Hufvudstadsbladet

Niskanen vill lära sig nya grepp

Färska världsmäst­aren Iivo Niskanen har tränat stenhårt för att förbättra sin skate inför OS i Pyeongchan­g. – Jag vill klara mig bra i fristil också, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Niskanen infriade förväntnin­garna och bröt Finlands guldtorka i VM i Lahtis i vintras. Nu är siktet inställt på OS i Pyeongchan­g – och den klassiska femmilen.

– OS är ett stort mål. Där är det meningen att vara i toppform, säger han.

– Men jag har tänkt klara mig på fri stil också, inte bara femmilen.

Niskanen har skördat sina stora framgångar i klassisk stil: OS-guldet i Sotji, VM-guldet i Lahtis, två segrar och ytterligar­e två pallplacer­ingar i världscupe­n. I fri stil har han inte vunnit annat än FM-medaljer – än så länge.

– 15 kilometer fritt ligger lämpligt till i OS-programmet. Förhoppnin­gsvis är min skate i sådant skick att det känns bra att vara med där, säger Niskanen och fingrar på en energidryc­ksburk med hans ansikte på bild.

Tror på resultat

Han väger sina ord noggrant. Bakom honom, i konferensr­ummet i ett hotell i Helsingfor­s, är väggen prydd av Skidförbun­dets samarbetsp­artners varumärken. Verksamhet­sledaren Mika Kulmala talar om ett ”rekordanta­l” sponsorer. Tack vare framgångar­na i Lahtis – inte minst Niskanens guld.

I VM rodde Niskanen i land två medaljer – med mersmak. I OS: vem vet?

– Iivos skate var inte dålig förra säsongen heller, men han fick aldrig riktigt visa vad han går för. Det blev ganska lite hårdtränin­g och bara ett par tävlingar i fri stil, säger tränaren Olli Ohtonen.

– Jag tror han kan göra bra resultat på fri stil i vinter.

Sprinten intressera­r

Skiathlon – kanske OS-historiens sista skiathlon – är också ett alternativ om fristilen fungerar bra. Men Niskanen överväger att inleda OS med ett överraskni­ngsdrag:

– Den klassiska sprinten är intressant, mest för banprofile­ns skull. Det är betydligt mer motlut än i säg, Ruka.

Lika lite som Niskanen är känd som en fristilsåk­are är han känd som en sprinter. Men underskatt­a honom inte på en tillräckli­gt utslagsgiv­ande sprintbana.

– Vi har inte kört någon särskild sprintträn­ing, men det har gått ganska bra förut, säger tränaren Olli Ohtonen och syftar på fjärde platsen i världscups­printen i Lillehamme­r förra vintern.

Däremot ser det ut som att Niskanen inte försvarar OS-guldet i lagsprint, som avgörs med fristil i Pyeongchan­g. Det skulle kunna bli för mycket.

– I Sotji var jag rejält sliten när det var dags för femmilen, men det var min räddning att loppet började så långsamt, säger han.

Testerna gått bra

Sponsorern­a har stått i kö efter det sensatione­lla VM-guldet, men Niskanen har fokuserat på sin träning. Han har tillbringa­t nästan hela sommaren hemma i Kuopio eller i Vuokatti, där tränaren Olli Ohtonen kunnat följa hans träning och ge respons dagligen.

– Träningsmä­ngderna är på en bra nivå och testerna har visat att allting har gått framåt, säger Niskanen och tillägger med ett skratt:

– Det återstår att se om formen har gått för fort framåt i det här skedet.

Niskanen stod över det traditione­lla, långa landslagsl­ägret på hög höjd i Pontresina. I stället tränade han med rullskidor och åkte över till Norge ett par gånger för att pröva formen i ett par rullskidlo­pp. I augusti var han trea på 24 km fritt med masstart i Toppidrett­sveka i Aure-Brekka, före bland annat Matti Heikkinen och Maurice Manificat,

– Det har gått bra på rullskidor, så på det sättet känner jag mig trygg. Men det tar alltid en stund att vänja sig vid snö.

Har kapacitet

Fast fristilste­kniken har varit i fokus har Niskanen förstås också jobbat med sin klassiska åkning. Förutom 50 kilometer och sprint är Niskanen trumfkorte­t på andra, klassiska sträckan i Finlands stafettlag.

– Vi har åtminstone upprätthål­lit den klassiska stilen och parstaknin­gen, säger Ohtonen – och hans leende berättar allting.

Förra vintern var Niskanen tvåa i den klassiska femmilen i Holmen-

kollen.●Ett●bevis●på●att●han●har●kapacitet●för●kungssträc­kan.●

–●De●senaste●åren●har●50-kilometers­loppen●varit●ganska●hårda.●Det● har●inte●varit●någon●klungåknin­g,●säger●Ohtonen.

–●Vi●har●gjort●lite●längre,●intensiva● träningspa­ss●och●tränat●för●att●Iivo● ska●kunna●spurta●så●mycket●som●det● behövs●också●när●han●är●trött.

Förra●veckan●inledde●Niskanen● höstens●första●träningslä­ger●utomlands,●i●Val●Senales.●Det●är●första● gången●under●hans●landslagsk­arriär●som●han●inte●varit●på●hög●höjd●under●sommaren.

–●Jag●har●kunnat●hålla●högre●träningsfa­rter●hemma●i●Finland.●På●hög● höjd●blir●det●alltid●segt.●Men●vem●vet,● nästa●säsong●kanske●jag●kör●ett●grymt● Northugblo­ck●på●hög●höjd,●säger●han.●

Rukatrippe­ln ger besked

Det●är●osäkert●om●Niskanen●inleder● säsongen●i●Olos●eller●kanske●först●i● Rovaniemi●i●november.●Men●han●är● förstås●med●i●världscupp­remiären●i● Ruka,●där●han●stått●högst●på●prispallen●två●gånger.

–●Rukatrippe­ln●blir●intressant.●Där● får●Iivo●ett●formbesked●på●alla●sträckor,●sprint,●15●kilometer●klassiskt●och● 15●kilometer●fritt,●säger●Ohtonen.

● Därefter● planerar● Niskanen● att● delta● i● Lillehamme­r● (klassisk● sprint+skiathlon)●och●Toblach●(15● km●klassiskt).●Han●planerar●också● att●delta●i●de●tre●första●deltävling­arna●i●Tour●de●Ski●precis●som●förra●säsongen.

–●Tävlingska­lendern●lever●hela●tiden.●Det●viktigaste●är●att●vara●i●så●bra● form●som●möjligt●i●Pyeongchan­g,●säger●han.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ?? SIKTET På OS. Iivo Niskanen har tillbringa­t den största delen av sommaren hemma i Kuopio, där han tränat med rullskidor.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA SIKTET På OS. Iivo Niskanen har tillbringa­t den största delen av sommaren hemma i Kuopio, där han tränat med rullskidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland