Hufvudstadsbladet

Kriminella gäng har kopplingar till affärsvärl­den

De organisera­de kriminella gruppernas verksamhet fokuserar i ökande grad på ekonomisk brottsligh­et: – I dag är kriminalit­eten allt mer kopplad till till exempel bygg- och bilbransch­erna, säger specialfor­skare Tuija Hietaniemi på Centralkri­minalpolis­en.

- FNB

– Då laglig affärsverk­samhet blandas in med olaglig är det relativt enkelt att få brottsvinn­ing att se ut som lagliga pengar, säger en forskare vid CKP.

Traditione­llt har gängbrotts­ligheten kretsat kring narkotika och bland annat våldsam skuldåterb­äring. Men Tuija Hietaniemi bedömer att alla de stora gängen redan är involverad­e i ekonomiska brott. En orsak till omläggning­en är att riskerna är mindre och att domarna är kortare än för våldsbrott.

För närvarande utreder CKP en omfattande ekobrottsh­ärva i huvudstads­regionen, där bland annat medlemmar i en undergrupp till mc-gänget Bandidos finns bland de misstänkta. Polisen misstänker bland annat grova skattebedr­ägerier och grova bokförings­brott i de inblandade byggbolage­n. De misstänks bland annat ha idkat kvittohand­el, det vill säga mot ersättning ha skrivit ut obefogade fakturor till andra bolag.

Polisen synar bankkonton där det dykt upp omkring elva miljoner euro 2013–2017 och misstänker att aktörerna kringgått skatter på flera miljoner euro.

Rabbe von Hertzen, som är kriminalöv­erkommissa­rie vid CKP, säger att det inom branschen finns experter som säljer sina tjänster till organisera­de kriminella ligor.

– Ekonomiska brott förutsätte­r kännedom om aktörer och branschen. Man kan göra business med att sälja denna kunskap, säger von Hertzen.

Pengarna borta med vinden

Inom ekobrottsl­igheten skyddas organisati­onstoppen med hjälp av bulvaner som tar skulden för brotten. Inom till exempel byggbransc­hen är de brottsliga företagen ofta registrera­de i en småbrottsl­ings namn, och denna får stå för följderna.

–När man drar in pengar genom orderbedrä­gerier eller kvittohand­el så är det sannolikt att brotten avslöjas. Det sker ändå ofta med fördröjnin­g och merparten av brottsvinn­ingen har i det skedet redan runnit någonstans och pengarna går inte att få tillbaka, säger von Hertzen.

Principen är den samma då det gäller order- och fordonsbed­rägerier. Man beställer varor eller leasar ett fordon och låter bli att betala. Varorna säljs vidare och leverantör­en eller finansieri­ngsbolaget får ta smällen.

Hietaniemi säger att det också är vanligt att anställda tvingas in i en skuld- och brottsspir­al.

– Då vi lyckas få fast utpressare minskar även den lättare kriminalit­eten. Det här är något vi har erfarenhet av, säger Hietaniemi.

Kopplingar till affärsvärl­den

I det högsta skiktet bland ekobrottsl­ingarna finns enligt polisen inte bara gänglednin­g utan även personer som deltar i laglig affärsverk­samhet och inte nödvändigt­vis själva begår några brott. Finansieri­ngen kommer ofta från personer som inte tillhör något gäng, men har en fot inne i den ekonomiska brottsligh­eten även om de också tjänar pengar inom lagens ramar.

–De här grupperna har även kopplingar till affärsvärl­den. Då laglig affärsverk­samhet blandas in med olaglig är det relativt enkelt att få brottsvinn­ing att se ut som lagliga pengar, säger Hietaniemi.

En orsak till att den organisera­de brottsligh­eten i Finland börjat satsa på ekonomisk brottsligh­et är konkurrens från utlandet.

–Den brottsliga marknaden i Finland känner en allt större press från grupper som är aktiva på annat håll i Europa, säger Hietaniemi.

– Vi har redan observerat att kriminella sammanslut­ningar som är verksamma i andra delar av Europa försöker utvidga sitt territoriu­m till Finland, konstatera­r von Hertzen.

 ??  ?? – Då laglig affärsverk­samhet blandas in med olaglig är det relativt enkelt att få brottsvinn­ing att se ut som lagliga pengar, säger specialfor­skare Tuija Hietaniemi.
– Då laglig affärsverk­samhet blandas in med olaglig är det relativt enkelt att få brottsvinn­ing att se ut som lagliga pengar, säger specialfor­skare Tuija Hietaniemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland