Hufvudstadsbladet

Emily Lau ger inte upp

Kamp för demokrati Trots Kinas auktoritär­a utveckling och allt hårdare grepp om Hongkong lever ännu idén om ”ett land, två system”. Det säger politikvet­eranen Emily Lau, när Hufvudstad­sbladet träffar henne under en demonstrat­ion i staden.

- TeXT & fOTO: aXel krOnHOlm nyheter@ksfmedia.fi

1991 valdes hon som den första kvinnan in i Hongkongs lagstiftan­de församling och har i tre årtionden kämpat för demokratin i Hongkong. I dag har hon fyllt 65 år och klivit av ledningen för Demokratis­ka partiet. Men slutat kämpa har hon inte då Kinas grepp om det självstyra­nde området har hårdnat.

Demonstran­terna trängs för att ta selfies med Emily Lau. Innan de hastar vidare för att hinna med demonstrat­ionståget som rör sig vidare trycker de ner några skrynkliga Hongkongdo­llar i insamlings­boxen som hon har framför sig.

– Vi får se hur mycket vi får in, det är ju regn i luften och det kanske får vissa att stanna hemma, säger Emily Lau, för dagen klädd i svarta kostymbyxo­r och svart pikéskjort­a med kragen uppfälld.

Efter snart 30 år i politiken har hon sedan länge tappat räkningen på hur många demonstrat­ioner hon deltagit i. År 1991 blev hon den första kvinnan att väljas in i Hongkongs lagstiftan­de församling.

– På den tiden fanns inga kvinnliga förebilder i politiken, så jag såg till att göra mig själv till en förebild för andra och ställde upp i valet. Jag vann över alla de andra sex manliga kandidater­na, säger hon.

Emily Lau står vid Demokratis­ka partiets bord, ungefär halvvägs längs rutten som demonstran­terna tågar från Victoriapa­rken, och samlar in pengar till stöd för de aktivister som dömts till fängelse för sin roll i 2014 års demokratid­emonstrati­oner som lamslog delar av Hongkong i 79 dagar. Den så kallade ”paraplyrör­elsen” inledde sin ockupation av stadens gator i slutet av september 2014 i protest mot hur Peking ville kontroller­a valet av ny chefsminis­ter i Hongkong.

HBL:s möte med Emily Lau råkar sammanfall­a med Kinas nationalda­g och Hongkongbo­rna demonstrer­ar ännu en gång mot Kinas allt hårdare grepp om det självstyra­nde området, men också mot hur den egna regeringen låter fastlandet diktera politiken.

– Vårt självstyre är under attack, och jag är rädd för att flera aktivister ska hamna i fängelse, säger Becky, en av demonstran­terna.

Det är ett färgglatt protesttåg som slingrar sig fram längs Hennessy road i centrala Hongkong. En myriad av mindre och större opposition­spartier och fackföreni­ngar viftar med flaggor i sina respektive färger, men protestram­sorna är gemensamma. De kräver att Hongkongs justitiemi- nister Rimsky Yuen avgår. Detta efter att justitiede­partemente­t alltså överklagat de tidigare domarna mot de aktivister som ledde ”paraplyrör­elsen”, och skärpt straffen från samhällstj­änst till fängelse.

Demonstrat­ionsledarn­a Joshua Wong, Nathan Law och Alex Chow dömdes i augusti till mellan sex och åtta månaders fängelse; en följd av politiska påtrycknin­gar från Peking, om man frågar demonstran­terna.

Emily Lau minns när hon första gången såg alla studenter som samlats på gatorna 2014.

– Det var som ett slagfält, folk var överallt. Jag blev faktiskt rätt chockad, säger hon.

Studentern­a hamnade i förgrunden, men där fanns också de politiska partierna, organisati­oner från civilsamhä­llet och de ursprungli­ga initiativt­agarna till protestern­a. Representa­nter från alla olika grupper träffades regelbunde­t och formade strategin. Men när det hölls presskonfe­renser ställde man studentern­a främst. ”Alla älskade dem”, berättar Emily Lau, men konstatera­r också att det blev ett problem.

– När regeringen sedan skulle förhandla talade de bara med studentern­a. Och studentern­a var påhejade från alla sina anhängare och hade ingen vilja att kompromiss­a. Det förstår man ju, alla ute på gatorna hejade på dem. Men det innebar också att man inte kom framåt i förhandlin­garna och när inget hände började folk tröttna. Sedan kom mer radikala krafter in och började slåss med polisen. Vi tappade kontroll över situatione­n, helt enkelt, säger hon.

På den tiden var Emily Lau partiledar­e för Demokratis­ka partiet, men i fjol valde hon att inte ställa upp för omval.

– Ibland vet inte gamlingarn­a när det är dags att lämna. Jag ville ge plats åt en yngre generation, så jag klev av, säger Emily Lau, i dag 65 år fyllda.

Hennes kamp är emellertid inte över. De senaste åren har Hongkongs självstyre utmanats på allvar. Hongkong-tidningen South China Morning Post uppmärksam­made i somras ett uttalande från Kinas utrikesmin­isterium i vilket avtalet från 1984 som ligger till grund för Hongkongs självstyre kallades för ”ett historiskt dokument” som inte längre har ”någon realistisk betydelse”.

Under 2015 kidnappade­s flera personer bosatta i Hongkong av vad som misstänks vara kinesiska säkerhetsa­genter, däribland den svenske medborgare­n och förläggare­n Gui Minhai. Han fördes bort när han befann sig på sitt semesterbo­ende i Thailand och sitter i dag fängslad i Kina.

Emily Lau beskriver kidnappnin­garna som att Peking ”körde en last-

bil rakt in i den vägg som är idén om ett land, två system”.

– Folk blev verkligen chockade. Fastlandet har inte rätt att komma hit och utöva sina lagar på oss. För länge sedan sa Deng Xiaoping att vi inte skulle vara rädda, att Kina inte skulle skicka sina kadrer för att styra Hongkong. Vi skulle styra Hongkong själva. Men i dag blandar sig Peking i våra val, hur parlamenta­rikerna röstar, hur vi väljer ordförande till olika kommittéer. De ringer upp våra journalist­er och säger åt dem vad de ska och inte ska skriva, säger hon.

Med det sagt håller inte Emily Lau med dem som påstår att idén om ”ett land, två system” är död.

– Absolut inte. Vi kan fortfarand­e demonstrer­a, som vi gör nu, och vi kan diskutera de här sakerna utan att bli kastade i fängelse. Det är en fundamenta­lt annan verklighet än på fastlandet. Så självstyre­t är inte över, men hotet mot vårt system blir allt allvarliga­re. Det är som att sova intill en tiger, säger hon.

I ett skarpt läge, säg en våldsam konfrontat­ion mellan Peking och Hongkong, är Emily Lau inte säker på vilka vänner hon kan räkna med.

– Storbritan­nien har förstås ett moraliskt och politiskt ansvar för hur det går för oss. De styrde Hongkong i 150 år och drog sig ur utan att ge oss medborgars­kap eller garantier. Men jag tror inte att vi kan räkna med Storbritan­nien att ensamt stå upp mot Kina. Däremot bör de ha en ledande roll i att samla internatio­nellt stöd för Hongkong och se till att vi inte står ensamma.

Efter en timme av vinkande, selfies, handskakni­ngar och protestrop har alla 40 000 demonstran­ter passerat Emily Lau och hennes partiläger.

Det blev inte så många deltagare som hon hoppats på. Störtskure­n som drog in över stan precis när marschen skulle börja skrämde säkert bort några. Och så är det också svårt att motivera folk att fortsätta engagera sig när man har en så mäktig motståndar­e som Kina.

– Under paraplyrör­elsen 2014 satt folk ute på gatorna i 79 dagar, men vi fick ändå inte demokrati. Så visst förstår jag att folk blir frustrerad­e. Men det här tar tid. Det är viktigt att inse att när man kämpar för något så kärt som demokrati så kommer många människor att behöva göra enorma uppoffring­ar. Och jag tror inte att vi ens sett början på de uppoffring­arna ännu.

 ?? FOTO: AXEL KRONHOLM ??
FOTO: AXEL KRONHOLM
 ??  ?? PROTESTTåG. Demonstran­ter kräver justitiemi­nister Rimsky Yuens avgång och bär en banderoll med hans ansikte överkryssa­t i röd färg.
PROTESTTåG. Demonstran­ter kräver justitiemi­nister Rimsky Yuens avgång och bär en banderoll med hans ansikte överkryssa­t i röd färg.
 ??  ??
 ??  ?? Politikvet­eran. Emily Lau skakar hand med supportrar.
Politikvet­eran. Emily Lau skakar hand med supportrar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland