Hufvudstadsbladet

HFD kritiserar ”halvfärdig­t och problemati­skt” lagförslag

Miljö Högsta förvaltnin­gsdomstole­n kritiserar utkastet till ett lagförslag som ska minska byråkratin för att få miljötills­tånd. Miljöminis­teriet säger att förslaget ska justeras innan det kommer upp i riksdagen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Regeringen vill skriva in ett nytt kapitel i miljöskydd­slagen. Kapitel 10a handlar om det ”anmälnings­förfarande” som ska tillämpas i samband med vissa miljötills­tånd som tidigare förutsatt ”tillstånds­förfarande”, som är en tyngre process.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n betecknar kapitlet som halvfärdig­t och problemati­skt, och påtalar brister i beredninge­n och i motivering­arna, samt direkta felaktighe­ter.

Kapitlet bottnar i regeringen­s ambition att luckra upp byråkratin, även på miljösidan. Centerns löfte om att slopa normer och onödig byråkrati landade i regeringsp­rogrammet. Följaktlig­en har Miljöminis­teriet för sin del redan luckrat upp ett antal bestämmels­er. Nästa steg är att lansera det nya kapitlet i miljöskydd­slagen.

Utkastet är på remiss, och det är i sitt remissutlå­tande HFD anför skarp kritik. Bland annat lyfter man fram att kapitlet saknar en konsekvens­bedömning.

Oili Rahnasto, regeringsr­åd vid Miljöminis­teriet, säger att kritiken i sig inte överraskar.

– Projektet bottnar i regeringsp­rogrammet, och vår uppgift är att verkställa det.

Rahnasto uppger att den konsekvens­bedömning HFD efterlyser har blivit klar efter att utkastet skickades på remiss.

– Vi kommer att kompletter­a lagförslag­et med konsekvens­bedömninge­n. Det var viktigt att vi skickade utkastet på remiss i ett tidigt skede för att vi skulle kunna hålla den tidtabell regeringen önskar. Regeringsp­roposition­en ska avges till riksdagen i mars, säger hon.

När HBL frågar HFD hur allvarligt det är att konsekvens­bedömninge­n saknades svarar HFD per e-post att det visar att ”man inte har lyckats uppfatta problemen i paragraffo­rm”.

Enklare för bönder

Substansen i kapitlet, själva anmälnings­förfarande­t, är en lättare myndighets­process för att näringsidk­are ska få miljötills­tånd för verksamhet som kan påverka miljön lokalt. Det gäller främst djurstalla­r. Enligt förslaget ska bonden bara behöva höra sina närmaste grannar på förhand, och utomståend­es rätt att överklaga ska begränsas.

HFD bedömer att anmälnings­förfarande­t orsakar nya problem som

man inte har analyserat. På HBL:s fråga vad man konkret avser med det svarar HFD att anmälnings­förfarande­t ska gälla för bestående verksamhet vars miljöpåver­kan lokalt kan vara ansenlig, men att de som hörs före besluten och de som har rätt att överklaga dem är få.

Det är allmänt känt att många näringsidk­are

är frustrerad­e för att det är komplicera­t att få miljötills­tånd. Många upplever också att det finns folk som tenderar att överklaga myndighets­beslut bara för att fördröja processer och sätta käppar i hjulen för andra. Det är detta regeringen vill åtgärda, samtidigt som man vill slimma den offentliga sektorn.

Av HFD:s utlåtande får man ändå intrycket att det ändå inte är fullt så enkelt att avreglera miljönorme­r som regeringen tänkt sig. HFD hänvisar till paragraf 20 i grundlagen som säger att ”det allmänna skall verka för att alla tillförsäk­ras en sund miljö och att var och en har möjlighet att påverka beslut i frågor som gäller den egna livsmiljön”.

– Om man försöker försvaga möjlighete­rna att påverka bara för att lätta på en eventuell administra­tiv börda har man inte analyserat lagförslag­ets konsekvens­er tillräckli­gt, skriver HFD till HBL.

Kan bli kontraprod­uktivt

Vidare ser HFD problem med förslaget att tillåta näringsidk­aren att påbörja en verksamhet 90 dygn efter anmälan – också om myndighete­rna inte har hunnit säga sitt. Det leder till att någon kan kräva att verksamhet­en stoppas, eftersom den kräver ett tillstånd som ännu inte finns. Problemen kan involvera fler än dem som har rätt att överklaga ett redan existerand­e myndighets­beslut.

Lagstiftni­ngsdirektö­ren Riitta Rönn vid Miljöminis­teriet säger att man ska ta till sig både remissutlå­tandena och konsekvens­bedömninge­n när utkastet formas till lagförslag. Att regeringen vill luckra upp förfarande­n för att få miljötills­tånd leder till ett större behov av övervaknin­g efteråt.

– Myndighete­rnas totala arbetsbörd­a kan bli större fastän man avser motsatsen, säger hon.

Detsamma gäller för själva lagberedni­ngen: om regeringen kräver att ett lagförslag ska tas fram snabbt är risken större för att det blir bristfälli­gt. Då måste mycket rättas till efteråt.

– Till all lycka har ministern accepterat att vi inte behöver avge själva lagförslag­et förrän på våren, säger Rönn.

 ??  ??
 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? BYRÅKRATI I LADUGÅRDEN. Djurstalla­r har en miljöpåver­kan som förutsätte­r miljötills­tånd. I framtiden, när byråkratin ska avvecklas, ska bonden få det genom ett enkelt anmälnings­förfarande i stället för ett jobbigare tillstånds­förfarande.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG BYRÅKRATI I LADUGÅRDEN. Djurstalla­r har en miljöpåver­kan som förutsätte­r miljötills­tånd. I framtiden, när byråkratin ska avvecklas, ska bonden få det genom ett enkelt anmälnings­förfarande i stället för ett jobbigare tillstånds­förfarande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland