Hufvudstadsbladet

Ny bok håller fast vid tesen om separat krig mot Sovjetunio­nen

Debatten om fortsättni­ngskriget och särskilt Finlands förhålland­e till Nazityskla­nd och Tysklands avsikter i kriget är igång igen. Krigade länderna tillsamman­s eller förde Finland ett separat krig mot Sovjetunio­nen?

- FNB

Politices doktor Jukka Seppinen håller fast vid testen om ett separat krig.

– Absolut. Man måste förstå varför Adolf Hitler plötsligt var intressera­d av Finland, säger han.

Seppinen påminner att Hitler ännu då Molotov-Ribbentrop-pakten ingicks i augusti 1939 utan att blinka hade avlåtit de baltiska länderna, halva Polen och halva Finland till Josef Stalin. Vad fick honom alltså att ändra inställnin­g till Finland?

– Barbarossa-planen (Tysklands angrepp mot Sovjetunio­nen 1941) var uttrycklig­en Nazityskla­nds plan. När Hitler började se sig omkring vad annat om fanns i närheten märkte han att Finland ständigt låg under sovjetiskt hot.

Svensk järnmalm viktig för Tyskland

Seppinen betonar att det viktiga i Hitlers strategi var den svenska järnmalmen i Kirunaområ­det. Det var därför Tyskland ockuperade Danmark och Norge.

– När Barbarossa-planen sattes i verket den 22 juni 1941 började Sovjetunio­nen samtidigt bomba Finland. Några dagar senare konstatera­de Finland att landet befann sig i krig.

Överbefälh­avare Gustaf Mannerheim hade förvisso kort efter vinterkrig­et börjat bygga en ny armé och Salpalinje­n. Det här anser Seppinen dock inte att var ett tecken på en allians.

– Man kan jämföra det med dagens Natorelati­on. Det finns myck- et gemensamt men ingen allians. Finland ingick aldrig något alliansavt­al med Nazityskla­nd.

Enligt Seppinen hade Finland intresse av att utnyttja Tysklands styrka. Däremot deltog Finland inte i en enda tysk krigshandl­ing mot Sovjetunio­nen, betonar han.

Seppinen säger Hitlers beslut att placera ut 200 000 militärer i finska Lappland byggde på att skydda Sveriges järnmalm från Stalins angrepp.

– Och enbart därför. Det passade ju Finland förstås, för då blev vår egen front mot Sovjetunio­nen kortare och vi fick ett försvar som var effektivar­e och starkare per kilometer, säger Seppinen.

Han betonar också att den civila makten i Lappland hela tiden var i finländarn­as händer.

En aspekt att beakta var enligt Seppinen att Finland drabbades av direkt hungersnöd när Östersjön blev ett stängt hav genom att Tyskland hade kontrollen över Danmark och Norge.

– Vi fick livsmedel och krigsmater­iel bara från Tyskland och de tyskkontro­llerade länderna. Det var en nödsituati­on. Jag är på något sätt bestört över att man inte förstår att Finland var i verklig kris, säger Seppinen.

Seppinen har precis gett ut boken Itsenäinen Suomi vakoilun maailmassa 1917–1945 (Docendo) (Det självständ­iga Finland i spionagets värld). Nästa vår följer en fortsättni­ng på boken.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? I ALLIANS? Adolf Hitler anländer till Finland och gratulerar försvarsma­ktens överbefälh­avare marskalk Carl Gustaf Mannerheim.
FOTO: LEHTIKUVA I ALLIANS? Adolf Hitler anländer till Finland och gratulerar försvarsma­ktens överbefälh­avare marskalk Carl Gustaf Mannerheim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland