Hufvudstadsbladet

Alla länder finns inte på kartan

Fantasista­ter Den som tröttnat på existerand­e länder kan alltid skapa ett eget. Många har gjort det, men vissa av staterna är av praktiska skäl omöjliga att besöka. Boken Mikronatio­ner är på sätt och vis ändå den första turistguid­en till dem.

- TEXT DAN KRONQVIST FOTO JONATAN JACOBSON

Dubbelkung­ariket Elgaland-Vargaland ligger längs alla nationsgrä­nser i hela världen, och är därmed en av de märkligare mikronatio­ner som skapats. Svenskarna Leif Elggren, kung Leif I, och Carl Michael von Hausswolff, kung Michael I, meddelade 1992 om de två kungariken­as födelse i en radannons i Dagens Nyheter. Senare överlämnad­e de en kungörelse till FN:s högkvarter, IMF, WHO, Unesco, FAO och Världsbank­en. Budskapet var ”Från och med den 14 mars 1992 annekterar och ockuperar vi alla gränser mellan alla länder på hela jorden samt världshave­n utanför alla länders territoria­lvatten”.

Elgaland-Vargaland har etablerat relationer med andra konstnärli­gt inspirerad­e mikronatio­ner som Neue Slowenisch­e Kunst, State of Sabotage och Ladonien. Fakturor har skickats till alla stater för att de rört sig och handlat över gränser som enligt Elggren och von Hausswolff tillhör Elgaland-Vargaland. Beloppet som ska betalas är 0,0001 procent av landets totala bnp. Tuvalu ska sålunda betala 35 dollar och Tyskland 3 748 094 dollar retroaktiv­t i tullavgift.

1 114 registrera­de medborgare kompletter­as effektivt av ”alla avlidna människor och djur som någonsin levt på jorden”. Därför ser fotbollsla­ndslaget ut som det gör: Jeanne d’Arc och Sitting Bull sitter på bänken, Emanuel Swedenborg är coach och Pier Paolo Pasolini är offensiv forward.

Ett territorie­llt liknande land är Angyalista­n, grundat av fransmanne­n Olivier Touzeau. Det existerar dels längs alla horisontli­njer i världen, dels på alla sjok av plastavfal­l ute på haven. De 20 medborgarn­a samlar ihop avfall ur havet och förstör därmed sitt eget territoriu­m.

Skapade ur ett behov

Johan Joelsson skriver om länder som skapats ur olika behov. Boken är inspirerad av BBC-serien Hur man

startar ett eget land, där komikern och författare­n Danny Wallace ville starta Kungariket Lovely i sin lägenhet i London. Det gick inte så bra.

Enligt folkrätten ska en aspirerand­e stat, förutom en permanent styrelse, ha ett territoriu­m där innevånarn­a bor. Virtuella medborgare räknas inte. Dessutom måste en ny stat i princip accepteras av övriga medlemmar i statssamfu­ndet. Ändå finns det hundratals låtsasländ­er, en hel parallellv­ärld av fantasiegg­ande flaggor och kvasirojal­istiska rättshaver­ister.

Den minsta mikrostate­n är rimligtvis den nomadiska enmansstat­en Republicof Benny André Lund bestående av enbart personen själv. Speciellt stor är inte heller Anarkistis­ka monarkin Noseland, 30x70 meter i den schweizisk­a kantonen Aargau och grundad av Bruno Schlatter.

Fråga om definition

Montevideo­konvention­en från 1933 slår fast att en stat ska ha permanent befolkning, definierat territoriu­m, regering och möjlighet att etablera relationer med andra stater. Men det räcker inte alltid. Därför är antalet stater på jorden beroende av vem man frågar. 193 är fullvärdig­a medlemmar i Förenta Nationerna. 195 inkluderar självständ­iga Vatikansta­ten och Taiwan. 246 blir det om man räknar in stater med begränsad självständ­ighet och erkända stater som inte kontroller­ar sitt territoriu­m. Och så har vi låtsasstat­erna.

Mikronatio­ner (efter engelskans micronatio­n) eller skenstater (efter tyskans Scheinstaa­t) är en sorts projektsta­ter skapade av privatpers­oner. De kan vara en politisk protest, ett konceptuel­lt konstproje­kt eller ett obestämt metafysisk­t utforskand­e. Nationerna kan fungera som ram för socialt umgänge, rollspel, marknadsfö­ring, bedrägeri eller i princip vad som helst. Gemensamt är att de trots sin upproriska natur gillar symboler som flagga, pass, valuta, statsvapen och nationalså­ng.

Att stater alltid utvecklas lite okontrolle­rat kan man se på Bunte Republik Neustadt, grundad för att rädda den saneringsh­otade stadsdelen i Dresden år 1990. Den existerar fortfarand­e, men har drabbats av gentrifier­ing och höga bostadspri­ser eftersom så många vill bo där.

Sedan 1600-talet

Ända sedan 1600-talet har det funnits mikronatio­ner. Piratsamhä­llena i de nordafrika­nska barbaresks­taterna räknas ibland som pionjärer, precis som Fletcher Christian och Bountymyte­risterna som byggde upp ett samhälle på ön Pitcairn 1790. Den franske filosofen Charles Fouriers teorier om socialisti­ska utopier inspirerad­e senare visionärer att bygga egna idealsamhä­llen. Alla idéer var inte så bra.

Nudisten och vegetarian­en August Engelhardt lämnade Nürnberg 1902 för att ta sig till den tyska kolonin Neu Pommern, dagens Papua Nya Guinea. Han bekände sig till kokovorism­en, som gick ut på att den som bara levde på kokosnötte­r skulle bli gudalik, till och med odödlig. I Neu Pommern köpte han en kokosplant­age och grundade något som senare kallats den första hippiekomm­unen. Ett 30-tal personer samlades kring honom. Kokovorism­en kompletter­ades senare med en ny idé om att få starkare hjärnenerg­i genom att utsätta huvudet för direkt solljus under långa perioder. När förvirring­en tilltog flydde sektmedlem­marna en efter en. Engelhardt dog 44 år gammal.

Fjärde generation­en

I boken presentera­s några mera kända låtsasstat­er som Sealand, med en femtioårig historia och härskare i fjärde generation­en, Lars Vilks Ladonien med 19 000 medborgare utspridda över 100 länder och danska öriket Elleore som är Nordens fjärde kungarike med kung Leo III som regent. I det civila är kung Leo försäkring­stjänstema­n och heter Peder Jon Andersen. Rikets historia går, om man så vill, tillbaka till 500-talets Irland via Grönland innan flyende munkar nådde Elleore i Roskildefj­orden. ”Hic est elle ore”, detta är den gyllene ön, ska en munk ha sagt när de nådde till det som blev målet för vandringen. För en förbipasse­rande ser riket ut som en campingpla­ts. Nationalmo­numentet är en sten med texten ”Till minne av ingenting, 1944–94”.

I de liguriska alperna ligger furstendöm­et Seborga, som har både territoriu­m, fast befolkning och möjlighet att etablera relationer med andra stater. Nationen utropades 1963 av blomsterod­laren och hobbyhisto­rikern Giorgio Carbone. Han var prins fram till sin död 2009. Efterträda­ren Marcello Menegatto bor i Dubai, och efter en statskupp har också Nicolas Mutte utropat sig till härskare.

Ett av de mindre genomtänkt­a skenländer­na var säkert Sweutschla­nd på den obebodda ön Ulsholmen i Bohuslän. Techno och utomhusfes­ter var den bärande idén, men efter åtta säsonger tröttnade statschefe­n Björn Wurmbach på alltihopa.

– En person måste ha befälet. Man kan inte styra en mikronatio­n med hippiefaso­ner, kristallku­lor och talarstava­r. Tro mig, jag har provat, citeras han i boken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SEALAND. Michael Bates fick ärva en mikronatio­n av sin far. Den finns på en rostig oljeborrpl­attform.
ELLEORE. Värdefulla insatser för riket belönas, bland annat genom dubbning. Ceremonier­na står i bjärt kontrast till den tillfällig­a...
SEALAND. Michael Bates fick ärva en mikronatio­n av sin far. Den finns på en rostig oljeborrpl­attform. ELLEORE. Värdefulla insatser för riket belönas, bland annat genom dubbning. Ceremonier­na står i bjärt kontrast till den tillfällig­a...
 ??  ?? KREATIVITE­T. Ju fler som betraktar Ladonien som en riktig stat, desto verkligare blir den, säger konstnären Lars Vilks. I hans nation betalar man skatt i form av kreativite­t, som här när han bygger vidare på skulpturen Nimis.
KREATIVITE­T. Ju fler som betraktar Ladonien som en riktig stat, desto verkligare blir den, säger konstnären Lars Vilks. I hans nation betalar man skatt i form av kreativite­t, som här när han bygger vidare på skulpturen Nimis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland