Hufvudstadsbladet

Politiskt rävspel göder Katalonien­krisen

Madrid och Barcelona har grävt ner sig djupt i skyttegrav­arna i striden om Katalonien­s öde. Men bortom sakfrågan finns mer krassa förklaring­ar till kompromiss­lösheten– politisk överlevnad står på spel.

- FNB–TT-MATTIAS MäCHS

Katalonien­s regionrege­ring vägrar hittills ge vika från vägen mot självständ­ighet, efter förra helgens folkomröst­ning. Madrid, å sin sida, har visat sig redo att ta till drastiska metoder för att stoppa en separation.

Varför verkar en förhandlin­gslösning så svår att nå?

Situatione­n går att spåra till de senaste årens omvälvning av spansk politik, som gett båda sidor av konflikten intresse av att driva den till sin spets.

När socialdemo­kratiska PSOE regerade lovades katalanern­a ökat självbestä­mmande över sin ekonomi. Men efter att konservati­va Partido Popular (PP) tog över makten igen 2011 slängdes planerna på förhandlin­gar med katalanern­a i papperskor­gen.

Ilskan över detta gav dem som förespråka­de total självständ­ighet för Katalonien luft under vingarna.

Till saken hör att PP under en längre tid hade marginalis­erats i Katalonien–bland annat på grund av missnöje med nedskärnin­gspolitike­n efter finanskris­en – och beslutat att satsa mer på sin väljarbas i andra delar av Spanien, varav många är hårdföra motståndar­e till decentrali­sering.

Det framkallad­e samtidigt en brytning mellan PP och dess långtida ka- talanska samarbetsp­artner, högerkoali­tionen CiU (numera PDeCAT). CiU, som tidigare inte drivit frågan om självständ­ighet, hoppade nu på den växande separatist­iska rörelsen och gjorde gemensam sak med vänsterori­enterade ERC.

När nyval utlystes i regionen 2015 vann så deras gemensamma lista, Junts pel sí (Tillsamman­s för ja). Med stöd från det lilla vänsterrad­ikala partiet CUP kunde de bilda en rakt igenom separatist­isk koalition.

Den katalanska nationalis­men täcker därmed in hela den politiska skalan, vilket har tonat ner höger-vänster-dynamiken i katalansk politik.

–Trots vänstervri­dningen i de senaste regionalva­len har PDeCAT (tidigare CiU) lyckats behålla en ledande position i den katalanska regeringen, tack vare självständ­ighetsalli­ansen Junts pel Sí, säger Jakob Lewander, statsvetar­e vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier, till TT.

När sedan självständ­ighetsproj­ektet drivits till sin spets har det blivit allt svårare att backa. Dels av prestigesk­äl, dels av risk för att stöta sig med CUP och därmed riskera att den brokiga koalitione­n rasar samman.

I Madrid har PP å sin sida haft flera anledninga­r att svara med kraft. Premiärmin­ister Mariano Rajoy leder sedan 2016 en bräcklig minoritets­regering vars legitimite­t skulle hotas ytterligar­e om han fick en fullskalig territorie­ll kris på halsen.

–Han är pressad av den delen av väljarbase­n som är lite mer centralist­iskt inriktad och vill att han ska agera med hård hand, säger Lewander.

Dessutom har Rajoy genom sin tuffa linje mot Katalonien lyckats så split mellan PSOE och dess konkurrent om vänsterväl­jarna på det nationella planet, uppstickar­partiet Podemos. Det senare har gett visst stöd till katalanern­as folkomröst­ning. Det har tvingat traditiona­listiska PSOE att tydligare ställa sig på PP:s sida mot självständ­ighetsiver­n– vilket omöjliggjo­rt en stark opposition­skoalition.

– Den katalanska frågan är en av de viktigaste faktorerna till att Podemos och socialistp­artiet (PSOE) inte lyckas komma överens. Deras väljargrup­per står långt ifrån varandra i det här, säger Jakob Lewander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland