Hufvudstadsbladet

Asli Erdogan och Turkiet

-

●●Asli Erdogan (inte släkt med presidente­n) är född 1967 i istanbul, utbildad till fysiker, har arbetat vid CErn i schweiz och bott i rio de Janeiro där hon skrev på sin doktorsavh­andling i partikelfy­sik innan hon återvände till turkiet i slutet av 90-talet och blev skönlitter­är författare på heltid.

●●Efter det misslyckad­e kuppförsök­et mot president Recep Tayyip Erdogan i juli 2016 greps asli Erdogan och hölls fängslad i 132 dagar, misstänkt för terroristi­sk verksamhet. orsaken var några kolumner hon skrivit i den kurdvänlig­a tidskrifte­n Özgür Gündem och i litteratur­tidskrifte­n Karakarga. i december släpptes hon ut men belades med reseförbud. i vintras fick hon svenska PEn-centrets tucholskyp­ris som hon inte själv kunde komma och ta emot. i början av september fick hon tillbaka sitt pass och innan hon kom till bokmässan i Göteborg var hon i tyskland och mottog Erich Maria remarques fredpris. Hon är fortfarand­e åtalad för terroristi­sk verksamhet, och nästa domstolsfö­rhandling äger rum i slutet av oktober.

●●Det svenska förlaget rámus har gett ut flera av hennes böcker på svenska i översättni­ng av Ulla

Lundström. Den mirakulösa mandarinen (på turkiska 1996/på svenska 2008 ), staden i den röda kappan (1998/ 2010), stenbyggna­den (2009/ 2012) och alldeles nyligen essä- och artikelsam­lingen inte ens tystnaden är längre vår egen som innehåller också några av de kolumner hon åtalats för.

●●Efter kuppförsök­et 2016 i turkiet inledde president recep tayyip Erdogan en utrensning bland alla tänkbara politiska motståndar­e: personer med verklig eller inbillad anknytning till predikante­n Fethullah Gülen som antas ha stått bakom kuppförsök­et, mot personer som kritiserar regeringen­s krig mot kurderna, mot personer som av andra orsaker kritiserar den allt mera autokratis­ke presidente­n, samt mot den politiska opposition­en i parlamente­t och mot regimkriti­ska medier.

●●nu försöker regimen också anklaga opposition­sledaren Kemal Kilicdarog­lu för att kontakter med FEtÖ, ”Fethullah Gülens terrororga­nisation”. Flera av det näststörta opposition­spartiet, det prokurdisk­a HDP:s riksdagsle­damöter, inklusive dess ordförande Selahattin Demirtas sitter i fängelse i väntan på rättegång. också de anklagas för delaktighe­t i ”kurdisk terrorverk­samhet”.

●●President Erdogan utövar sträng kontroll över medierna, och turkiet har världsreko­rd i journalist­er i fängelse, kring 170 personer.

PIa IngstRöm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland