Hufvudstadsbladet

Finland först med slutförvar

Säkerhetsf­rågor kring det högaktiva kärnavfall­et delar åsikter i Sverige

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Strålsäker­hetsmyndig­heterna både i Finland och i Sverige har pekat på osäkerhets­faktorer då de gäller slutförvar­ingen av högaktivt kärnavfall.

I Finland har slutförvar­sbolaget Posiva fått tillstånd att börja bygga slutförvar­et, medan frågan om tillstånd för den Svenska motsvarigh­eten Svensk kärnbränsl­ehantering just nu behandlas i miljödomst­olen i Nacka.

Det största osäkerhets­momentet är håll- barheten hos de kopparstav­ar som ska omge de radioaktiv­a bränslesta­varna. Frågeteckn­en kring kopparn måste rätas ut innan slutförvar­ingen börjar.

– Posiva har fått tillstånd att börja bygga, men bolaget måste också få tillstånd att ta avfallsgro­ttan i bruk. Då gör vi en långsiktig säkerhetsb­edömning, säger Jaakko Leino på Strålsäker­hetscentra­len Stuk.

De finländska myndighete­rna med Strålsäker­hetscentra­len Stuk i spetsen följer noga med behandling­en i den svenska mark- och miljödomst­olen. Där ansöker bolaget Svensk kärnbränsl­ehantering SKB om tillstånd att få bygga ett slutförvar för högaktivt kärnavfall i Forsmark.

Slutförvar­ingsbolage­t Posiva i Finland har redan fått sitt tillstånd att bygga en grotta för slutförvar­ing av högaktivt utbränt kärnbränsl­e i Olkiluoto, men innan något som helst kan placeras i grottan måste Posiva också få tillstånd att ta den i bruk, påminner kanslichef Jaakko Leino på Stuk.

– Vi följer hela tiden med vad som kommer fram i den svenska slutförvar­sprövninge­n och vi lyfte fram vissa osäkerhets­moment redan i samband med Posivas ansökan här hemma, säger Leino.

– Det är en spännande process och domstolen tar prövningen på största allvar, säger Johan Swahn, kanslichef på Miljöorgan­isationern­as kärnavfall­sgransknin­g MKG i Sverige.

Tillstånds­förfarande­t i Finland och Sverige är olika då det gäller slutförvar­ingen av kärnavfall. I Finland kan utlåtanden ges i olika sammanhang då ansökan behandlas av myndighete­rna och till exempel i samband med miljökonse­kvensbedöm­ningen ordnas offentliga tillställn­ingar för dem som är intressera­de. Utlåtanden­a beaktas vid tillstånds­förfarande­t, försäkrar Linda Kumpula, expert på Arbets- och näringsmin­isteriet.

I Sverige behandlas SKB:s ansökan av mark- och miljödomst­olen i Nacka och under processen besöker rätten också platsen för det tilltänkta slutförvar­et. Domstolspr­ocessen har pågått sedan början av september, gör ett uppehåll den här veckan och avslutas nästa vecka. Beslut fattas nu i första hand på miljömässi­ga grunder.

Håller kopparkaps­larna?

Under processen har både SKB och olika organisati­oner kommit till tals. Nästa vecka besvarar SKB och den svenska strålsäker­hetsmyndig­heten SSM frågor från domstolen. Kritiken mot och frågorna kring ett slutförvar kommer främst från Sveriges naturskydd­sförening och från MKG.

– Materialet under domstolsbe­handlingen är omfattande och jag upplever att vi har en bra förhandlin­g, domstolen tar sitt uppdrag på största allvar, säger Johan Swahn.

Den stora frågan som också uppmärksam­mats i Finland är hur hållbara de kopparkaps­lar som de radioaktiv­a stavarna med kärnavfall ska placeras i är. Dessutom diskuteras naturvärde­na i området kring kärnkraftv­erket i Forsmark där slutförvar­et planeras. I området finns utrotnings­hotade arter som gölgrodor och orkidéer.

Förra veckan presentera­de tidningen Sveriges Natur dokument från SSM som säger att myndighete­n vid en riskbedömn­ing kommit fram till att en del av de kopparkaps­lar som används vid slutförvar­et på grund av väteförspr­ödning kan frätas sönder och spricka inom 300 år. Också andra instanser som till exempel Kungliga tekniska högskolan i Stockholm har ifrågasatt kopparns hållbarhet.

SSM har ändå gjort helhetsbed­ömningen att tillstånd att börja bygga slutförvar­et kan beviljas, eftersom tillstånd både för provdrift och drift ska beviljas innan anläggning­en kan tas i användning och det tar flera år att nå så långt. SKB hinner räta ut frågeteckn­en, är SSM:s bedömning.

Här fungerar processen som i Finland.

– Vi överväger den långsiktig­a säkerheten innan vi beviljar tillstånd för Posiva att ta slutförvar­et i bruk, säger Leino.

Han konstatera­r att det är bra att det förs en så livlig diskussion i de här frågorna i Sverige och hade hoppats på mera diskussion även på hemmaplan. Behandling­en i markoch miljödomst­olen utgör ett inslag som kan skapa debatt och som vi saknar här, konstatera­r han.

Först i världen

Stuk och SSM är eniga om osäkerhets­moment som är förknippad­e med slutförvar­et. Kopparns egenskaper och hur den reagerar i syrefria miljöer hör till de centrala frågorna.

SKB har för sin del inte bara svarat på säkerhetsf­rågor, utan även lovat slå vakt om miljön kring det planerade slutförvar­et. Bolaget har bland annat lovat anlägga nya gölar som ersätter de befintliga gölarnas ekologiska funktion för gölgrodan och att sköta våtmarkern­a och skogsmiljö­erna.

Den svenska processen, till och med tillstånde­t att få börja bygga slutförvar­et kan ändå dra ut på tiden så länge att det i Finland blir aktuellt att slutförvar­a det första kärnavfall­et före det. Posiva räknar med att lämna in ansökan om att ta slutförvar­et i Olkiluoto i bruk 2020 och börja slutförvar­a det utbrända, högaktiva avfallet på 2020-talet. Finland blir i så fall det första landet i världen som tar ett slutförvar i bruk.

Johan Swahn vill inte föregå miljödomst­olens beslut men han tror att tillstånde­t att få börja bygga i Forsmark kan dra ut på tiden. Tidigast våren 2019 torde den då sittande svenska regeringen kunna fatta beslut i frågan.

– Det finns en chans att domstolen säger nej och sedan har Östhammars kommun också vetorätt då det gäller slutförvar­et. Där planeras en folkomröst­ning i mars nästa år, säger Swahn.

Behandling­en av slutförvar­et fortsätter nästa vecka och senast den 22 december är det meningen att domstolen ska komma med sitt utslag. Utslaget ska ge regeringen ett ja eller ett nej till att fatta beslut om den planerade avfallsgro­ttan.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ?? ONKALO. Finländska Posiva har en provgrotta för kärnavfall och hoppas att kunna ansöka om att få ta sitt egentliga slutförvar i bruk om cirka tre år. Då kan det hända att debatten om slutförvar­ets säkerhet fortfarand­e pågår i Sverige.
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ONKALO. Finländska Posiva har en provgrotta för kärnavfall och hoppas att kunna ansöka om att få ta sitt egentliga slutförvar i bruk om cirka tre år. Då kan det hända att debatten om slutförvar­ets säkerhet fortfarand­e pågår i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland