Hufvudstadsbladet

”Corbyn är mitt hopp”

– Corbyn vet vad han talar om. Han erbjuder oss en mer hoppfull framtid. Labourakti­visten Sandra Crawford från Cambridge deltar i en kongress ordnad av gräsrotsrö­relsen Momentum som lyfter fram den 68-årige partiledar­en Jeremy Corbyn som frälsaren och räd

- TEXT CHARLOTTA BUXTON FOTO ÅSA WESTERLUND

BRIGHTON Det duggar i Brighton och tunga moln hänger över kuststaden söder om London. HBL besöker Brighton när The World Transforme­d, gräsrotsrö­relsen Momentum, har samlats till politisk festival samtidigt som Labours partikongr­ess pågår ett stenkast ifrån. Många deltagare är trötta efter helgens fester. Men trots regnet och baksmällan ringlar sig en lång kö utanför nattklubbe­n Komedia på morgonen.

Många har börjat köa redan en timme innan tillställn­ingen börjar. De har kommit för att se komikern och aktivisten Russell Brand diskutera missbruk med Labours skugghälso­minister Jon Ashworth. Men den person de flesta i kön vill prata om är Labourleda­ren Jeremy Corbyn.

– De flesta politiker snackar en massa skit men han är genuin, han har medkänsla och sunt förnuft, säger 26-åriga Chloe Jackson.

Hon har kommit till Brighton med 30-åriga Lorna Bailey-Towler. De har kört 82 kilometer från Bournemout­h i sin skåpbil.

– Vi har gått miste om mycket, säger Chloe Jackson. Vi tvingas flytta bilen hela tiden. Vi har inte sett Jeremy Corbyn ännu.

Chloe Jackson tillägger att de lyssnat på Labourleda­ren tidigare. Hon beskriver talet genom att sträcka ut händerna och säger ”aaaah” som för att beskriva en nästan religiös upplevelse.

Började gråta efter talet

71-åriga Libby Coleman sluter sig till konversati­onen. Hon säger att hon lämnade Labour då Tony Blair blev partiledar­e. Jeremy Corbyn har övertygat henne om att partiet nu sökt sig tillbaka till sina vänsterröt­ter.

– Då Jeremy Corbyn höll sitt första valmöte här i Brighton reagerade hela rummet med ett stort ”OMG”, han är så karismatis­k.

Libby Coleman berättar att hon började gråta efter talet och gick med i partiet igen. Nu är hon också en Momentumak­tivist.

– Pressen här förstår inte vad som händer. Journalist­erna är alla i medelålder­n och de är fast i systemet. De unga och de gamla röstar på honom. De förstår varför vi behöver gratis utbildning och billigare hus.

Kön rör sig framåt och en man delar ut flygblad för avslutning­sfesten. ”Vi kommer att ha en hemlig gäst”, säger han och sträcker ut en lapp med Jeremy Corbyns namn.

– Jesus kommer att vara där, utbrister Chloe Jackson. Sedan slår hon ihop händerna i en låtsasbön. Gesten landar någonstans mitt emellan skämt och allvar.

”Corbyn enar alla”, säger Chloe Jackson. Men alla inom brittisk politik håller inte med. BBC:s politiska korrespond­ent Laura Kuenssberg har utsatts för så många hot från vänsterakt­ivister att hon har med sig en livvakt på Labours partikongr­ess i Brighton.

Inga brexitdisk­ussioner

Partikongr­essen pågår nära intill, i en fyrkantig sextiotals­byggnad vid stranden samlas fackföreni­ngsaktiva, demonstran­ter, journalist­er och unga specialråd­givare.

En välklädd kille i tjugoårsål­dern, som arbetar som specialråd­givare, säger att kongressen varit mycket livlig på grund av beslutet att inte diskutera brexit. Ett beslut som enligt brittiska medier fattades med hjälp av påtrycknin­gar av Momentum.

Mannen vill inte uppge sitt namn då det blir klart att vi diskuterar Momentum.

– Jag vill helst inte uttala mig om dem. De är mycket aktiva i min parlamenta­rikers distrikt. Han skyndar snabbt vidare. Trots att rörelsen fortfarand­e är kontrovers­iell söker sig många från Labours partikongr­ess till Momentums festival under dagen. Utöver politiska programpun­kter som workshoppa­r om hur man blir en bättre aktivist kan deltagarna också lära sig hur man uttrycker sina känslor i lera eller bekanta sig med aktivism på webben. Stämningen är energisk, rummen är fullpackad­e och många av deltagarna säger att de upplever att de är med om något nytt och spännande.

En del inom Labour har anklagat rörelsen för att ha tagit över lokala Labourgrup­per och skjutit agendan längre vänsterut. Men 61-åriga Sandra Crawford från Cambridge anser att konflikten främst handlar om hur man ser på ekonomin. Hon är en Labourakti­vist som kommit till Momentumfe­stivalen.

– Konflikten mellan New Labour och Momentum handlar om ekonomin. Om partiet fortsätter med nyliberali­smen kommer vi bara att utsättas för mer nedskärnin­gar och fattigdom. Corbyn är inte bara karismatis­k, han vet vad han talar om då det gäller ekonomin. Han erbjuder oss en mer hoppfull framtid.

Corbyn är inte bara karismatis­k, han vet vad han talar om då det gäller ekonomin. Han erbjuder oss en mer hoppfull framtid. Sandra Crawford Labourakti­vist

 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ??
FOTO: ÅSA WESTERLUND
 ??  ??
 ??  ?? PUBLIKDRAG­ARE. Jon Ashworth, shadow minister of Health, tar upp sin pappas alkoholmis­sbruk och komikern Russell Brand (t.h.) pratar om sitt eget missbruk på en föreläsnin­g i Brighton.
PUBLIKDRAG­ARE. Jon Ashworth, shadow minister of Health, tar upp sin pappas alkoholmis­sbruk och komikern Russell Brand (t.h.) pratar om sitt eget missbruk på en föreläsnin­g i Brighton.
 ?? FOTO: EPA/NEIL HALL ?? JEREMY CORBYN
FOTO: EPA/NEIL HALL JEREMY CORBYN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland