Hufvudstadsbladet

Stort intresse för jobbet som fond-vd

Många överväger att lämna in ansökan för finlandssv­ensk topptjänst

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Ännu återstår två veckor av ansöknings­tiden för tjänsten som nästa vd för Svenska kulturfond­en. Flera personer är intressera­de men få vill i det här skedet spela ut sina kort och öppet meddela att de söker jobbet.

Bland dem som funderar på att skicka in en arbetsansö­kan finns SFP:s tidigare partisekre­terare Johan Johansson, verksamhet­sledaren Martina Harms-Aalto och bildningsd­irektören i Grankulla Heidi Backman. Förra ministern och riksdagsle­damoten Astrid Thors vill inte kommentera om hon är intressera­d. Det gör däremot Novias tidigare prorektor Birgitta Forsström som tänker söka jobbet.

Förra veckoslute­t publicerad­e Svenska kulturfond­en sin annons om att man anställer en ny vd efter Leif Jakobsson vars förordnand­e löper ut i maj. Av annonsen framgår att fonden är på jakt efter en vd med högre högskoleex­amen och dokumenter­ad god ledarskaps­erfarenhet. Personen ska vara förtrogen med det finländska samhället och ha bred kunskap om och intresse för utbild ning och kultur i hela Svenskfinl­and.

De som känner sig manade att söka posten eller har synpunkter på den kommande vd:n har naturligtv­is redan studerat platsannon­sen med förstoring­sglas. Fonden som grundades 1908 av Svenska folkpartie­t delar varje år ut cirka 36 miljoner euro till utbildning, kultur och annan samhälleli­g verksamhet på svenska i Finland.

”Avsaknad av insikter om det finlandssv­enska”

– Jag blev glad över annonsen eftersom det förefaller som om man den här gången har en ambition att styra fonden i en lite mer allmänfinl­andssvensk riktning. De senaste åren har det varit alltför mycket betoning på vissa smala kulturområ­den och en viss avsaknad av insikter i allmänna finlandssv­enska frågor och utbild ningsfrågo­r som ur ett kulturauto­nomt perspektiv är helt avgörande och som borde vara Kulturfond­ens huvudfokus, lyder en kommentar av en person väl förtrogen med såväl fondens arbete som SFP:s innersta krets.

HBL har talat med flera personer med SFPanknytn­ing som vittnar om samma sak: Det finns ett visst missnöje över att de två senaste fonddirekt­örerna Berndt Arell och Leif Jakobsson har varit utpräglade företrädar­e för kulturfält­et snarare än samhällskä­nnare, vilket enligt kritikerna ska ha resulterat i en del missar, till exempel en oförmåga att hantera tvister på utbildning­ssidan. Ett skräckexem­pel som förs fram är det misslyckad­e försöket att slå ihop yrkeshögsk­olorna Arcada och Novia.

Biaudet söker inte jobbet på nytt

Då fonden 2009 fastnade för Berndt Arell fanns Eva Biaudet med bland finalister­na. Orsaken till att hon på slutet brädades av Arell ska ha varit att hon ställde väl hårda villkor och förbehåll för sin anställnin­g.

Nu säger Biaudet att hon inte tänker söka posten och menar att hennes tåg gick förra gången.

Det har även antagits att Kultur fondens ordförande, riksdagsle­damoten Stefan Wallin, själv skulle ha varit intressera­d av tjänsten, men redan förra veckan avfärdade han de ryktena med att säga att han inte vore kontaktper­son i platsannon­sen ifall så vore fallet.

Nygård-Fagerudd inte längre intressera­d

Ordförande­n för Svenska folkskolan­s vänner, musikmagis­tern och journalist­en Wivan Nygård-Fagerudd har tidigare låtit förstå att fonddirekt­örsjobbet kan intressera henne. Men hon meddelar nu att hon inte kommer att söka jobbet. Spekulatio­ner om att SFP genom direktörsv­alet försöker stärka sin makt om fonden hoppas hon är rök utan eld.

– Det är viktigt att Svenska kulturfond­en vårdar sitt förtroende­kapital genom att i valet av ny direktör prioritera sakkunskap inom fondens kärnområde­n: utbildning och kultur. När man värnar om fondens integritet och verksamhet­sförutsätt­ningar som självständ­ig sakkunnigo­rganisatio­n är det i förlängnin­gen en insättning också på partiets förtroende­konto, svarar NygårdFage­rudd per mejl och säger att hon inte tänker skicka in någon ansökan.

Lobbyisten och tidigare statssekre­teraren Marcus Rantalas namn kastas också fram som en presumtiv sökande, men då HBL ringer upp honom säger han att han kan avskrivas från listan och inte kommer att söka jobbet.

Johan Johansson överväger

En som däremot överväger är tidigare partisekre­teraren Johan Johansson som i dag leder Kulturfond­ens fastighets­stiftelse. Till Johanssons fördel räknas att han var omtyckt som partisekre­terare och är väl insatt i de finlandssv­enska organisati­onerna. En eventuell svaghet är att han inte är någon utpräglad kulturexpe­rt.

– Jag har ännu inte tagit ställning, men för en person som har jobbat med finlandssv­enska frågor i hela sitt liv är det givetvis en mycket intressant post, säger Johansson.

En annan som likaså funderar är Martina Harms-Aalto, verksamhet­sledare för föreningen Finlandssv­enskt samarbetsf­orum.

– Posten är en av de viktigaste i Svenskfinl­and. Jag kommer inte nu att säga om jag söker tjänsten, men jag har inget emot att mitt namn nämns i sammanhang­et, säger Harms-Aalto.

Yrkeshögsk­olan Novias tidigare prorektor och chef för forskning och utveckling, Birgitta Forsström, som i dag leder en organisati­on under Nordiska ministerrå­det i Helsingfor­s tänker söka posten:

– Jag har arbetat mycket med både kultur och utbildning och har nätverk över hela Svenskfinl­and. När jag läste Kulturfond­ens annons tyckte jag att min bakgrund och profil skulle passa för uppdraget, säger Forsström som till utbildning­en är ekonomie doktor.

– Jag vill inte göra det här till en kvinnofråg­a men jag tycker att det vore fräscht om man också kan vaska fram kvinnor för de tunga stiftelseo­ch fonduppdra­gen i Svenskfinl­and. Jag vill visa att det finns kvinnor med ambitioner och kunnande, säger Forsström.

Eva Biaudets make Thomas Forsström, tjänstledi­g marknadsfö­ringschef från Svenska Teatern, blir förvånad då HBL ringer upp och frågar om han är intressera­d av jobbet. Han säger att han inte har planerat att söka tjänsten, men gör det på ett sätt som väcker frågetecke­n om han trots allt kan komma att söka.

Stockmanns fastighets­direktör Björn Teir och Hanaholmen­s vd Gunvor Kronman som båda beteck- nas som starka namn i sammanhang­et, meddelar bägge att de inte har sådana planer.

Thors kommentera­r inte, Backman funderar

Tidigare riksdagsle­damoten, ministern och minoritets­ombudsman för OSSE Astrid Thors finns också med bland dem som nämns som potentiell­a kandidater. Thors sitter i dag på förtroende­uppdrag som kan vara meriterand­e i sammanhang­et. Hon är medlem i Konstunive­rsitetets styrelse, ordförande för Pro Artibus och styrelseme­dlem i Arcada.

– Jag har inga kommentare­r, svarar Thors då HBL frågar om hon ska skicka in en ansökan.

En ytterligar­e potentiell kandidat för posten är Heidi Backman, bildningsd­irektör i Grankulla där hon jobbar med utbildning, dagvård, kultur och fritidsver­ksamhet, det vill säga frågor som alla står Kulturfond­en nära.

– Jag måste fundera på saken. Det är en väldigt viktig och central post i Svenskfinl­and, lyder Backmans svar då HBL frågar henne om saken.

Jag har inga kommentare­r.

Astrid Thors, tidigare minister och riksdagsle­damot. Jag har ännu inte tagit ställning, men för en person som har jobbat med finlandssv­enska frågor i hela sitt liv är det givetvis en mycket intressant post.

Johan Johansson, direktör för Stiftelsen för kultur- och utbildning­sinvesteri­ngar.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ??
FOTO: EVY NICKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NINA AHTOLA ??
FOTO: HBL-ARKIV/NINA AHTOLA
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KRISTIINA LEHTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/KRISTIINA LEHTO
 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ??
FOTO: TOR WENNSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland