången blev därefter en viktig symbol för Estlands nationella uppvaknand­e.

Hemma igen känns det som om jag rest väldigt långt och varit borta länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland