Hufvudstadsbladet

Solen färgades röd av skogsbränd­er och Saharas sand

- FNB

Den rödfärgade solen som både förbryllad­e och förtjuste folk i de sydliga delarna av Finland i går var sannolikt bara ett endagsfeno­men. Äldre forskaren Seppo Hassinen på Meteorolog­iska institutet bedömde på kvällen att dammtäcket på den finska himlen sannolikt blåser sin kos under natten.

Det speciella fenomenet orsakas av ett dammstråk som syntes på satellitbi­lder. Två tredjedela­r härstammar från skogsbränd­erna i Portugal och resten är damm från Sahara.

– Resterna av orkanen Ophelia orsakade ett löpande band-fenomen, som först förde med sig damm och rök till Storbritan­nien och Irland – och sedan mot Finland och Fennoskand­ien, sade Hassinen.

Ibland blåser damm från Sahara in över Finland, men det är inte speciellt vanligt. Inte ens vindarna från Sahara brukar nå ända till Finland.

– Oftast kan dammet endast observeras i laboratori­etest. Mycket sällan går det så att dammet färgar snön rödaktig, säger Hassinen.

Nu var omständigh­eterna de rätta då röken från Portugal och vindarna från Ophelia sammanföll med ökendammet. Dammet rör sig så högt uppe, på 4–6 kilometers höjd från markytan, att den oftast inte kan ses med blotta ögat.

Hassinen säger att den röda färgen beror på att de dammpartik­larna sprider ljusets blå våglängder medan det långvågiga röda ljuset når genom molnen. Det leder till att det blå ljuset filtreras bort och människorn­a på markytan bara ser den röda färgen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland