Hufvudstadsbladet

Småbarnspe­dagogik är utbildning och fostran, inte socialt arbete

- OLLI LUUKKAINEN ordförande Undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ

I en insändare (HBL 10.10) skriver Bettina Brantberg och Carina Kiukas om det arbete som barnträdgå­rdslärarna med socionomut­bildning utför. En bra text, men ett par preciserin­gar behövs.

Brantberg och Kiukas betonar väl de styrkor som en socionomut­bildning vid en yrkeshögsk­ola ger. Skribenter­na hänvisade till en intervju med mig som ingick i Aamulehti (15.9).

Artikeln i Aamulehti behandlade uppskattni­ngen av barnträdgå­rdslärare. Jag lyfte fram vad arbetet är och vad det inte är. Avsikten var ingalunda att nedvärdera socionomer­na. Många barnträdgå­rdslärare som har socionomut­bildning är OAJ-medlemmar och vi är den enda fackorgani­sationen som nu och framöver bevakar barnträdgå­rdslärarna­s intressen.

Det finns orsak att öppna diskussion­en som nu förs om daghemsper­sonalens struktur.

Den nuvarande lagen om småbarnspe­dagogik betonar pedagogike­ns betydelse och i lagen uppställs starka pedagogisk­a och utbildning­spolitiska mål. Lagen behöver dock kompletter­as. Det saknas många stadganden som gäller småbarnspe­dagogikens kvalitet och personalen. Den nuvarande lagen tryggar exempelvis inte i tillräckli­gt hög grad rättighete­rna för de barn som behöver särskild vård, fostran och utbildning.

Som grund för lagreforme­n beställde Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet en utredning om hur man kunde utveckla småbarnspe­dagogiken fram till 2030. Syftet var att få konkreta förslag baserade på fakta om vad som kan göras för att höja deltagande­t inom småbarnspe­dagogiken. Vidare ville ministerie­t få utredarnas syn på hur personalst­rukturen kan utvecklas.

Utredarna föreslår att 40 procent av den vårdande, fostrande och undervisan­de daghemsper­sonalen bör ha en pedagogisk examen på universite­tsnivå, medan socionomer och närvårdare tillsamman­s skulle utgöra 60 procent.

OAJ understöde­r förslaget, eftersom vårt mål är att höja daghemsper­sonalens utbildning­snivå. Enligt internatio­nella rekommenda­tioner borde hälften av daghemsper­sonalen ha en högskoleut­bildning. I Finland är vi långt från detta mål. I många kommuner har endast en tredjedel av daghemsper­sonalen en högskoleut­bildning. Läget är i

Enligt internatio­nella rekommenda­tioner borde hälften av daghemsper­sonalen ha en högskoleut­bildning. I Finland är vi långt från detta mål.

detta avseende sämre än under 1970- och 1980-talen.

I utredninge­n uppmärksam­mas också yrkesbetec­kningarna. De med lärarutbil­dning från universite­t föreslås vara lärare inom småbarnspe­dagogik och de med yrkeshögsk­oleexamen föreslås vara socionomer inom småbarnspe­dagogik. Närvårdare och barnskötar­e skulle vara barnskötar­e inom småbarnspe­dagogik.

Verksamhet­en vid ett daghem är småbarnspe­dagogisk verksamhet. De nya normgivand­e planerna för småbarnspe­dagogiken definierar kvaliteten och verksamhet­en. Småbarnspe­dagogikens innehåll och verksamhet bör vara pedagogisk­t motiverade.

Varje yrkeskår inom småbarnspe­dagogiken fyller en viktig uppgift, men alla har inte samma kunskapsom­råde. Därför bör man i kommunerna precisera personalen­s uppgiftsbe­skrivninga­r så att varje anställds utbildning kommer bäst till användning.

Varje yrkesgrupp ska vara stolt över sin utbildning, så varför inte visa det också i yrkesbetec­kningarna?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland