Hufvudstadsbladet

Slush bygger bro till Sverige

Tioåriga Slush är mycket mer än det årliga jätteevene­manget i Helsingfor­s. Härom veckan hölls Slush i Singapore, nästa vecka står Shanghai i tur. Den 23 oktober ordnas Slush Small Talks i Stockholm.

- PATRIK HARALD

För två år sedan gästades uppstartso­ch teknologik­onferensen Slush av Sveriges prins Daniel och industrima­nnen Marcus Wallenberg, tillsamman­s med en delegation av unga svenska entreprenö­rer och företagsle­dare. Också vid årets Slush, som hålls i Helsingfor­s mässcentru­m den 30 november–1 december, kommer prinsen och Wallenberg att närvara tillsamman­s med en rad svenska tillväxtbo­lag.

– Deras besök gav oss idén att ordna ett evenemang i Sverige för att på så sätt stärka bron mellan länderna, säger Jessica Blechingbe­rg, som jobbar med nordiska kontakter inom Slush.

Resultatet är Slush Small Talks som hålls den 23 oktober i Skyddsrumm­et på Söder Mälarstran­d i Stockholm, med plats för upp till 250 deltagare. Temat är samarbete mellan storbolag och uppstartsf­öretag, och i tillställn­ingen deltar företrädar­e för bland andra Ericsson, Fortum, Husqvarna, SEB och Finnair.

Tidigare har Slush Small Talksevene­mang hållits tre gånger i London med teman som hälsotekno­logi, virtuell verklighet och smarta städer.

Förutom mindre tillställn­ingar enligt Small Talks-konceptet hålls storevenem­ang numera även i Tokyo, Singapore och Shanghai. Störst är fortfarand­e Helsingfor­skonferens­en som brukar samla över 17 000 deltagare, medan de asiatiska versionern­a har lockat omkring 5 000 deltagare. Ett syfte med att söka sig till Asien är att ge nordiska uppstartsf­öretag chans att stifta bekantskap med nya marknader.

Trots att Slush på tio år vuxit till en global rörelse är det fortfarand­e studentdri­vet och mycket arbete görs av frivilliga.

– Den mentalitet­en har vi velat föra in också i de asiatiska evenemange­n, säger Jessica Blechingbe­rg.

 ?? FOTO: SAMULI PENTTI ?? KOMMER TILLBAKA. För två år sedan besökte prins Daniel Slush. I år blir
det ett återbesök.
FOTO: SAMULI PENTTI KOMMER TILLBAKA. För två år sedan besökte prins Daniel Slush. I år blir det ett återbesök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland