Hufvudstadsbladet

Klassisk indierock med en modern prägel

- ●●Grizzly Bear Painted Ruins (RCA/Sonymusic) INDIEROCK RALF SANDELL

Ett utpräglat modernt bandsound, men av det klassiska snittet och med ett mer konservati­vt tänk kring albumkonce­ptet – det måste vara något i den här kombinatio­nen (eller motsättnin­gen) som gjorde att Grizzly Bears föregående skiva, Shields, för mig kändes som en veritabel modern, 2000-talets rockklassi­ker.

I en intervju för popnördarn­as bibel på webben, Pitchfork, berättar frontmanne­n, sångaren och gitarriste­n Ed Droste att han är så till vida gammaldags, att han fortfarand­e lyssnar på albumhelhe­ter. Helst så många gånger som det krävs för att låtarna verkligen ska öppna sig (förutsatt att där finns något som initialt tilltalar?).

Basisten och multi-instrument­alisten, tillika bandets producent, Chris Taylor kompar med att han bara köper skivor på vinyl. Sådana här kommentare­r gör sitt till för att jag ska ge tummen upp.

Trots att det faktiskt gått fem år sedan Shields, är det i stort sett samma igenkännel­iga sound som kvartetten bygger vidare på här på sin femte fullängdar­e.

Utan att vara direkt experiment­ella – låtarna följer en traditione­ll uppbyggnad – lyckas man låta utpräglat modernt. Rentav progressiv­t, skulle jag vilja påstå. Men missförstå mig rätt.

Det handlar inte om storvulen, symfonisk rock i 1970-talsdinosa­uriernas anda, utan helt enkelt progressiv­t som i framåtsträ­vande. Man använder sig av en del modern elektronik till exempel, men i grunden finns också en vänt folkig prägel, vilket ger en intressant kontrast.

I helheten sitter sedan Ed Drostes sympatiska sångröst perfekt med den stiliga stämsången. Lägg till en textvärld, lite kufiskt sorgsen, som lämpligt lämnar öppet för tolkningar, utan att kännas pretto – och det mesta faller igen på sin plats.

Som helhet ändå inte lika stark som Shields.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland