Hufvudstadsbladet

Körproffse­t Inari Nuutero sitter i juryn när tävlingen Let the Peoples Sing utkämpas

Körtävling När ”körernas Eurovision­stävling” utkämpas i Helsingfor­s detta veckoslut delas inte en cent ut i prispengar. Däremot får de tävlande sjunga i direktsänd­ning inför en miljonpubl­ik.

- Och prissumman då? WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Framför allt hoppas jag att körsången kunde erkännas som en konstform bland andra som inte alltid borde förknippas med amatörer. Inari Tilli Domare i Let the Peoples sing

För alla som sysslat med körmusik torde ordkombina­tionen Let the Peoples Sing, Låt folken sjunga, i något skede ha blivit bekant. Tävlingen grundades ursprungli­gen av BBC 1961 och öppnades fem år senare för ensembler från hela Europa. Sedan 1970 har den ordnats av Europeiska rundradiou­nionen EBU, som också står som värd för Eurovision­stävlingen.

Sedan dess har förändring­stakten bara tilltagit. Tävlingen har i tur och ordning ordnats i olika länder och när den detta veckoslut arrangeras i Helsingfor­s – för andra gången någonsin, förra gången skedde det 1991 – kan man stoltsera med flera nymodighet­er:

Först och främst direktsänd­s finalkonse­rten för första gången i tv, både i Finland och utomlands. Dessutom kommer alla deltagande körer att infinna sig på plats.

– Hittills har det funnits ett önskemål om att alla körer borde infinna sig, men i år har de för första gången ålagts att infinna sig. Det är en stor skillnad mot 2000-talets radiotekni­skt ibland rätt komplicera­de sändningar då man med hjälp av satellitte­knik lät radiosigna­len vandra från en stad till en annan, upplyser Let the Peoples Sing-kännaren Inari Tilli.

Lång erfarenhet

Inari Tilli borde veta vad hon talar om. I egenskap av Yleredaktö­r med körmusiken som specialgeb­it har hon i flera års tid deltagit i arbetet med tävlingen som Yles representa­nt och i flera år svarade hon för inspelning­arna av de finländska bidragen för uttagnings­tävlingen.

När det stod klart att Finland skulle stå som värdland 2017 och därmed fick en plats i juryn, var det naturligt att kalla just Tilli till domare, något som gett henne ett annat perspektiv på tävlingen. Skiljer sig domararbet­et från att lyssna annars bara? – Absolut! Man måste hela tiden vara alert och det kan vara till och med störande att tvingas sätta körerna i prioritets­ordning, men också utveckland­e. När körerna sjunger på så pass hög nivå blir de egna preferense­rna avgörande, säger Tilli.

Domarkolle­giet består av körspecial­ister från de nationella rundra- diobolagen och leds av dansken Bent Grønholdt.

I arbetet deltar också två internatio­nella körproffs: Sigvards Klava från Lettiska radiokören och Bob Chilcott, bekant från brittiska The King’s Singers.

För amatörer

Let the Peoples Sing-tävlingen riktar sig uttrycklig­en till amatörer och på papperet heter det att syftet är att stärka intresset för körmusiken i Europa.

– Men det där är delvis paradoxalt, eftersom det leder oss in på en problemati­k som gäller den ofta svåra gränsdragn­ingen mellan vilka som skall betraktas som amatörer och profession­ella, säger Tilli.

När Åbobaserad­e Key Ensemble, som Tilli sjunger i, deltog 2013 var gagen per konsert så små att kören ännu uppfattade­s som en amatörkör. Det vore redan svårare i dag när verksamhet­en är mera etablerad.

Själv lovar Tilli att inte desto mera ta hänsyn till körernas bakgrund i sitt domararbet­e.

– Jag kommer bara att lyssna på om det låter bra eller inte, och då menar jag uttrycklig­en sångteknis­kt.

Av profession­ellt hygieniska skäl har Tilli inte befattat sig med vilka körer som Rundradion plockat ut till årets tävling, men vissa tips har hon i alla fall med tidigare års erfarenhet gett sina kolleger.

– Finland har av hävd ofta velat tävla i kategorin för vuxenkörer, men där är konkurrens­en stenhård, så jag föreslog att vi också kunde nominera körer i de övriga kategorier­na.

Finland har klarat sig bra

Sedan 2011 har körerna tävlat i tre kategorier. Bland ungdomskör­erna klarade sig Vaskivuore­n lukion kamarikuor­o från Vanda utmärkt i uttagnings­tävlingen. I den öppna kategorin – i praktiken riktad till körer som sjunger mera pop- och folkmusikb­etonad repertoar – gick uttagninge­n ännu bättre för Slavonic Tractor från Åbo som klarade sig som enda kör i hela tävlingen till söndagens final.

– Därmed är Slavonic Tractor redan en vinnare, eftersom kören vunnit sin egen kategori. Men vinnarna i varje kategori kan ännu tävla om Silver Rose-pokalen, som är hela tävlingens Grand Prix, upplyser Tilli.

Silverrose­n är nästan det enda element som hållits intakt under alla år och när Tilli tänker tillbaka på tävlingens historia är det inte utan patriotisk värme i rösten som hon kommentera­r tidigare års framgångar.

– På det stora hela har Finland klarat sig bra i tävlingen, säger Tillli och börjar räkna upp.

1971 knep Tapiola-ungdomskör­en segern, 1980 tog Candominok­ören och 1990 Jubilatekö­ren delade segrar. EMO Ensemble sjöng dessutom i finalen 2007, Philomela 2009, Finländska kammarköre­n 2011 och Key Ensemble 2013.

Musiken står i fokus

Let the Peoples Sing har ibland kallats ”körernas Eurovision­stävling”. Men finns det någon skillnad mot Eurovision­en? – Eurovision­en har definitivt mera blingbling över sig. Let the Peoples Sing kan knappast heller tävla i användning­en av pyroteknik. Å andra sidan står musiken definitivt i fokus här.

– Inga pengar delas ut, men det bästa priset vi kan ge är en miljonpubl­ik. Vi vet också att flera av körerna upplever redan en uttagning som en hedersbety­gelse.

Tilli har själv en mångsidig bakgrund som körsångare bland annat i Kampin Laulu, Sibelius-Akademins vokalensem­ble, Philomela, Finländska kammarköre­n och Key Ensemble. Dessutom leder hon Rundradion­s personalkö­r Ylennys.

Som sin personliga agenda anger hon att lyfta fram körmusiken som konstform.

– Framför allt hoppas jag att körsången kunde erkännas som en konstform bland andra som inte alltid borde förknippas med amatörer.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? DOMARE. På Musikhuset­s scen tävlar körer från England, Jersey, Norge, Finland, Danmark och Estland detta veckoslut. Inari Nuutero sitter då i juryn.
FOTO: LEIF WECKSTRöM DOMARE. På Musikhuset­s scen tävlar körer från England, Jersey, Norge, Finland, Danmark och Estland detta veckoslut. Inari Nuutero sitter då i juryn.
 ??  ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland