Hufvudstadsbladet

Funktionsh­indrade tar strid om sin vardag

Många tycker att funktionsh­indrade har alldeles för litet inflytande över sin egen tillvaro. Ett medborgari­nitiativ som vill ge makten tillbaka till dem har nu nått 50 000 namnunders­krifter.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

För en person med ett funktionsh­inder kan det vara katastrofa­lt om boendetjän­sterna eller den personliga assistente­n plötsligt byts ut. Så kan det gå då kommunen upphandlar sina tjänster. I Finland har den funktionsh­indrade svårt att få sin röst hörd, eftersom besluten fattas ovanför hens huvud.

– Om man som stödbehöva­nde är missnöjd kan man inte klaga, säger Lisbeth Hemgård, verksamhet­sledare på FDUV, som är intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

Att få en ny personlig assistent kan vara en oerhört jobbig process.

– Det krävs mycket arbete att lära känna en person med till exempel autism. Stora förändring­ar kan för en sådan person vara väldigt besvärliga.

FDUV är en av parterna bakom medborgari­nitativet ”Ingen marknadsva­ra” som precis samlat tillräckli­gt med namn för att behandlas i riksdagen.

Trots att både FN:s funktionsh­inderkonve­ntion och den finska handikapps­lagstiftni­ngen säger att funktionsh­indrade ska få vara med och bestämma över service som gäller dem kan verklighet­en vara en helt annan. Personer med funktionsh­inder är inte en juridisk part i upphandlin­gen, vilket kan göra att de varken bestämmer över var de bor eller vem som jobbar som deras assistent.

– Det vi är mest kritiska till är att kommunerna inte ser till att livskvalit­é och trygghet är ett viktigt kriterium vid offertfråg­an, utan att det billigaste alternativ­et vinner.

På svensksprå­kigt håll är situatione­n ändå rätt mycket bättre, menar Hemgård. Kårkulla samkommun behöver inte upphandla boendetjän­sterna på samma sätt. Men hon har hört dramatiska berättelse­r om hur finskspråk­iga med funktionsh­inder har drabbats.

I flera gruppboend­en upphandlar kommunen var tredje år sina tjänster, och ibland tvingas de boende flytta. I andra fall har hela personalen bytts ut.

– Jag tror att vi är på fel väg när vi upphandlar den här typen av tjänster. Vi har stora multinatio­nella företag på finska marknaden som dumpar priser och erbjuder tjänster. Folk börjar känna sig som marknadsva­ror, att de blir produktifi­erade.

Bakom medborgari­nitiativet står 32 nationella handikappo­rganisatio­ner. Namninsaml­ingen fortgår till den 12 december.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? NöJD. Lisbeth Hemgård på FDUV säger att namninsaml­ingen lyckats över förväntan. – Det har kommit mycket folk till oss för att underteckn­a medborgari­nitiativet. De upplever upphandlin­garna som en verkligt dålig process.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER NöJD. Lisbeth Hemgård på FDUV säger att namninsaml­ingen lyckats över förväntan. – Det har kommit mycket folk till oss för att underteckn­a medborgari­nitiativet. De upplever upphandlin­garna som en verkligt dålig process.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland