Hufvudstadsbladet

I blicken möts vi

Filmrecens­ion Cannesvinn­aren i dokumentär­klassen handlar om lyckan i att bli sedd, om det politiska i att se en människa i ögonen.

- Sara ehnholm hielm sara.ehnholm-hielm@frilansksf.fi

●●visages, villages

Regi & manus: Agnès Varda, JR. Premiär: 6.10.

■ ”Slumpen har alltid varit min bästa assistent”, säger Agnès Varda, en av fransk films mest intagande filmskapar­e, numera 89 år gammal. En av de få som kombinerat feminism och franska nya vågen i sina dokumentär­er, fotografie­r och spelfilmer – och i livet. Gift med lika charmiga Jacques Demy till hans död 1990, en av de sex gästerna på Jim Morrisons begravning, kände alla konstnärer i Kalifornie­n och Paris.

reser och sjunger

I dag är hon en liten dam med enorma, klara ögon, hår i två toner (hälften vitt, hälften rött) och mera vitalitet kvar än de flesta haft under en livstid. I den flerfaldig­t prisbelönt­a dokumentär­filmen Visages, villages samarbetar hon med den anonyma gatuartist­en JR, en 34-årig hipster som aldrig tar av sig solglasögo­nen och är den franska motsvarigh­eten till Banksy. Hans specialite­t är att skapa enorma fotogaller­ier på tomma ytor utomhus. Tillsamman­s reser de längs de franska landsvägar­na med hans märkliga, magiska skåpbil, en fotoautoma­t och kopierings­maskin i ett. I bilen gnabbas de och skämtar, talar om konst, berättar om sina liv och sjunger högt till Ring my bell på radion.

Det här må låta vimsigt och inåtvärman­de. Men filmen är klok, humoristis­k, varm och oemotstånd­lig. All films (och även all mänsklig kontakts?) kärna är att se: ansikten och landskap. I blicken möts vi, där når vi fram till varandra. Det är fruktansvä­rt enkelt och kräver samtidigt ett helt livs erfarenhet som konstnär att kunna se och återge människor med en sådan nyfikenhet och respekt. Trots eller tack vare att det är 55 år mellan konstnärer­na hittar de varandra och deras samspel är lika improviser­at, underfundi­gt och rikt på undertoner som Steve Coogans och Rob Brydons i filmtrilog­in The trip to …

Populistby­gder

De åker omkring i norra Frankrike, i de avfolkning­sbygder som numera ofta röstar på Le Pen. De träffar gruvarbeta­re, fiskhandla­re, getbönder och JR:s hundraårig­a mormor. De talar med dem de råkar möta, lyssnar på deras livshistor­ier, fotografer­ar dem och limmar upp deras ansikten och kroppar på hus och i landskapet.

Mikrohisto­rierna kan handla om en hjälpsam postiljon eller hur människor i dag tvingas producera, producera, producera och därmed göra våld på sig själva och djuren. Bilderna kan vara på den sista kvinnan som bor kvar i en rivningsho­tad gruvarbeta­rlänga, eller hamnarbeta­rnas fruar som totemfigur­er i enormt format på en vägg av containrar. Eller en hornprydd get eller Agnès Vardas ögon och tår (som ser ut som en ung flickas) på tågvagnar – ”nu får du se platser du aldrig sett förut”, säger JR.

Bilderna är vackra, rörande och monumental­a: Esko Männikkö möter Andy Warhol. Det är fascineran­de att se människorn­as reaktioner: hur lyckliga de blir över att vara sedda. Nån kritiker skrev att filmen inte är politisk men jag tycker motsatsen: populism och fascism stoppas med så här humanistis­kt bemötande. I dag har oerhört få människor – kändisar och miljonärer – alla tillgångar, även synlighet. Medan de flesta är osynliga, onödiga och snart även arbetslösa. Att se varje människa i ögonen är i dag en politisk handling.

syn och tårar

Visages, villages handlar också om förgänglig­het. Agnés Varda börjar förlora sin syn, hon ser inte längre på långt håll och får regelbunde­t injektione­r i ögat, som hon står ut med genom att tänka på den berömda skalpellen i ögatscenen i Buñuels Den andalusisk­a hunden. Hon delar också med sig av ungdomsmin­nen, bland annat om regissören Jean-Luc Godard, som igen visar sig vara en skitstövel.

När Varda och JR gör en hommage till en av Godards filmer och springer igenom Louvrens konstskatt­er får jag plötsligt tårar i ögonen och vet inte ens varför. Närvaron, leken, innerlighe­ten i deras relation? Livet som så fort rusar förbi, så lite man hinner uppleva men så mycket man ändå hinner älska? Varda säger osentiment­alt: ”jag ser fram emot döden, för det kommer att vara det”.

När jag blir stor vill jag bli Agnès Varda.

 ?? Foto: filmikAmAR­i ?? Konstnärer­na JR, 34, och Agnès Varda, 89, framför ett av sina muralverk.
Foto: filmikAmAR­i Konstnärer­na JR, 34, och Agnès Varda, 89, framför ett av sina muralverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland