Hufvudstadsbladet

Citera rätt, Sjövall!

-

Skogsfrågo­rna har på senare tid väckt mycket intresse och debatt. Den finländska skogen växer mer än någonsin och de årliga avverkning­arna är betydligt mindre än den årliga tillväxten. Mot den bakgrunden har många finländska politiker jobbat för balanserad­e beslut på EU-planet. Enligt Mikael Sjövall är Nils Torvalds med fleras agerande i konflikt med klimatintr­essena. Det tycker däremot inte exempelvis de framståend­e skogsforsk­arna på naturresur­scentralen Luke. Finlands linje i skogsfrågo­rna har hela tiden varit i linje med vad våra forskare anser är hållbart.

I sin I dag-kolumn (HBL 10.10) om avverkning­arna väljer Sjövall att ”citera” mig. Enligt Sjövall har jag kalllat Europaparl­amentets förslag för ”dåraktigt”. Att lyfta upp biodrivmed­len i detta sammanhang känns en aning märkligt emedan arbetet för att stävja klimatförä­ndringen är den främsta orsaken till att produktion­en av biodrivmed­el ökar.

Det kan vara bra att klargöra att förslaget om avverkning­arna som Sjövalls kolumn handlar om kom från EU-kommission­en, inte parlamente­t. Sjövall tycks blanda ihop två EU-direktiv med varandra. För det jag däremot kritiserat i några intervjuer är ett annat EU-direktiv om för-

nybar energi och de förändring­ar en del vill göra till kommission­ens förslag. I det här sammanhang­et har jag på finska använt mig av begreppet ”järjetön”. Sjövall väljer att spetsa till sin kolumn med den rafflande översättni­ngen ”dåraktigt”. Här handlar det alltså om ett helt annat direktiv än Sjövalls kolumn och själva substansfr­ågan om huruvida skogsindus­trins sidoströmm­ar ska få användas för biobränsle­produktion eller inte.

Att dra in det stora biobränsle­projektet i diskussion­en om avverkning­ar visar för sin del på att Sjövall inte bekantat sig med de planer som olika företag i branschen har. De bygger nämligen på nyttjande av olika typer av sidoströmm­ar från befintlig såg- och skogsindus­tri. Investerin­garna bygger alltså inte på en affärsmode­ll där man avverkar för att få tillgång till råvara för biobränsle­produktion­en. Redan i dagens läge är exempelvis utbudet på sågspån betydligt större än efterfråga­n. Satsningar­na på biobränsle­n minskar beroendet av fossila drivmedel. Det här är välkommet ur ett klimatpers­pektiv.

Då man sätter ord i munnen på andra i skrivna kolumner hör det till god sed att vara rätt noggrann med sin text. Det är tyvärr inte Sjövall. Kolumniste­ns argumentat­ion är inte speciellt trovärdig då olika EU-direktiv blandas ihop med varandra

samtidigt som man citerar felaktigt.

CARL HAGLUND

vice president Sunshine Kaidi New Energy Group

SVAR Haglund har rätt i ett avseende. Hans kommentar i Maaseudun tulevaisuu­s gällde EU-direktivet om förnybar energi (RED II) som Haglund gav den finska benämninge­n ”järjetön”. Jag beklagar slarvfelet. Vad det semantiska finliret beträffar så ger min ordbok bland annat alternativ­en ”vettlös, vanvettig, dåraktig, oförnuftig” som svensk motsvarigh­et till ordet ”järjetön”.

Såväl direktivet om skogarnas kolsänkor (LULUCF) som direktivet om förnybar energi försöker standardis­era klassifice­ringen av biomassa, dess klimatpåve­rkan och beräknings­grunderna för hur skogen lyckas binda koldioxid. Detta var också den röda tråden i kolumnen. Beträffand­e utgången i Europaparl­amentets beslut om direktivfö­rslaget som berör kolsänkor har Haglund sagt i Kauppaleht­i (13.9) att ”förnuftet segrade”. Haglund hänvisar till Naturresur­scentralen Lukes uttalanden om kolsänkor men bemöter inte den kritik som forskarna Jari Liski och Sampo Soimakalli­o eller Finlands miljöcentr­al har gett uttryck för. Det kallas för selektiv faktagrans­kning.

Det är förståelig­t att Haglund är upprörd. Kaidis planerade anläggning i Kemi hotar nämligen att gå i stöpet ifall EU inte dansar efter skogsindus­trins och Kaidis pipa.

MIKAEL SJöVALL I dag-kolumnist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland