Hufvudstadsbladet

SFP förklarar fall med slumpen

Opinionsmä­tning Stödet för SFP har sjunkit med en procentenh­et i Yles färska opinionsmä­tning. Det ligger nu på 3,5 procent vilket är den lägsta siffran för partiet i en Ylemätning sedan 2012. – Det kan handla om tio personer, säger partisekre­teraren Fredr

- FNB-HBL

Mätningen visar på ökat stöd för SDP och en tillbakagå­ng för Centern. Stödet för SFP har däremot sjunkit med en procentenh­et i Yles färska opinionsmä­tning. Det ligger nu på 3,5 procent.

På SFP:s partikansl­i är partisekre­terare Fredrik Guseff inte oroad över resultatet. Han påpekar att det rör sig om en enskild mätning och att samplet är för litet för att ge en riktig bild av partiets popularite­t.

– Det kan handla om ungefär tio personer som har påverkat den här ena procentenh­eten, säger Fredrik Guseff.

Han tillägger att det sänkta stödet utgör ett undantag även i Yles opinionsmä­tningar, där trenden för SFP snarast varit positiv den senaste tiden.

–Av tradition har vi dessutom brukat ha ungefär 0,5–1 procentenh­et högre stöd i val än vad opinionsmä­tningarna ger vid handen, säger Guseff.

SFP har tills nu haft en positiv trend i opinionsmä­tningarna under senare tid.

Senast Yles mätning visade på en lika låg siffra för partiet var 2012. Den lägsta noteringen under det här decenniet, 3,4 procent, kom i slutet av 2010. Som högst, i januari i år, har Ylemätning­en visat på 5,4 procent för SFP.

Samlingspa­rtiet klar etta

Stödet för SDP har stigit med 1,7 procentenh­eter till 17,3 procent. Det här gör partiet till det nästa populärast­e efter Samlingspa­rtiet som har ett stöd på 21,7 procent, en ökning med 0,9 procentenh­eter. Trea ligger De gröna med ett stöd på 16,6 procent och på fjärde plats kommer Centern med 15,8 procent. Stödet för dem har sjunkit med 1,2 respektive 0,4 procentenh­eter.

Göran Djupsund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi, säger att förändring­arna bekräftar det som har varit gällande.

– Man brukar säga att det kostar att sitta i regeringen. Det speciella här är att det kostar tydligen för Centern men inte för Samlingspa­rtiet, säger han.

Stödet för Centern var senast så här lågt i juli 2012, i början av Juha Sipiläs partiledar­period.

Sannfinlän­darna överraskar

En sak som förvånar Djupsund är stödet för Sannfinlän­darna, som ligger på 9,9 procent.

– Jag är nog lite överraskad över att det finns ett så pass starkt stöd för ett så uttalat xenofobisk­t parti. Jag hade förväntat mig att de skulle ligga på 5–6 procent, säger han.

Djupsund tror att en förklaring kan ligga i att de vanliga väljarna fortfarand­e kopplar partiet till Soini snarare än till Halla-aho. Han säger att presidentv­alskampanj­en kan utvisa om det kommer att bära eller brista för partiet.

När det gäller små partier, med ett stöd på under fem procent, menar Djupsund att slumpen kan spela en större roll än för de större partierna.

– Partierna säger alltid att ”det är valen som räknas” och ”det här var bara en opinionsmä­tning” om de får dåliga siffror. Men klart att det har betydelse. Man vill ju hoppa på det vinnande tåget och inte vara bland förlorarna.

Taloustutk­imus intervjuad­e nästan 2 000 människor i september och oktober. Felmargina­len är 2,3 procentenh­eter i vardera riktningen.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? MäTFEL? SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff är inte oroad för partiets del. – De här mätningarn­a görs enbart på finska och när det är knappt 2000 respondent­er är det väldigt få från våra områden som tillfrågas, säger han.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM MäTFEL? SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff är inte oroad för partiets del. – De här mätningarn­a görs enbart på finska och när det är knappt 2000 respondent­er är det väldigt få från våra områden som tillfrågas, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland