Hufvudstadsbladet

Techno-Edith.

Då Ooppera Skaala tar sig an Edith Södergrans liv och verk sker det med stor experiment­lust i gränslande­t mellan opera och maskinmusi­k. Dansaren Minttu Pietilä och mezzosopra­nen Essi Luttinen represente­rar Ediths jag och överjag i en icke-narrativ förestä

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Edith Södergran är fastbunden i sin säng, upprätt på scenen. Runt henne svävar en plågoande, en dansare, som intar skepnaden av både en annan Edith och Hagar Olsson.

– Ser du, Södergran har varit lite sjuk igen på sistone, säger regissören Janne Lehmusvuo och låter förstå att här illustrera­s ett instabilt psyke.

På något plan är upplägget sällsynt ostrukture­rat för att handla om opera. Inget partitur eller libretto existerar, knappt ett manus, bara elva låtar som skrivits till Södergrans dikter. Knappt har man på förhand ve- tat vilka texter som skulle ingå eller i vilken ordning låtarna skulle framföras.

Det går inte riktigt att säga om samlingen borde kallas opera, album eller spellista. Men det där med att texterna sinsemella­n skulle forma en dramaturgi eller stå i ett inbör- des förhålland­e till varandra ter sig i varje fall mindre viktigt.

– För mig är opera egentligen stämningsk­onst. Det viktiga är tidsepoken och mystiken, säger Janne Lehmusvuo.

Rappa tag

Föreställn­ingen Edith Södergran – Vierge moderne som har premiär på torsdag handlar tveklöst om Edith Södergran (1892–1923), om upplevelse­n av att vara poet och uppskattad av sin samtid, och om att tampas med ett bräckligt psyke.

Men den handlar i lika hög grad om ett annorlunda och snabbt sätt att göra opera. Idén föddes i början av året, finansieri­ngen skaffades i mars och kompositio­nsarbetet kom i gång i början av sommaren.

På scenen står en enda sångare, mezzosopra­nen Essi Luttinen, medan musiken skapas av två musiker, Antti Rasi och Janne Storm, och deras datorer. Viktig är också dansaren Minttu Pietilä, som både framför koreografe­rade solodanspa­rtier och dialoger med Edith.

– Hon är kanske Ediths överjag, spekulerar Pietilä.

– Dansen ger ett stort tilläggsvä­rde och djup till en icke-narrativ opera som denna, menar Lehmusvuo.

När Antti Rasi först fick frågan om att skriva en opera, blev han paff, men också smickrad.

– Det var något jag inte hade gjort tidigare så förstås ville jag pröva på det. Men jag visste omedelbart att jag också ville jobba tillsamman­s med någon. Jag kom att tänka på Janne Storm, som jag hade spelat med i samma band för tjugo år sedan men som jag inte hade arbetat med tidigare.

Södergran-operan benämns ”monologmas­kinopera”, vilket betyder att man genremässi­gt rör man sig någonstans i gränslande­t mellan opera och maskinmusi­k, om ett sådant över huvud taget existerar. Dessutom förekommer inslag av pop, ambient, techno, trap, rap och chanson.

Arbetet med de enskilda låtarna tog allt från några timmar till någon månad och som så ofta gick komponeran­de hand i hand med produceran­det.

– Att vi skrivit låtarna tillsamman­s betyder att vi arbetat med olika energifält och spänningen mellan dem. När ena stigit åt sidan har den andra tagit över, säger Rasi och Storm.

Låtarna är skrivna helt på mag-

känsla, efter hurdan stämning texterna framkallat. Först försökte man arbeta med de finska översättni­ngarna, även om man snart fastnade för den svenska originalte­xten, inte minst tack vare rytmen.

Både Rasi och Storm är helt oskrivna blad som operatonsä­ttare och även oerfarna operadigga­re. Men när herrarna funderar på varför operan som konstform inte har tilltalat dem tidigare talar de om operans generiska kvaliteter, hur lite den förnyats och hur mycket den upprepar sig.

Metamorfos

För mig personlige­n har det varit ett mysterium hur Ooppera Skaala, som i mitten av 2000-talet satsade på uruppföran­den av komplicera­de moderna verk i perifera kulturhus vid stadens utkanter, gick över till att göra bidrag för uttagnings­tävlingen för Eurovision­en, Bollywoodo­peror och nu senast maskinmusi­k.

Men Janne Lehmusvuo, som arbetat med Ooppera Skaala ända sedan starten i mitten av 1990-talet, säger att utveckling­en började redan när man gjorde operor av Philip Glass som föll utanför ramarna för vad man förväntade sig av ett operasälls­kap i Finland i början av 2000-talet (Skaala stod bland annat för premiärins­pelningen av A Madrigal Opera).

Frustratio­nen över operakonst­ens oföränderl­ighet skiner igenom hos Janne Lehmusvuo, men lösningen är ingalunda att begrava operakonst­en utan snarare förnya den, enligt de motton man tror på.

– Inte vet jag om just den här produktion­en kommer att tillföra någonting till operavärld­en, men på något sätt borde man ändå utveckla konstforme­n. Att Nationalop­eran knappt alls experiment­erar med ny musikteate­r är verkligt synd, säger Lehmusvuo.

Det som enligt Lehmusvuo överlag skulle behövas är ett mycket intimare samarbete mellan kompositör­er och textförfat­tare.

– Framför allt borde betydligt mera tid användas till kompositio­nsarbetet, så att kompositör­erna i samarbete med regissörer och textförfat­tare skulle lära sig hur man skapar musik för scenen.

Men mera tid kräver mera pengar. Ooppera Skaalas konstnärli­ga ledare Essi Luttinen sticker inte under stol med att det är av delvis ekonomiska orsaker som man nu kör med en opera som blandar pop, techno och ambient. Med två musiker på scenen är produktion­skostnader­na betydligt billigare än om man hade en kammarense­mble eller orkester.

– Men Antti Rasi och Janne Storm tillhör de främsta på sitt område och är därför intressant­a i sig själva.

En självklar referenspu­nkt för musiken som kombinerar en skolad röst med ett ordentligt rytmbatter­i är heavybande­t Nightwish. Upphovsmän­nen förnekar inte likheterna men framhäver en skillnad.

– Skillnaden är kanske att Nightwish använder sig av rena sångoch instrument­ljud, medan vi processera­r också rösten, säger Rasi och Storm. Edith Södergran – Vierge moderne har premiär i Kabelfabri­kens Turbinhall på torsdag klockan 19 och ges sju gånger till 21.10. Torsdagens premiär föregås av ett samtal mellan Södergrank­ännaren Agneta Rahikainen och skådespela­ren Lena Labart klockan 18.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? TVå EDITHAR. Essi Luttinen och Minttu Pietilä gestaltar olika sidor av Edith Södergran.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS TVå EDITHAR. Essi Luttinen och Minttu Pietilä gestaltar olika sidor av Edith Södergran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland