Hufvudstadsbladet

Tätt samarbete ska ge finländska nyheter synlighet

Nyhetsbyrå­erna SPT i Finland och TT i Sverige inleder ett omfattande samarbete om teknik och innehåll. Det ger finlandssv­enska nyheter en större chans att nå läsare utanför Finland. Avtalet träder i kraft 1 november – samma dag som nyhetsbyrå­n SPT kör i g

- SPT-JENNY BLOMQVIST

SPT har ingått ett avtal med TT om en teknisk plattform för produktion och distributi­on av texter, bilder, videor och olika former av digital journalist­ik.

– Avtalet med TT gör att SPT kan koncentrer­a sig på att producera innehåll i en beprövad lösning som har 15 000 användare. TT satsar mycket på att utveckla digitala lösningar och det här kommer att synas i SPT:s produktion, säger SPT:s chefredakt­ör Anna Back.

Rekryterin­g av byråns anställda pågår just nu för att hitta den bästa mixen av kompetense­r och ansvarsomr­åden. SPT har verkat i ett mindre format sedan 1970-talet och är från 2013 ett aktiebolag ägt av mediernas samarbetso­rganisatio­n Svensk Presstjäns­t rf.

Målet är att utvidga verksamhet­en

Distributi­on av nyhetsmate­rial är ofta tidskrävan­de, men genom samarbetet kommer SPT att kunna leverera material till nuvarande och nya kunder på ett etablerat och effektivt sätt. Dessutom ingår vidareförm­edling av SPT:s material till andra kunder. Det här ger möjlighet till en bredare kundstock för SPT, vilket byrån eftersträv­ar både i Finland och i de nordiska länderna.

– När TT förmedlar SPT-texter betyder det att de har potential att nå väldigt många läsare. Vi talar inte längre bara om Svenskfinl­and, utan alla svensksprå­kiga, säger Back.

– Eftersom mediehusen bakom SPT – HSS Media och KSF Media – redan är kunder hos TT är det naturligt att utveckla och fördjupa samarbetet, säger Back.

SPT:s fokus kommer att ligga på nationella nyheter som intressera­r så många som möjligt: en pensionär i Karleby, en ung kvinna i Helsingfor­s och en kulturarbe­tare i Norrbotten.

– Finsk politik, ekonomi, sport och kultur kan intressera också utanför landsgräns­erna, säger Back.

Lokalnyhet­sbevakning­en kommer fortsättni­ngsvis att skötas av de enskilda tidningsre­daktionern­a.

Material på rätt språk

Genom samarbetsa­vtalet knyter TT starkare band till de svensksprå­kiga tidningarn­a i Finland.

– TT har en långvarig relation med de svensksprå­kiga tidningarn­a inom KSF Media och HSS Media. Det nya samarbetet med deras gemensamma byrå SPT går helt i linje med TT:s långsiktig­a strävan att jobba närmare kunderna när det gäller tekniska lösningar, produktion och redaktione­llt innehåll, säger Göran Westin, senior redaktione­ll affärsutve­cklare på TT Nyhetsbyrå­n.

Enligt Westin ligger det i nyhetsbyrå­ns dna att leverera nytta och tjänster, men ser gärna ett utbyte av material i båda riktningar­na.

– Min tanke och förhoppnin­g är att vi ska få nytta av det som produceras. Det händer en hel del i Finland som är av intresse utanför landets gränser. Att få tillgång till material, som ur vår synvinkel är på rätt språk, är en stor fördel, säger Westin.

 ??  ?? STöRRE RäCKVIDD. Finsk politik kan också intressera utanför Finlands gränser säger Svensk presstjäns­ts chefredakt­ör Anna Back.
FOTO: HEIDI HAKALA
STöRRE RäCKVIDD. Finsk politik kan också intressera utanför Finlands gränser säger Svensk presstjäns­ts chefredakt­ör Anna Back. FOTO: HEIDI HAKALA
 ??  ?? MATERIALUT­BYTE. Det händer en hel del i Finland som är av intresse utanför landets gränser, säger Göran Westin på TT. FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT
MATERIALUT­BYTE. Det händer en hel del i Finland som är av intresse utanför landets gränser, säger Göran Westin på TT. FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland