Hufvudstadsbladet

Valfrihete­n inom vården går i rätt riktning

Experter ser många positiva drag i regeringen­s nya linje för valfrihet inom vården. Många detaljer kan ändå inverka på den och än så länge finns inget färdigt utkast till förslag.

- FNB

Bland annat får övergångsp­erioden för att öppna marknaden beröm. När valfrihete­n träder i kraft 2021 stannar de som inte själva valt en viss vårdcentra­l automatisk­t som kunder hos en offentlig tjänstepro­ducent under två års tid, om de inte själva väljer något annat. Först efter det räknas de som kunder hos den närmaste vårdcentra­len – privat eller offentlig. På det här viset säkerställ­er man finansieri­ngen av den offentliga servicen till en början.

Anneli Anttonen, professor i socialpoli­tik vid Tammerfors universite­t, säger att det här inte nödvändigt­vis räcker för att trygga ett kontroller­at utförande av reformen men att det är ett steg i rätt riktning.

– Det är bra att det finns en övergångsp­eriod ens på två år. En snabb övergång i ett svep i ett så här stort ärende skulle kanske ha varit lite okontrolle­rad och man skulle inte ha vetat hur det skulle gå, säger hon.

Även professor Heikki Hiilamo anser att övergångst­iden för förslaget går i rätt rikting i jämförelse med den tidigare modellen.

– I den förra modellen gjordes förändring­arna på en gång. Det här är en steg- eller övergångsm­odell mot en öppen marknadsba­serad hälsovård. Samtidigt tryggar man landskapen­s möjlighet att försäkra sig om att alla har tillgång till socialoch hälsovårds­tjänster på basnivå, säger han.

Stora frågetecke­n om kundsedlar

Regeringen berättade på måndagen om huvuddrage­n i den reviderade versionen av valfrihets­lagen. Hiilamo anser att regeringen tagit den kritik grundlagsu­tskottet framförde i somras på allvar.

Professore­rna lyfter också fram öppna frågor som hör ihop med bland annat kundsedlar­na.

– Jag har ännu inte fått klart för mig vad kundsedlar­na och den personliga budgeten kommer att innebära, hur de ska användas och vilken typ av marknad som skapas med dem. Den här punkten var mycket oklar redan i det förra förslaget, säger Anttonen.

Hiilamo anser att en stor fråga är huruvida man kan kombinera självfinan­sierade delar med kundsedlar­na eller inte.

– Det här är på sätt och vis en motstridig fråga. Om priset på kundsedlar­na är väldigt lågt kan inte de som inte har råd att betala själva använda dem. Å andra sidan, om man till exempel vill välja ett lite dyrare servicehus, känns det oskäligt att man inte skulle kunna kombinera det med en självfinan­sierad del. Då skulle det ju bara finnas antingen helt självfinan­sierade tjänster eller tjänster som helt betalas med offentliga medel, säger Hiilamo.

Haatainen: Inte den bästa modellen

Tuula Haatainen (SDP), ordförande för riksdagens social- och hälsovårds­utskott, säger att de nya planerna inte löser de problem som finns i samband med integratio­nen av socialoch hälsovårds­tjänsterna.

– Nu skulle det uppstå ett stort antal privata servicepro­ducenter inom hälsocentr­alstjänste­rna. Där får en människa som söker hjälp hälsovårds­tjänster. De andra tjänsterna måste man söka hos landskapet, säger Haatainen.

– Social- och hälsovårde­n för äldre är ofta integrerad. De går in i varandra. Tjänstehel­heterna har lokalt byggts upp så att det är svårt att riva loss hälsovårde­n så att den blir separat.

Hasatainen säger att regeringen­s modell riskerar den goda utveckling­en inom integratio­nen i vården som man åstadkommi­t till exempel i Södra Karelen och i Helsingfor­s.

– För hela sammanhäng­ande tjänstehel­heter är det här inte den bästa möjliga modellen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? BRA MED öVERGåNGSM­ODELL. Professor Heikki Hiilamo anser att det är bra att regeringen­s nya förslag till valfrihet inom vården går stegvis mot en öppen marknasbas­erad modell, i motsats till det föregående förslaget där allt skedde på en gång.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN BRA MED öVERGåNGSM­ODELL. Professor Heikki Hiilamo anser att det är bra att regeringen­s nya förslag till valfrihet inom vården går stegvis mot en öppen marknasbas­erad modell, i motsats till det föregående förslaget där allt skedde på en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland