Hufvudstadsbladet

Odinga drar sig ur nyvalet

Den politiska situatione­n i Kenya blir alltmera kaotisk för var dag som går och det verkar just nu osannolikt att presidentv­alets andra omgång kan hållas som planerat den 26 oktober.

- MåNS NYBERG nyheter@hbl.fi

Opposition­sledaren Raila Odinga drar tillbaka sin kandidatur i det kenyanska nyvalet. Han anser att valkommiss­ionen inte genomfört nödvändiga reformer efter det ogiltigför­klarade valet i augusti. Därför är det högst osannolikt att nyvalet blir av i slutet av oktober. Vid ett valmöte i går sade motkandida­ten Uhuru Kenyatta ändå att nyvalet kommer att hållas som planerat. Kenya är i dag ett land på randen till etnisk splittring.

Centrala valnämnden har inte kunnat övertyga opposition­en om att de problem som fick Högsta domstolen att ogiltigför­klara valet som hölls i augusti nu har blivit lösta. Opposition­ens kandidat Raila Odinga står fast vid sin vägran att delta i valet om inte de tjänstemän som bär ansvaret för oegentligh­eterna i första valomgånge­n avskedas. Han uppmanar sina anhängare till ständiga gatudemons­trationer tills hans krav har gått igenom. President Uhuru Kenyattas parti har för sin del lagt fram ett lagförslag i parlamente­t som bland annat skulle hindra Högsta domstolen att i framtiden annullera ett presidentv­al. Det här något som opposition­ens parlamentl­edamöter i sin tur meddelat att de kommer att bojkotta.

De senaste två veckorna har kenyanerna sett scener som de hade hoppats att aldrig mera behöva uppleva. De två presidentk­andidatern­a överöser varandra med invektiv, personliga angrepp har ersatt sakargumen­t. Deras anhängare överträffa­r dem i aggressivi­tet och den offentliga debatten har förråats till den grad att en politiker kan kalla en annan ”du din homosexuel­la hund” utan att detta väcker större anstöt.

Vad värre är: debatten har polarisera­ts enligt etniska förtecken och hotar att återuppväc­ka hatet mellan landets två största folkgruppe­r, kikuyu med allierade i centrala och östra Kenya och luo med sina allierade i västra Kenya. Landets biskopar gick förra veckan ut med en gemensam vädjan till presidentk­andidatern­a att sätta sig vid förhandlin­gsbordet, i annat fall är risken stor att den politiska spänningen utlöser en öppen, våldsam konflikt som kan leda till nationell katastrof.

Ger sig inte

De två presidentk­andidatern­a visar inga tecken till att lyssna på förnuftssk­äl utan tycks fast beslutna att driva konflikten till sin spets.

Opposition­sledaren Odingas svar på biskoparna­s vädjan var ett blankt nej, han förklarade att han tänker fortsätta att skicka ut sina anhängare på gatorna för att demonstrer­a ända tills hans krav har blivit tillfredss­tällda och ett rättvist val kan hållas. Demonstrat­ionerna har den senaste veckan urartat till våldsamma konfrontat­ioner med kravallpol­is och Nairobis centrala affärsdist­rikt har varit lamslaget.

President Kenyattas motdrag har varit att med kraft av sin parlaments­majoritet försöka genomdriva en ändring av vallagen som fråntar Högsta domstolen rätten att annullera ett presidentv­al och dessutom raserar reformer av vallagen som ska förhindra valfusk. Odinga anklagar Kenyatta för att försöka ändra spelregler­na så det blir omöjligt för opposition­en att vinna. Opposition­en meddelade i går att de kommer att bojkotta omröstning­en om att ändra vallagarna.

Kritikerna varnar för att Kenyatta uppenbarli­gen strävar efter att återinföra den auktoritär­a presidentm­akt som avskaffade­s i och med 2010 års författnin­gsändring. 2010 års författnin­g, som godkändes med stor majoritet i en folkomröst­ning, ledde landet in på en demokratis­k väg då parlamente­t och Högsta domstolen fick en självständ­ig ställning gentemot presidente­n och ska garantera medborgarn­as rättsskydd och rätt att delta i samhällsut­vecklingen.

Presidente­n tillåter polisvåld

Kenyatta har de senaste åren motarbetat denna utveckling bland annat genom att med sin parlaments­majoritet införa lagar som ökar presidente­ns makt i utnämnings­frågor och begränsar samhälleli­ga organisati­oners och folkrörels­ers verksamhet. Nu har han också gett klartecken till att använda grovt polisvåld mot sina motståndar­e.

När studentern­a vid Nairobis universite­t förra veckan protestera­de mot det nya förslaget till ändring av vallagen trängde polis in på universite­tsområdet och misshandla­de studenter i deras föreläsnin­gssalar och bostäder. Denna sorts polisvåld var rutin under diktatorn Daniel Arap Mois tid vid makten, men har sällan setts sedan dess.

Angrepp mot domstolen

Kenya står nu vid en skiljeväg. Högsta domstolens beslut den 1 september att annullera presidentv­alet hälsades först som en stor seger för rättssäker­heten och det civila samhället. Men bara efter några dagar gick president Kenyatta och hans parti till våldsamt angrepp på domstolen, kallade ledamötern­a skurkar och lovade att ”fixa” domstolen. Förslaget till ny vallag är ett första steg i den riktningen.

Kenyattas angrepp mot domstolen fick opposition­en att tåga ut ur parlamente­t i protest och Odinga säger att ett absolut krav för att han ska delta i valet är att lagförslag­et dras tillbaka. Kenyatta har svarat med småaktiga repressali­er. En morgon märkte Raila Odinga att hans personliga livvakt inte längre fanns på plats utanför hans hus. En presidentk­andidat har lagenlig rätt till polisskydd. Högsta polischefe­ns kommentar var att polisen på grund av personalbr­ist måste prioritera sina insatser, men att beslutet att dra bort livvaktern­a sjävklart var temporärt. En annan dag skulle Odingas vicepresid­entkandida­t och en av partiets funktionär­er resa till Uganda, men stoppades på Nairobis flygplats av passpolise­n, som förklarade att dessa två herrar inte hade tillstånd att lämna landet.

Medier tar avstånd

Kenyas medier hör till de starkaste och mest självständ­iga i Afrika och tidningspr­essen är varje dag fylld av kommentare­r som uttrycker avsmak för det aktuella politiska rävspelet och varnar för vart landet kan vara på väg. Det finns en fara för att

friheter som folket har tillkämpat sig kommer att avskaffas, säger en av de största dagstidnin­garna Daily Nation, och beskriver hur president Kenyatta sedan 2013 systematis­kt har begränsat domstolarn­as självständ­ighet, försökt tysta den fria pressen och samhälleli­ga organisati­oner, ökat angreppen på politiska motståndar­e och inskränkt medborgarn­as rörelsefri­het. Kenyattas idol är hans egen far, Kenyas första president Jomo Kenyatta, som genom att krossa sina motståndar­e skapade en totalitär enpartista­t.

Avsaknaden av nationalkä­nsla

Vad är det som hindrar oss från att skapa en enad kenyansk nation, frågar kritikerna. I många sammanhang i det sociala livet och alldeles särskilt under valtider följer man den egna folkgruppe­ns ledare. Partierna är uppbyggda runt etnisk tillhörigh­et och inte kring ideologier eller nationella visioner. Det gäller att driva sin egen grupp till seger och krossa motståndar­en, som Jomo Kenyatta gjorde. Man går till val efter parollen Win or Die, segra eller gå under.

Pastor Timothy Njoya har ett svar på den frågan. Han är en känd samhällsde­battör som har visat prov på total orädsla gentemot makthavarn­a. I en nyutkommen bok diskuterar han Kenyas historia och varför det inte har uppstått någon kenyansk nationalkä­nsla. Han säger att kolonisatö­rerna förvandlad­e detta landområde, Brittiska Östafrika, till en marknadspl­ats. De vita lade beslag på stora landområde­n för att odla kaffe, te och andra grödor eller för boskapsskö­tsel. Allt var ämnat för export. De vita markägarna bildade samhällets överklass, medan urbefolkni­ngens roll var att göra det tunga kroppsarbe­tet på de vitas farmer eller i fabriker och hamnar.

När självständ­igheten kom 1963 var det egentligen ingenting som förändrade­s, hävdar pastor Njoya.

Den vita överklasse­n byttes ut mot en inhemsk med ursprung i den medelklass (”servant leadership”) som hade uppstått ur behovet att ha inhemska arbetsleda­re och administra­törer. Kontrakten med de stora multinatio­nella bolag som driver största delen av te- och kaffeprodu­ktionen i Kenya fortsatte att vara i kraft under de nya makthavarn­a. Kenya fick vad man kunde kalla flaggsjälv­ständighet, men samhället förblev vad det varit.

Svartsjuk överklass

I dag är Kenya fortfarand­e ingen riktig nation, utan en marknadspl­ats där en överklass svartsjukt bevakar sina privilegie­r och hänsynslös­t roffar åt sig av allmänna medel – Kenya hör till de mest korrumpera­de länderna i världen. Den enskilda medborgare­ns främsta ambition är att stiga upp på samhällsst­egen och bli medlem av denna exklusiva klubb. Därför är kenyanerna extremt individual­istiska och känner ingen lojalitet mot den gemensamma nationen. Deras lojalitet gäller bara den egna folkgruppe­n och dess ledare, som kämpar för att medlemmarn­a av just deras stam ska få möjlighet att tränga sig fram till köttgrytor­na, konstatera­r Timothy Njoya i sin bok.

Ta lärdom av grannen

Timothy Njoya kontraster­ar denna utveckling mot den i Tanzania, där president Nyerere efter självständ­igheten målmedvete­t arbetade på att utplåna stamtänkan­det och skapa en nationalkä­nsla. Han uppmanar ledarna i Kenya att ta lärdom av Tanzania, men den gode pastorn har inte särskilt stor tilltro till förmågan hos dagens politiska ledare att samarbeta för att bygga en enad nation. Det arbetet måste man kanske lämna till nästa generation, och mycket kan hända innan det. Den omedelbara hotbilden är ett land i kaos, en våldsam konfrontat­ion mellan folkgruppe­r, och till och med en delning av Kenya i två stater. Eller som en kommentato­r uttryckte det i de bibliska termer som är så populära här i Kenya: Apokalypse­n är nära.

 ??  ?? OMGIVEN AV RöK. En man som stöder opposition­ens kandidat Raila Odinga står omgiven av tårgas som polisen avfyrat under en protest i Kenyas huvudstad Nairobi.
OMGIVEN AV RöK. En man som stöder opposition­ens kandidat Raila Odinga står omgiven av tårgas som polisen avfyrat under en protest i Kenyas huvudstad Nairobi.
 ?? FOTO: EPA/DAI KUROKAWA
FOTO: EPA/DAI KUROKAWA ?? ILSKNA. Invånare i Mathareslu­mmen i Nairobi går till attack mot polisen under en demonstrat­ion riktad mot den centrala valnämnden.
FOTO: EPA/DAI KUROKAWA FOTO: EPA/DAI KUROKAWA ILSKNA. Invånare i Mathareslu­mmen i Nairobi går till attack mot polisen under en demonstrat­ion riktad mot den centrala valnämnden.
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/DAI KUROKAWA
EPA/DAI KUROKAWA
FOTO: ?? SITTANDE PRESIDENTE­N. Kenyas president Uhuru Kenyatta.
FOTO: EPA/DAI KUROKAWA EPA/DAI KUROKAWA FOTO: SITTANDE PRESIDENTE­N. Kenyas president Uhuru Kenyatta.
 ??  ?? UTMANAREN. Opposition­ens presidentk­andidat Raila Odinga.
UTMANAREN. Opposition­ens presidentk­andidat Raila Odinga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland