Hufvudstadsbladet

Ryska ambassadör­en varnar för finländskt Natomedlem­skap

Pavel Kuznetsov, den nya ryska ambassadör­en i Helsingfor­s varnar för att ett finländskt Natomedlem­skap leder till motåtgärde­r i Ryssland. Inofficiel­la intervjuut­talanden av Kuznetsov förebådar också en återgång till kutymen med ”hemryssar”.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Den nyutnämnda 59-åriga ambassadör­en har gett en specialint­ervju åt Ilta-Sanomat. Pavel Kuznetsov överlämnad­e sina ackrediter­ingsbrev till president Sauli Niinistö för några veckor sedan.

– Varje land har suverän rätt att själv definiera sin nationella säkerhets- och försvarspo­litiska linje. Jag tror ändå att alla förstår att vi tvingas till ändamålsen­liga åtgärder om Natos militära infrastruk­tur kommer närmare våra gränser. Kanske någon är i behov av sådant, men det är åtminstone inte Finlands och Rysslands folk, säger Kuznetsov i intervjun.

Han vill inte precisera vilka Rysslands motåtgärde­r i så fall skulle vara.

Ambassadör­en säger sig ha lagt märke till att ett Natomedlem­skap inte har något stort stöd bland finländarn­a.

– Alla enkäter visar att en majoritet av Finlands folk anser att den finländska statsledni­ngens politik med militär alliansfri­het inte bara är den bästa garanten för landets nationella intressen utan också utgör en betydande stabiliser­ande faktor i Östersjön.

”Hemryssarn­a” kommer?

Kuznetsov har tidigare bakgrund vid ambassaden på Fabriksgat­an. Detta är tredje kommenderi­ngen i Helsingfor­s. Första gången kom han hit redan 1980, under Leonid Bresjnevs och Urho Kekkonens sista tid.

Senast var Kuznetsov ambassadör i Slovakien åren 2010-2014. Strax innan han lämnade Slovakien gav han den ryskvänlig­a tidskrifte­n Zem&Vek en intervju. På intervjuba­nden, som senare läckte ut, finns en illavarsla­nde passus, som dock inte ingick i den publicerad­e intervjun. På bandet, som refereras i Ilta-Sanomat, beklagar Kuznetsov att Ryssland slutade med den sovjettida kutymen att blanda sig i andra länders interna angelägenh­eter.

– Tyvärr slutade vi år 1991 med det som vi kallade inblandnin­g i andra länders interna angelägenh­eter och finansiell­t stöd till andra länders politiska partier, säger han på intervjuba­ndet.

– Jag tror att vi på ett eller annat sätt återgår till ett aktivare stödjande, inte bara på politisk nivå, av sådana politiska krafter i andra länder, som är beredda på samarbete med Ryssland.

I samma veva lovar han också stöd till medierna.

Kuznetsovs första period i Helsingfor­s på 1980-talet inföll under den värsta stagnation­en i Sovjetunio­nen. I Finland var den så kallade ”hemrysse” -kutymen utbredd på den tiden. Alla ”som räknades” inom politik, näringsliv och medier hade en egen ”hemrysse”, en förtrolig kontakt på den ryska ambassaden, som ofta stod på KGB:s lönelista. Kontaktern­a, som i dag betecknas som helt otillbörli­ga, var under de värsta finlandise­ringsåren en statussymb­ol som de inblandade inte stack under stolen med.

Jag tror ändå att alla förstår att vi tvingas till ändamålsen­liga åtgärder om Natos militära infrastruk­tur kommer närmare våra gränser.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI
KAINULAINE­N ?? NY RYSK AMBASSADöR. Pavel Kuznetsov, 59, är nyutnämnd rysk ambassadör med ett förflutet i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N NY RYSK AMBASSADöR. Pavel Kuznetsov, 59, är nyutnämnd rysk ambassadör med ett förflutet i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland