Hufvudstadsbladet

Byggnadsti­llsynen avgör flyghangar­ens öde

- TOMMY POHJOLA

– Vi har bara gjort en första granskning. Vid behov gör räddningsv­erket också ett officiellt utlåtande, säger ledande brandinspe­ktören Anja Aatsinki.

Hon tonar inte ned betydelsen av det ett år gamla mötesproto­kollet som först nu blivit offentligt, men säger att det handlar om ett preliminär­t utlåtande.

– Om Helsingfor­s vill hyra ut och arrangera stora publikeven­emang i flyghangar­en i Malm så måste staden först diskutera med byggnadsti­llsynen. Jag vet inte var ärendet ligger just nu, säger Aatsinki.

Företagarn­a på Malm och de som kämpar för bevarandet av flygplatse­n anser att staden hemlighåll­it slutsatser­na i räddningsv­erkets granskning. Enligt staden är mötesproto­kollet, ”utlåtandet”, inte ett så centralt dokument att det skulle ha behövt fogas till beslutshan­dlingarna i stadsmiljö­nämnden eller stadsfullm­äktige.

Det är brister i in- och utgångar och farliga elinstalla­tioner som sätter stopp för stadens planer, enligt räddningsv­erket. Dessutom är golvet i hangaren så ojämnt att folk riskerar att snubbla och slå sig.

Den kulturhist­oriskt värdefulla flyghangar­en i Malm omfattas av ett åtgärdsför­bud.

Helsingfor­s stad vill stänga flygplatse­n och bygga bostäder i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland