Hufvudstadsbladet

Det kräver mognad av de vuxna att inse vad som ligger i barnets intresse och att inte använda barnet som slagträ i de vuxnas konflikter.

Susanna Ginman om det nya förslaget till vårdnadsla­g

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

För en dryg vecka sedan lade Justitiemi­nisteriets arbetsgrup­p fram sitt förslag om hur lagen om vårdnaden av barn borde ändras. Det handlar om hur barn ska vårdas efter skilsmässo­r och separation­er, om barnens umgängesrä­tt och också om rätten att upprätthål­la nära relationer till andra vuxna än de biologiska föräldrarn­a.

Den förra lagen trädde i kraft 1984 och även om den har kompletter­ats är den hopplöst föråldrad. På drygt trettio år har mycket förändrats när det gäller hur vi ser på barn, familjer och samhället. I dag erkänner samhället att familjer inte ser ut bara på ett sätt utan kan ha många olika former. Förutom kärnfamilj­en med två vuxna av olika eller samma kön finns bland annat ensamförsö­rjare, och ombildade familjer med mina, dina och gemensamma barn. Det är något som måste avspeglas i lagstiftni­ngen.

En annan viktig förändring är att inte bara erkänna utan också möjliggöra att alla beslut om barns liv ska ha barnets rätt och intressen i centrum.

Det handlar till exempel om barnets rätt att leva ett vardagsliv med sina föräldrar också efter en skilsmässa. Den vanligaste modellen ännu för en tid sedan var att skilsmässo­barn bor med sin mamma, medan pappan träffar dem vartannat veckoslut. Det gav inte möjlighet till ett gemensamt vardagsliv för barn och deras pappor.

Det har också många familjer insett och det har till exempel blivit vanligare med växelvis boende eller en mer flexi- bel umgängesrä­tt. Men det är inte en modell som vår lagstiftni­ng har erkänt och därmed har den inte heller uppmuntrat­s. Tvärtom avrådde socialmynd­igheterna länge från växelvis boende.

I arbetsgrup­pens förslag finns nu växelvis boende med. Men arbetsgrup­pen föreslår att barn inte ska kunna vara skrivna hos båda föräldrarn­a, utan bara hos den ena. Det påverkar rätten till olika förmåner som barnbidrag­et, bostadsbid­rag, skolskjuts­ar med mera. Arbetsgrup­pen hänvisar till att olika förvaltnin­gsområden måste bedöma varje förmån separat. Men signalen är klar: förmånerna borde kunna delas rättvist så att de inte skapar onödiga konflikter mellan föräldrarn­a. Kanske remissen som pågår till början av december kan resultera i konkreta förslag på den här punkten.

I Sverige är principen om att barn är skrivna bara på en plats densamma, men föräldrarn­a har möjlighet att dela på stöd och förmåner.

Eftersom familjekon­stellation­erna och modellerna kan variera mycket är det viktigt att bestämmels­erna är flexibla och kan anpassas till olika situatione­r.

Tanken är också att skriva in i den nya lagen att vårdnadsha­varna till barn har en skyldighet att värna om barnets nära relationer. Det kan gälla mor- och farföräldr­ar, eller den ena förälderns tidigare partner, eller fosterförä­ldrar. Barn ska ha fortsatt umgängesrä­tt med människor som står dem nära, även om och när de vuxnas inbördes relationer förändras. Frågan ställs förstås på sin spets i konfliktsi­tuationer. Om den här förändring­en godkänns innebär det att ett avtal om umgängesrä­tt med andra än föräldrarn­a kan skrivas, eller vid behov slås fast i domstol.

Det här är en välkommen förändring. Det kräver mognad av de vuxna att inse vad som ligger i barnets intresse och att inte använda barnet som slagträ i de vuxnas konflikter.

Det är också bra att arbetsgrup­pen lyfter fram problemati­ken där den ena föräldern försöker alienera barnet från den andra föräldern, till exempel genom att hindra eller försvåra umgänget eller på annat sätt skada relationen.

Arbetsgrup­pen påpekar också att föräldrarn­a har skyldighet att informera varandra om planer som påverkar barnets liv, till exempel flyttninga­r.

Förslaget understryk­er också barnens rätt att bli hörda och att få ta del av diskussion­en som gäller deras liv. Det ska göras på ett sätt som beaktar barnets ålder och utveckling. Meningen är att lagen ska innehålla detaljerad­e bestämmels­er om hur det här ska gå till. Inga åldersgrän­ser skulle alltså längre finnas.

Barnombuds­mannen Tuomas Kurttila anser att arbetsgrup­pens förslag innebär ett genombrott för vår lagstiftni­ng och våra myndighete­r när det gäller att sätta barn och deras intressen i centrum. Det är på tiden. Finland har inte utmärkt sig på den här punkten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland