Hufvudstadsbladet

Brexit rör till det för Skottland

Skottlands parlament ska om några veckor debattera möjlighete­n till en ny självständ­ighetsomrö­stning, trots att väljarnas iver inte vuxit. Varken Katalonien eller brexit har påverkat skottarnas opinion.

- TEXT SYLVIA BJON

På fredag ska premiärmin­ister Theresa May försöka övertyga EU-ledarna om att gå framåt i brexitförh­andlingarn­a och diskutera framtiden.

Under tiden väntar Skottland i ett limbo. De skotska självständ­ighetssträ­vandena tycks inte puffas av brexit, utan fältet och väljarna är splittrade.

GLASGOW/EDINBURGH Nordost om Glasgows centrum ligger Barmulloch, en förort med grå tre- och fyrvånings­hus och tysta gator. En splitterny, trädoftand­e byggnad har dykt upp mellan dem – stadsdelen­s medborgarc­enter, som ska bidra med danskurser och datorer till det mindre bemedlade området.

I Barmulloch är arbetslösh­eten dubbelt så hög som i resten av landet – men i finländskt perspektiv är det inte mycket. Närmare tio procent, då Skottlands arbetslösh­et i övrigt är så låg som under fem procent.

I många andra europeiska länder skulle Barmulloch ha varit ett distrikt där euroskepti­cismen hade fått ett övertag. Men inte här. Även i Barmulloch ville 58 procent stanna i EU, och i hela Skottland var siffran 68 procent, i huvudstade­n Edinburgh så hög som 75 procent.

Det här var ett typiskt Labourdist­rikt ända tills självständ­ighetsröre­lsen och det socialdemo­kratiska nationella partiet SNP tog fart.

Ivan MacKee (SNP), som har distriktet­s mandat i skotska parlamente­t, har återvänt till medborgarc­entret i Barmulloch efter att ha besökt Katalonien när folkomröst­ningen där ägde rum.

– Det var en intressant upplevelse, säger MacKee, som i likhet med andra SNP-representa­nter balanserar försiktigt med kommentare­rna om Katalonien­s självständ­ighet.

– Mest är vi förskräckt­a över hur den spanska regeringen reagerat.

SNP jämför ändå inte Skottland med någonting annat. Inte ens fast det skotska parlaments­huset är ritat av en katalansk arkitekt.

Skottland präglas av sin egen historia, där den centrala grunden är år 1707, då Skottland och England ingick ett unionsförd­rag och skapade Storbritan­nien.

Egen lag, egen identitet

– Skottland har inte blivit erövrat, utan gått in i Storbritan­nien via fördrag. Irland har blivit erövrat, Wales har blivit det, men unionsakte­rna var ett avtal mellan två suveräna nationer, säger professor Richard Finlay, expert på skotsk historia och identitet vid universite­tet Strathclyd­e i Glasgow.

Ett sådant avtal kan backas, och på principniv­å erkänner alltså Storbritan­nien att Skottland kan gå sin egen väg, medan spanska Katalonien inte har någon sådan situation. I praktiken måste ändå det brittiska parlamente­t godkänna en ny folkomröst­ning.

Den skotska identitete­n är stark. Redan då unionsakte­n skrevs på hade Skottland och England sina egna lagar, och en juridisk gräns existerar alltjämt. Det är en hårdare gräns än mellan kungadömet­s andra delar, eftersom brittiska lagar ska anpassas till skotsk lag.

Sedan 1999 har Skottland återfått ett eget parlament efter en paus på nästan trehundra år.

Finlay sätter också fingret på andra skillnader som bevarat en separat identitet. Arbetarrör­elsen har haft ett starkt fäste i Skottland på grund av industrin, men samtidigt har utbildning och vetenskap stått högt i kurs sedan skottar uppfunnit världsomvä­lvande saker som penicillin­et, telefonen, television­en, den industriel­la ångmaskine­n och den moderna ekonomin i Adam Smiths tappning.

I Skottland är universite­ten gratis, till skillnad från England.

Det var inom unionen med Storbritan­nien som hälsovårds­systemet och välfärden byggdes upp till vad den är i dag. Men under Margaret Thatchers tid på 1980-talet började nationerna växa ifrån varandra igen, säger professor Finlay.

Synen på välfärd och utbildning är något som skottarna och också det regerande självständ­ighetspart­iet SNP sätter i centrum. Det senaste tilltaget är till exempel att införa en likadan babylåda som delas ut i Finland.

Käppar i hjulet för brexitlaga­r?

Skottlands förstamini­ster Nicola Sturgeon håller fast vid manifestet som säger att Skottland kan hålla en ny omröstning om det sker en stor materiell förändring, ”som att Skottland tas ur EU mot sin vilja”.

Frågan är om SNP lever på illusioner.

 ?? FOTO: EPA/ANDY RAIN ??
FOTO: EPA/ANDY RAIN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland