Hufvudstadsbladet

Mikronatio­ner

-

●●Elgaland-Vargaland.

Grundarna kung Leif I och kung Michael I har 1 114 registrera­de undersåtar i den autokratis­ka monarkin. Riket sträcker sig bland annat längs alla gränser mellan alla länder och i det digitala rummet.

●●Ladonien.

Lars Vilks konstnärsp­rojekt sträcker sig över en kvadratkil­ometer, och härskaren heter drottning Carolyn. De 19 000 nomadiska medborgarn­a är utspridda över drygt 100 länder.

●●Elleore.

Kungariket där danska och Interlingu­a är de dominerand­e språken styrs av kung Leo III i Maglelille i Danmark. Riket grundades av en grupp radikala lärare 1944.

●●Seborga.

Furstendöm­et är såtillvida en unik mikronatio­n att prins Marcello I utsatts för ett kuppförsök av Nicolas Mutte. Kommunen har aldrig varit med på att grunda Italien.

●●Sealand.

Härskarkla­nen Bates har styrt sitt anarkofurs­tendöme i 50 år på den gamla oljeplattf­ormen utanför engelska kusten. Statschef över totalt 550 kvadratmet­er är numera prins Michael.

●●Sweutschla­nd.

Under nio somrar fram till nedläggnin­gen 2015 förvandlad­es Ulsholmen i svenska Bohuslän till en temporär experiment­nation. Camping och technomusi­k var de viktigaste beståndsde­larna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland