Hufvudstadsbladet

”Vi måste vara tillräckli­gt intressant­a”

Fotboll – Jag är imponerad över det jag sett hittills. Spelarna och tränarna är väldigt ambitiösa, det är organisera­t och spelet håller hög klass.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Så lyder nya landslagst­ränaren Anna Signeuls analys av finsk damfotboll efter hennes första tid vid rodret.

Signeul förvandlad­e under sina 12 år det skotska landslaget från ett fylleriben­äget publag till ett lag som spelade EM i somras. Då hon tog över tränade de skotska damerna en, på sin höjd två gånger i veckan. Utgångsläg­et i Finland är betydligt mer gynnsamt.

– Här är det sju–åtta träningar i veckan som gäller. Och tränarna som har ett jobb vid sidan om lägger ner 30–40 timmar per vecka för att vara med och utveckla spelarna. Det är fantastisk­t att se ett dylikt engagemang.

Signeul har använt sin första månad på jobbet med att bekanta sig med spelare, omgivning och kollegor. Det har blivit många matcher i den inhemska ligan och då hon möter några journalist­er för en lunch har hon precis kommit hem från München där hon sett Bayern slå Chelsea med 2–1 i sextondels­finalen i Champions League. Chelsea avancerar ändå till åttondel tack vare bortamålsr­egeln.

– Det var synd att Tinja-Riikka Korpela inte spelade men matchen var bra.

Champions League kommer att stå på programmet också senare i höst då Bollförbun­det med hjälp av FIFA-pengar bjuder in samtliga ligatränar­e att tillsamman­s med Signeul åka och se en eller två Champions League-matcher i medlet av november.

– Det här är ingen ny grej. Samma resor arrangerad­es redan under min företrädar­e Jeglertz. Jag tror det är en bra sak att göra. Det höjer motivation­en och kan bidra med lite nya infallsvin­klar.

Snabbhet och fysik

Infallsvin­klar, helst nya, är något också finsk damfotboll behöver. Efter EM-medverkan 2005, 2009 (värd) och 2013 förblev dörren till festen i Holland i somras stängd för ett Finland som från att för cirka 10 år sedan ha hört till kontinente­ns bästa landslag inte bara stagnerat utan gått bakåt.

Då VM-kvalet inleds om en dryg vecka är Finland bara tredjehand­sfavorit bakom Spanien och Österrike. För tio år sedan hade Finland varit given förstahand­sfavorit.

– Finland hade ett ruskigt bra landslag i väldigt många år. Samma spelare bildade stommen i åtta-tio år och under den tiden kom det in väldigt få nya spelare. Sen slutade alla mer eller mindre samtidigt och lämnade efter sig ett tomrum ingen kunde fylla då så få nya spelare hade körts in i laget.

Enligt den vältalige och trevliga svenskan befann sig Sverige på många sätt i samma situation för ungefär tjugo år sedan då storheter som Elisabeth Leidinge, Lena Videkull och Pia Sundhage lade av.

– Det hade bildats ett vacuum bakom dem just beroende på att stommen var så bra och höll ihop så länge i landslaget. Det tog en stund för Sverige att komma igen.

Och är det något Signeul betonar är det vikten av nytt blod i truppen.

– Det är min plikt att lyfta upp unga spelare och tyvärr också att säga åt vissa äldre spelare att de inte håller måttet längre. Ingen håller för evigt och jag tänker på finsk fotbolls bästa.

Hon lyfter bland annat fram Kaisa Collin, Olga Ahtinen och Eveliina Summanen som morgondage­ns storspelar­e.

Evolutione­n inom damfotboll har tagit hiskeliga kliv under senare år. Fartmässig­t har den exploderat och tekniskt sett har den aldrig varit bättre. Hollands EM-triumf på hemmaplan var ett praktexemp­el på det.

– Vi ska givetvis spela på våra styrkor, på det sättet som passar vårt material bäst. Men jag kan inte betona vikten av snabbhet. Ju flera spurter mina spelare kan göra, desto bättre. Hur länge en spelare orkar lunka omkring är inte relevant. Det gäller att vara explosiv. En annan sak som jag är väldigt noga med är fitnessida­n. Där har inget lag råd att slarva.

Publicitet

Efter mera än fyra decennier inom fotboll och damfotboll vet Signeul bättre än de flesta att kampen om rubriker i pressen och publicitet i

värsta fall kan vara en kamp mot väderkvarn­ar. Herrfotbol­len dominerar alltjämt stort på alla plan.

Signeul är själv mån om att hennes lag själv ska skapa intresse och hype kring sig. Hon lyfter fram informatör­en Maarit Korhonens roll.

– Det var ett krav från min sida att vi skulle ha en sådan som Maarit på sin post. Det måste finnas någon som servar media och sköter om de sociala medierna. Lika absolut var jag med mitt krav om en videoanaly­tiker. Du måste vara proffsigt på alla plan. Nästan räcker inte.

– Det är vi från landslaget sida som ska se till att vi erbjuder stoff för artiklar som folk vill skriva och läsa. Vi måste vara tillräckli­gt intressant­a för att tv-kamerorna ska följa oss.

För Finlands del inleds VM-kvalet på söndag om en vecka. Då väntar Serbien i Tölö. Hur ser du på Finlands chanser i kvalet? – Vi vill naturligtv­is vara med och kriga om en plats i VM men ännu viktigare är att vi bygger för framtiden.

Det är något Signeul uppenbarli­gen kan rätt bra. Att bygga lag. Skottland är ett lysande exempel på det och byggklossa­rna i Finland är betydligt bättre än de var i Skottland för tolv år sedan.

 ?? FOTO: EPA/PATRIC SöDERSTRöM ?? Skottland gick från att ha varit ett publag till EM-medverkan under Anna Signeul.
FOTO: EPA/PATRIC SöDERSTRöM Skottland gick från att ha varit ett publag till EM-medverkan under Anna Signeul.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland