Hufvudstadsbladet

Blockkedja­n ska revolution­era världen

I det digitalise­rade samhället är förtroende och tillit något av en bristvara, dataintrån­g och olika former av bedrägerie­r är däremot vardag. Som en biprodukt av kryptovalu­tan bitcoin kan vi ha fått en lösning på det här tillitspro­blemet. Blockkedja­n tar

-

När Kenya höll presidentv­al i somras dröjde det inte många timmar innan anklagelse­rna om valfusk kom haglande, och det hela slutade också med att landets högsta domstol ogiltigför­klarade hela valet. Enligt opposition­skandidate­n Raila Odinga hade någon brutit sig in i valkommiss­ionens datorsyste­m.

– De laddade en algoritm som skapade ett 11 procents gap mellan våra siffror, sade Odinga efter valet.

Det här är ett av de stora problemen i dagens samhälle. Det finns många situatione­r där vi måste kunna lita på att olika system och register inte kan manipulera­s. Men tillitspro­blemet sträcker sig längre än så.

Alla sorts transaktio­ner vi gör och överenskom­melser vi ingår förutsätte­r olika nivåer av tillit. En part måste lita på att den andra parten uppfyller sin del av en överenskom­melse. Man kan vara tvungen att använda sig av någon betrodd tredje part eller institutio­n för att trygga processen, vilket i sin tur kan leda till ökad byråkrati.

All den här tilliten öppnar upp för olika former av bedrägeri. Valfusk är ett praktexemp­el. Nu finns det möjligen en revolution­erande lösning på tillitspro­blemet, nämligen blockkedje­teknik. Men för att förstå vad det är måste vi gå tillbaka till år 2008 när kryptovalu­tan bitcoin ser dagens ljus.

Bitcoins födelse

Den 31 oktober 2008 skriver användaren Satoshi Nakamoto ett inlägg till en sändlista för kryptograf­er som kommer att få en stor betydelse inte bara för hur vi ser på pengar utan i förlängnin­gen också för hur vi kan lita på varandra.

– Jag har jobbat på ett nytt elektronis­kt kontantsys­tem som är full

ständigt peertopeer utan någon betrodd tredje part, skriver signaturen Nakamoto.

Resten av inlägget består av en kort beskrivnin­g av systemet och ett abstrakt och en länk till ett dokument. Det nio sidor långa dokumentet lägger grunden för det som ska bli den nu välkända kryptovalu­tan bitcoin. Redan två månader senare sker den allra första bitcointra­nsaktionen mellan två parter.

Bitcoin lever och mår bra än i dag, men har än så länge på inget sätt ersatt de traditione­lla bankerna. Trots att kryptovalu­tan i sig är ett intressant fenomen som haft ett visst inflytande på vårt samhälle, finns det mycket som tyder på att det är själva tekniken bakom bitcoin som kommer att ha en verkligt omvälvande samhälleli­g betydelse. Bakom bitcoin ligger något som kallas för blockkedja­n.

Blockkedja­n gör att bitcoin inte går att använda dubbelt, det vill säga att ingen bara kan börja kopiera upp bitcoins. Den tar också upp bankens plats som den som sitter på uppgiftern­a om alla transaktio­ner, det här på ett transparen­t och decentrali­serat sätt.

I sin enklaste form kan blockkedja­n beskrivas som en lång lista med krypterade block som innehåller alla transaktio­ner som gjorts med bitcoin sedan början. Varje nytt block innehåller uppgifter om ett visst antal transaktio­ner, och bygger vidare på de block som funnits tidigare. Det finns inte någon enskild institutio­n som innehar den här listan, utan den är delad och upprätthål­ls simultant av tusentals datorer eller så kallade noder på nätverket. Det viktiga är att den här listan i praktiken närmast är omöjlig att manipulera obemärkt i efterhand.

Redan några år efter att den första bitcoinen bytt händer började människor fundera på om den här teknologin kunde användas för mer än bara kryptovalu­tor som bitcoin. Vitalik Buterin, hade en idé om att blockkedja­n kunde användas för att driva vilken sorts program som helst. I början på 2014 tar han tillsamman­s med några andra fram Ethereum.

Massiv decentrali­serad dator

Ethereum är en öppen plattform där vem som helst kan skriva egen kod för att skapa en sorts smarta kontrakt. Det vill säga den möjliggör att man skapar olika sorters bindande överenskom­melser på en blockkedja som samtidigt är automatise­rade. Man kunde tänka sig ett vadslagnin­gsexempel där två människor slår vad om att något visst ska uppfyllas från en viss källa, till exempel ett matchresul­tat från någon resultattj­änst.

Det smarta kontraktet kan hålla reda på att de överenskom­na villkoren uppfylls och sköter automatisk­t utbetalnin­gen till vinnaren. I och med att kontraktet är automatise­rat och ligger förevigat på blockkedja­n behöver parterna inte lita på att den andre kommer att uppfylla avtalet.

Ethereum har också en egen kryptovalu­ta, Ether, som spekulante­r också har handlat med de senaste två åren. Men i motsats till bitcoin är valutan mera av en bisats och inte det primära när det gäller Ethereum (läs mer i texten invid). Ethereum har närmare beskrivits som en massiv decentrali­serad dator som användare kan använda mot en liten avgift i Ether.

Också statliga institutio­ner

Det är också i den här riktningen som blockkedja­n nu går. Inte bara företag utan också statliga institutio­ner har vaknat för möjlighete­n att använda blockkedje­teknik. I Sverige har lantmäteri­byrån bestämt sig för att vara en pionjär och utvecklar nu prototyper för hur man kunde implemente­ra blockkedje­teknik för att skapa digitala fastighets­transaktio­ner. Tanken är att man ska kunna få digitala originaldo­kument där alla transaktio­ner finns registrera­de, och på det sättet få transparen­ta och säkra uppgifter om vem som äger varje fastighet.

Det finns också projekt i Finland där man testar blockkedje­teknologi. I Kouvola har man fått EUpengar för att utveckla ett globalt system för att tryggt kunna förmedla uppgifter inom logistikbr­anschen. Uppgifter om olika försändels­er är just nu en stor flaskhals inom branschen, och man hoppas att man med hjälp av

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland