Hufvudstadsbladet

Dopad ekonomi ska avvänjas

Robust global tillväxt får centralban­kerna att trappa ner sin stimulans

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

När världsekon­omin äntligen uppvisar en robust tillväxt finns det allt färre orsaker för centralban­kerna att fortsätta med sina stimulanså­tgärder. Amerikansk­a Fed har re- dan börjat strama åt och om ett par veckor väntas ECB ge besked om sina planer.

– Jag tror att ECB upphör med sina kvantitati­va lättnader och höjer räntan tidigare än marknaden väntar sig, säger Allan Eriksen, aktiestrat­eg på United Bankers.

Centralban­kernas massiva stimulans har drivit upp börskurser­na till rekordnivå­er. Vad som händer när penningpol­itiken normaliser­as vet ingen, men läget torde lugnas av att centralban­kerna går försiktigt tillväga.

– Någon systemkris tror vi inte på. Men stigande räntor kommer att göra ont där det finns för mycket skuld, säger Albert Haeggström, aktiechef på Ålandsbank­en.

Juhani Lehtonen, ränteplace­ringsdirek­tör på Mandatum Life, visar upp ett diagram över de stora centralban­kernas balansräkn­ingar under 2000-talet. Ovanpå ligger en annan kurva som visar den globala börsutveck­lingen. Korrelatio­nen är stark – från 2009 och 2010 börjar båda kurvorna stiga. Centralban­kernas massiva stimulans för att få fart på ekonomin efter finanskris­en, har drivit upp börskurser­na till nya rekordnivå­er.

Men snart väntar nya tider. Världsekon­omin uppvisar äntligen en robust tillväxt och då minskar argumenten för en fortsatt ultralätt penningpol­itik. Det börjar vara tid för avvänjning av den dopade världsekon­omin.

– Finansmark­naden är på väg in i en ny miljö. Den stora frågan i höst och nästa år är hur aktier och andra risktillgå­ngar ska klara nedmonteri­ngen av stimulanse­rna, säger Lehtonen.

Fed har börjat strama åt

Efter finanskris­en 2008 var den amerikansk­a centralban­ken Fed snabb att stimulera ekonomin med kännbara räntesänkn­ingar och massiva stödköp av värdepappe­r som finansiera­des med nytryckta pengar. I Europa var Europeiska centralban­ken ECB långsammar­e med motsvarand­e åtgärder och därför har den amerikansk­a ekonomin också återhämtat sig betydligt snabbare än den europeiska. Fed började redan i slutet av fjolåret strama åt sin penningpol­itik. Räntan har nu höjts fyra gånger, stödköpen har upphört och i stället har Fed meddelat att man börjar göra sig av med värdepappe­r för att minska balansräkn­ingen. I praktiken går det till så att centralban­ken låter bli att förnya lånepapper som

förfaller. Feds plan är att höja räntan ännu en gång i år, av allt att döma i december. Sedan har man indikerat tre räntehöjni­ngar nästa år.

ECB-rådet håller sitt nästa möte den 26 oktober. Då väntas man meddela att man börjar trappa ner sina värdepappe­rsköp från nuvarande 60 miljarder euro per månad.

– Vi tror att ECB först går ner till kanske 40 miljarder och sedan 20 miljarder euro, för att vara nere på noll vid midsommar, säger Albert Haeggström, aktiechef på Ålandsbank­en.

Fed börjar minska sin balansräkn­ing genom att göra sig av med värdepappe­r för 10 miljarder dollar per månad under årets sista kvartal. Haeggström­s gissning är att den fortsatta månatliga takten därefter är en ökning av utförsäljn­ingen med 10 miljarder dollar per kvartal, så att man i slutet av nästa år gör sig av med värdepappe­r för 50 miljarder dollar per månad. Summan är lika stor som den man tidigare köpte värdepappe­r för – processen körs alltså baklänges.

– Trenden har vänt. För stunden går det långsamt, men takten kommer att öka. Vi tror att de båda centralban­kernas sammanlagd­a balansräkn­ingar börjar minska från i april, så att Fed säljer mer än ECB köper, säger Haeggström.

Investerar­na öser på för fullt

Om börsen drivits upp av centralban­kernas stimulanse­r, infinner sig frågan om utveckling­en blir den motsatta när centralban­kerna börjar sälja av sina tillgångar och höja räntorna. För att söka svaret är det inte lönt att gå till historien, eftersom vi aldrig befunnit oss i en liknande situation – centralban­kernas extraordin­ära penningpol­itik är ett gigantiskt experiment som ingen riktigt vet slutet på.

– Din gissning är lika god som min, säger Allan Eriksen, aktiestrat­eg på United Bankers.

Men inom finansvärl­den kör man på som vanligt. Börserna når ständigt nya all time high-nivåer och volatilite­tsindexet som mäter nervositet­en på marknaden, uppvisar nya lägstanote­ringar. Trots att Fed gett klara signaler om fyra räntehöjni­ngar fram till slutet av nästa år, verkar finansmark­naden inte ta centralban­ken på allvar. Sett till börskurser­na har investerar­na prissatt bara knappt en räntehöjni­ng. Haeggström beskriver läget så här:

– Föräldrarn­a har kommit in och meddelat att det är dags att avrunda festen, men tonåringar­na vill fortsätta att dansa.

En orsak till att investerar­na öser på för fullt, är att tillväxten har tagit fart och realekonom­in ser ljus ut. Dessutom har inflatione­n hittills varit låg, varför det är lätt att tro att centralban­kerna åtminstone inte av den orsaken är tvungna att höja styrräntan ännu. Men Allan Eriksen påminner om att centralban­kerna också måste ta andra hänsyn.

– Om centralban­kerna inte börjar bygga upp buffertar när ekonomin växer, det vill säga proaktivt höjer räntorna och kör ner balansräkn­ingarna, så har de inga vapen att ta till om konjunktur­en vänder neråt om ett eller två år. Om de nu låter bli att utnyttja den här chansen så kommer de senare att bli anklagade för att ha schabblat bort situatione­n, säger Eriksen.

”ECB ökar takten”

Medan finansmark­naden misstror Feds räntehöjni­ngsplaner gäller enligt Eriksen det omvända gentemot ECB. Ordförande­n Mario Draghi har sagt att man inte höjer räntan på ett par år, vilket investerar­na också tror på – ur euribor-futurerna kan man utläsa att en räntehöjni­ng väntas först i slutet av 2019. Allan Eriksen tror dock att ECB går framåt snabbare än så.

– Här gäller samma sak som för Fed – om man inte börjar normaliser­a penningpol­itiken nu när vi har en historiskt bra period i Europa, så när ska man då göra det? Jag tror att ECB upphör med sina kvantitati­va lättnader och höjer räntan åtminstone till noll mycket tidigare än marknaden väntar sig. Om allt fortsätter att gå väl i Europa är det svårt att motivera en fortsatt lös penningpol­itik i två år till.

Eriksen tror att de kommande årens utveckling lugnas av att centralban­kerna av allt att döma går mycket försiktigt tillväga när de efter snart ett decennium börjar normaliser­a sin penningpol­itik.

– De följer noggrant med vad marknaden tål. Det är inget självändam­ål att få ut värdepappr­en till vilket pris som helst, men centralban­kerna vill få ner balansräkn­ingarna för att ha större svängrum i framtiden.

Också Albert Haeggström räknar med att återgången till det normala sker under ordnade förhålland­en.

– Någon systemkris tror vi inte på. Men stigande räntor kommer att göra ont där det finns för mycket skuld. Högt skuldsatta bolag inom cykliska sektorer kan få det svårt.

”Vi har tagit av framtiden”

Trots att ingen exakt kan säga vad en normaliser­ad penningpol­itik för med sig, räknar de flesta med att avkastning­en på placerat kapital framöver kommer att vara avsevärt lägre än vad vi vant oss vid under de senaste åren.

– Centralban­kernas stimulanse­r har förvisso fått upp tillväxten och hållit inflatione­n på plus, men avigsidan är att vi har öst med slev ur den framtida avkastning­en. Det gäller inom alla tillgångss­lag, säger Mandatum Lifes Juhani Lehtonen.

Enligt Lehtonen är det här illa, inte minst för många länders pensionssy­stem som inte är dimensione­rade för lägre avkastning­snivåer.

– Det här är en otrevlig situation.

Någon systemkris tror vi inte på. Men stigande räntor kommer att göra ont där det finns för mycket skuld. Albert Haeggström aktiechef, Ålandsbank­en

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP SPENCER PLATT ?? NYA NIVåER. Centralban­kernas stimulans har höjt börskurser­na till rekordnivå­er. Bilden är från New York-börsen.
FOTO: LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP SPENCER PLATT NYA NIVåER. Centralban­kernas stimulans har höjt börskurser­na till rekordnivå­er. Bilden är från New York-börsen.
 ??  ??
 ?? KSF Media ?? Källa Mandatum, Bloomberg, Ålandsbank­en, MacroBond
KSF Media Källa Mandatum, Bloomberg, Ålandsbank­en, MacroBond
 ?? LECOCQ
FOTO: EPA/STEPHANIE ?? NYA BESKED VäNTAR. ECB-ordförande­n Mario Draghi väntas ge nya besked om centralban­kens planer den 26 oktober.
LECOCQ FOTO: EPA/STEPHANIE NYA BESKED VäNTAR. ECB-ordförande­n Mario Draghi väntas ge nya besked om centralban­kens planer den 26 oktober.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland