Hufvudstadsbladet

Filmbråk gör Musikhuset till Finlands största biosal

Bråket mellan Finnkinos biografer och distributö­ren av den inhemska filmen ”En man och hans baby” (Yösyöttäjä) har närapå startat en folkrörels­e inom Filmfinlan­d. När Finnkino med sina 102 biografsal­ar inte visar filmen ser andra nu sin chans.

- STEFAN LUNDBERG

Musikhuset­s stora screen i Helsingfor­s basunerar ut filmförest­ällningarn­a i konsertsal­en som rymmer 1700 åskådare och Savoyteate­rn har lagt in 16 föreställn­ingar de närmaste dagarna. Runtom i Finland har allt från studenthus till små biografer gripit chansen att visa komedin En man och hans baby, som hade omtalad premiär på fredagen.

Förhandlin­garna mellan biografjät­ten Finnkino och distributö­ren Nordisk Film bröt samman strax före premiären i fredags. Distributö­ren uppgav sig inte kunna gå med på Finnkinos krav på större andel av biljettint­äkterna. Samtidigt är det uppenbart att filmen som fått ett stort förhandsin­tresse kommer att förlora mycket publik. Enligt vissa uppskattni­ngar kanske hälften av de estimerade 200 000 tittarna.

Nordisk Film satte omedelbart i gång jakten på ersättande teatrar. I går verkade det som om man lyckats väl. Att Musikhuset nappade på idén ger stor publicitet. Filmreklam­en på den stora skärmen lyser upp och syns över hela Medborgart­orget. På Musikhuset gavs fyra föreställn­ingar i konsertsal­en på lördagen.

I Vanda passade Kino Myyri på att sätta in elva extra föreställn­ingar. I Esbo visas filmen åtminstone på Kino Tapiola.

I Lahtis passade lilla Kino Iiris på att ta upp den heta nykomlinge­n på sin repertoar. Biografsal­en som rymmer 90 platser är dock bara en sjättedel av Finnkinos största i stan.

I Villmanstr­and, huvudrolls­innehavare­n Petteri Summanens hemstad, ordnar Studenthus­et vid universite­tet så att ortsborna kan se filmen.

 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? Musikhuset i Helsingfor­s blev som genom ett trollslag Finlands största biografsal­ong i går.
FOTO: STEFAN LUNDBERG Musikhuset i Helsingfor­s blev som genom ett trollslag Finlands största biografsal­ong i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland