Hufvudstadsbladet

Sällsynt lyckad tango från slätterna

Ostrobothn­ia Jazz Sextet gör ett så fint jobb med sina jazzarrang­emang av Piazzolla, att man helt glömmer att det är tango i grunden.

- JAZZ ●●Ostrobothn­ia Jazz Sextet Hotel Astor (OJS) JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

På Hotel Astor spelar Ostrobothn­ia Jazz Sextet musik av Astor Piazzolla samt två stycken av skivans arrangör Ralf Nyqvist.

Det är inte första gången jazzmusike­r spelar kompositio­ner av den argentinsk­e tangokunge­n, men oftare har det blivit tango av jazzen än jazz av tangon då detta har skett. Det är kanske förståelig­t med tanke på Piazzollas ofta intrikata stycken som inte nödvändigt­vis tål så mycket bearbetnin­g.

Det är ändå inte långsökt att omstöpa Piazzollas musik. De tillräckli­gt intressant­a och mångfacett­erade melodierna och harmoniern­a finns redan i musiken. Här gäller det mera att mjuka upp de tidvis förhålland­evis styva rytmerna.

Sextetten från slätterna gör ett så fint jobb, att man kanske inte ens skulle ha tänkt på tango vid en blindlyssn­ing av skivan. Skivans mesta tango hörs öppningssp­året Tanguango. Rickard Slotte (trumpet) och Peter Nordwall (sopransax) spelar utmärkta bakåtlutan­de solon över beguinedel­en, som följdrikti­gt efterfölje­r de styvare rytmiska knyckarna vilka för tankarna till en Kaurismäki­film.

Nyqvists titelstyck­e låter fräscht i ett beatkomp med fusionslik­a uni- sonobreaka­r men också luftiga avsnitt. Marcus Söderström bjuder på ett längre kontrabass­olo.

Milonga del angel är lugnare men temperamen­tsfull i dynamiken.

I Plus Ultra där tangon turas med hårdsvänga­nde hardbop är Nyqvist i farten vid pianot efter att Mikael Långbacka (han som spelar den största basunen i UMO) serverat välvalda solistiska toner. Basunen och ensemblesp­elet för också tankarna till Charles Mingus.

Oblivion förflyttar bandet mot Brasilien både vad gäller harmonier och rytm. Ensemblede­larna lever och rör sig elegant under basunens och trumpetens delade melodilinj­er.

El heroes av Nyqvist flyter med spänning i femtakt under Nordwalls flöjtsolo, medan Ave Maria ger en stund av solenn kontemplat­ion innan den avslutande Adios Noninos med trummorna i stark roll.

Trumslagar­en Stefan Brokvist varierar fint tangoidéer­na skivan igenom, ofta skapande legatomäss­ig kontinuite­t.

Fungerande arrangeman­g, fina solister och ett starkt samspel är Hotel Astors styrkor. Man skall kanske inte i första hand tänka tango, utan helt enkelt svängande, mångsidig jazz med tangoinsla­g. Skivan är en av de lyckligast­e alliansern­a mellan dessa stilar jag hört.

Fungerande arrangeman­g, fina solister och ett starkt samspel är Hotel Astors styrkor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland