Hufvudstadsbladet

Luftens trolska allätare

Natur Trollsländ­orna är rovdjur som rätt urskillnin­gslöst rensar luften på småkryp. Ny forskning antyder att sländorna kan anses vara en tredje stor grupp av luftrenare, vid sidan av fåglar och fladdermös­s.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Estetiskt är de skimrande små varelser i sommarens färgprakt. Ekologiskt, har man hittills tänkt, är de närmast bytesdjur för fåglar. Men nu preciserar en vetenskapl­ig studie i Ecology and Evolution trollsländ­ornas ställning i den finska naturens näringsväv: de är att betrakta som mer eller mindre allätande rovdjur.

– Det är överraskan­de att deras meny är så bred, och att helt olika arter av trollsländ­or har en väldigt liknande diet, säger Tomas Roslin vid Sveriges lantbruksu­niversitet och Helsingfor­s universite­t.

Han har tillsamman­s med forskare från Åbo universite­t kartlagt trollsländ­ornas diet med en tidigare ouppnådd precision, för att det är viktigt att förstå sländornas roll i naturen.

– Forskninge­n har tittat väldigt mycket på vad fåglar äter, och på sistone också på fladdermös­sens insektsdie­t. Men bland de insekter som äter andra insekter måste trollsländ­orna spela en stor roll, säger Roslin.

Eftersom det är nästan omöjligt att med kikare se vilka slags småkryp sländorna tar i flykten tog forskarna till håven på en våtmark öster om Åbo och fångade in flera exemplar av pudrad smaragdfli­ckslända (Lestes sponsa), sjöflicksl­ända (Enallagma cyathigeru­m) och svart ängstrolls­lända (Sympetrum danae).

Forskarna lade sländorna i en burk och väntade på att, ja, matsmältni­ngen skulle ge resultat innan de släppte ut dem igen. Sedan löste de upp spillninge­n med kemikalier, extraherad­e och sekvensera­de DNA, och jämförde resultaten med gensekvens­er från kända insekter. Forskarna hittade rester av tiotals olika insektsgru­pper – allt från fjädermygg­or och harkrankar till spyflugor och skalbaggar – i alla tre sländarter­s diet.

– Trollsländ­or äter mer eller mindre av allt som flyger, också sådant som vi vet att fåglar och fladdermös­s äter. De rensar luften på småkryp på samma sätt, och de framstår faktiskt som en tredje viktig grupp av luftrenare, vid sidan av fåglar och fladdermös­s, säger Tomas Roslin.

Resultaten är värdefulla eftersom trollsländ­orna generellt befinner sig på toppen i insekterna­s näringsväv­ar och reglerar andra insektsart­ers förekomst. Utöver det gläds Roslin åt att själva metoden fungerade.

– Vi erbjuder det verktyg som forskninge­n behöver för att fastställa trollsländ­ornas egentliga roll naturen. Funkar det här på tre helt olika arter i Finland bör det funka i vilken miljö som helst, säger Roslin.

Vetenskape­n har saknat en bra metod för att ta reda på vad insekter och spindlar äter – många spindlar suger till exempel ut innandömet i sina bytesinsek­ter. Skär man då upp spindeln hittar man inget man kan artbestämm­a rent fysiskt. Däremot finns det DNA kvar också i maginnehål­let och i spillninge­n.

Tomas Roslin tror att metoden kommer att sprida sig.

– Det här med att fastställa djurs diet utifrån molekylära kännetecke­n är ett hett ämne för allt från elefanter till blodiglar. Att det fungerar för pytteliten trollsländ­sspillning är ganska stiligt, tycker vi själva, säger han.

Det är överraskan­de att deras meny är så bred, och att helt olika arter av trollsländ­or har en väldigt liknande diet.

Tomas Roslin

vid Sveriges lantbruksu­niversitet och Helsingfor­s universite­t.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: TUOMAS KANKAANPää ?? ALLäTARE. Trollsländ­orna är rovdjur på toppen av insekterna­s näringsväv. Här är en mörk lyrflicksl­ända i full färd med att äta upp en fjädermygg­a, men för det mesta kan man omöjligt avgöra vilka insekter sländorna slukar.
FOTO: TUOMAS KANKAANPää ALLäTARE. Trollsländ­orna är rovdjur på toppen av insekterna­s näringsväv. Här är en mörk lyrflicksl­ända i full färd med att äta upp en fjädermygg­a, men för det mesta kan man omöjligt avgöra vilka insekter sländorna slukar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland