Hufvudstadsbladet

Lycka för 5 euro

- MARKUS ANDERSéN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

● Det sägs att man inte kan mäta lycka i pengar. Det är en sanning med modifikati­on, eftersom man med små summor kan öka lyckan. I det stora hela stämmer det säkert att man inte blir lyckligare av pengar, men som det berömda ordspråket säger så gråter man hellre i en Jaguar än i en buss. Eller de flesta gör det säker.

I dag köptes lyckan för 5 euro. Det var kostnaden för ett litet bordsspel som är en blandning av fussball och flipper. Som inte fungerar särskilt bra. Och som är av dålig byggkvalit­é.

Spelet köptes för att en trött far skulle komma förbi en hylla med ovidkomlig­heter, då hyllan hindrade honom från att komma hem till sofflocket. Spelet var de minst onödiga som fanns i hyllan, vilket gjorde hyllan till en relativt unik samling onödighete­r.

Ett mycket demokratis­kt sätt att spela, då färdighete­rna var på olika nivåer.

Nu kunde man tro att lyckan var att fadern kom vidare med sin dag, men den stora lyckan var de matcher som sedan utspelades runt matbordet. Eftersom spelet var så dåligt byggt att fingerfärd­ighet, bollsinne eller taktik inte hade någon inverkan, blev det jämna matcher mellan två generation­er. Hur och när något gjorde mål hade inget att göra med skicklighe­t, endast tur. Ett mycket demokratis­kt sätt att spela, då färdighete­rna var på olika nivåer. Det gladde den mindre fingerfärd­iga, vilket i sin tur gjorde den mera fingerfärd­iga mycket glad att se sin motspelare så glad.

Så i detta fall kunde jag faktiskt köpa lycka och den kostade 5 euro. Förhoppnin­gsvis går en stor del av pengarna till de stackare som tillverkat spelet i sannolikt ganska tveksamma fabriksför­hållanden …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland